Φτιάχνω φωτιστικό γραφείου από ρετάλια ξύλου

0
 
Το συγκεκριμένο φωτιστικό γραφείου, φτιάχτηκε πιο πολύ ως δοκιμαστικό, από μερικά ρετάλια ξύλου που βρήκα πρόχειρα. Η κατασκευή του είναι σχετικά απλή και δεν χρειάστηκε κάτι ιδιαίτερο, πέρα από κάποιες μικρές πατέντες λόγω αδυναμίας εξεύρεσης του κατάλληλου υλικού. 
 
Τα υλικά πέρα από τα ρετάλια ήταν
  • ένα ντουί ορειχάλκινο με ροδέλες
  • μερικά παξιμάδια πεταλούδας με μία ντίζα 6αρα
  • ένα καλώδιο με διακόπτη
  • μια διακοσμητική λάμπα αλογόνου με Ε27 σπείρωμα
 
Σαν εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν : 
 
  • Φαλτσοπρίονο (για τις κοπές)
  • Ρούτερ για τις ακμές
  • Κάθετο δράπανο για τις τρύπες

Διαδικασία

ρετάλια ξύλου
Τα ρετάλια που χρησιμοποιήθηκαν
 
Για ξύλα χρησιμοποιήθηκαν μισό μέτρο ραμποτέ σανίδα,  2 μικρά κομμάτια από πλανισμένη σανίδα πεύκο και 3 κομμάτια από ένα σκισμένο δοκαράκι.
 
 
Η πρώτη δουλειά ήταν να κοπεί το ραμποτέ σε φάλτσα 45 μοιρών ώστε να γίνει κουτί. Ραμποτέ χρησιμοποιήθηκε γιατί ήταν το πιο λεπτό ξύλο που μπορούσα να βρω πρόχειρο εκτός από mdf και κόντρα πλακέ. Το πάχος και το βάρος ήταν αρκετά σημαντικός παράγοντας, γιατί αυτό το κομμάτι προοριζόταν για το κουτί που θα έμπαινε η λάμπα. Αν ήταν πολύ βαρύ θα έπρεπε η βάση να έχει αρκετό βάρος για να το κρατήσει και να μην τουμπάρει.
Στην συνέχεια με ένα ρούτερ και το ανάλογο bit έφαγα τις ακμές από όλα τα κομμάτια.
Το αποτέλεσμα μετά το πέρασμα με το ρούτερ
 
Επόμενο βήμα, το ραμποτέ κολλήθηκε με ξυλόκολλα και λίγα λαστιχάκια για να το συγκρατούν. Οι γωνίες δεν ήταν όλες τέλειες, γιατί το ραμποτέ βρισκόταν για πάρα πολύ καιρό καταχωνιασμένο και είχε σκεβρώσει λίγο.
 
Έπειτα ήταν η ώρα να κόψω ένα κυκλικό κομμάτι από το δεύτερο ρετάλι της σανίδας του πεύκου. Το κομμάτι αυτό χρησιμοποιήθηκε για να περιστρέφεται το φωτιστικό. Κόπηκε με ποτηροτρύπανο.
 
Το κομμάτι που έκοψα παραπάνω, αφού φινιρίστηκε με γυαλόχαρτο κολλήθηκε με άλλο ένα μικρό κομμάτι από το δοκάρι ακριβώς στο κέντρο, ώστε να μπορέσουν να συγκρατηθούν τα 2 πρώτα δοκάρια του τηλεσκοπικού βραχίονα.
Το υπόλοιπο κομμάτι από την σανίδα του πεύκου, χρησιμοποιήθηκε σαν πλάτη του κουτιού φωτισμού. Στην μέση ακριβώς κόπηκε μια διαμπερής τρύπα, ώστε να μπορέσει να χωρέσει το ντουί.
 
Το προηγούμενο κομμάτι, με το ντουί και δυο τρύπες για καβίλιες, ώστε να μπορέσουν να κολληθούν 2 κομμάτια από δοκαράκια. Εδώ υπήρξαν 2  μικρά προβλήματα. Το πρώτο είναι εμφανές, υπάρχει ένα μικρό κενό 2-3 χιλιοστών στην μία πλευρά της βάσης. Ο λόγος είναι ότι επειδή ήταν το μοναδικό κομμάτι που είχα από αυτή τη σανίδα, η μία διάσταση ήταν λίγο πιο μικρή από ότι έπρεπε. Το κουτί δεν μπορούσα να το κάνω μικρότερο γιατί υπήρχε κίνδυνος η λάμπα να είναι πολύ κοντά στο ξύλο. 
Το άλλο πρόβλημα ήταν, ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να χρησιμοποιήσω ντουί μικρότερης διαμέτρου (για τη μικρή τη βιδωτή λάμπα). αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω λάμπα κατάλληλη, και έτσι κατέληξα στο μεγαλύτερο ντούι. Αυτό δυστυχώς έχει μεγαλύτερο διαμέτρημα και το ίδιο και οι ροδέλες του. Έτσι δεν υπήρχε αρκετός χώρος ώστε να βιδωθούν τα 2 δοκαράκια, καθώς η μία άκρη έπεφτε πάνω στο ραμποτέ. Έτσι προτιμήθηκε να βάλω καβίλιες 8άρες και να το κολλήσω.
 
Το πλαϊνό μέρος. Όπως φαίνεται έχουν πιαστεί τα δοκάρια μεταξύ τους με μια ντίζα και 2 πεταλούδες παξιμάδια για εύκολο σφίξιμο / ξεσφίξιμο.
 
 
Προσωρινό τελικό αποτέλεσμα. Το ξύλο δεν έχει βαφτεί ακόμα, απλώς περάστηκε με ένα άχρωμο συντηρητικό νερού. Όλα τα κομμάτια ξύλου, τρίφτηκαν επιμελώς με διάφορα γυαλόχαρτα με τελικό χέρι με 1200αρι.
 

Μερικές μικρές παρατηρήσεις από την κατασκευή

  • Το καλώδιο είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει κρυφό. Επειδή είναι απόλυτα περιστρεφόμενο (360 μοίρες) προτιμήθηκε να μην πιαστεί ή περαστεί από τη βάση, γιατί θα μπλεκόταν.
  • Το πιο μεγάλο πρόβλημα ήταν η ισορροπία του φωτιστικού. Η βάση ήταν αρκετά μικρή και από πολύ μαλακό ξύλο. Έτσι τούμπαρε αρκετά εύκολα. Αυτό που έγινε, ήταν να μπουν 2 κρυφά κομμάτια από σιδερένια βέργα 8 χιλιοστών στη βάση. Έτσι προστέθηκε επιπλέον βάρος και έγινε λίγο πιο ανθεκτικό το πάτημα. Παρόλα αυτά αν τεντωθεί πλήρως σε οριζόντια θέση, τουμπάρει πάλι.
  • Η συγκεκριμένη λάμπα είναι διακοσμητική αλογόνου. Έχει κατανάλωση 40 περίπου Watt και έχει απόδοση 250 Lumens σε φωτισμό. Το καλό με τις λάμπες αλογόνου,  είναι ότι μπορεί να μπει dimmer και έτσι να χαμηλώσει ο φωτισμός. Το κακό είναι ότι είναι σχετικά ακριβή (η συγκεκριμένη έχει 6 ευρώ) και αρκετά εύθραυστη.
  • Στην αρχή, αντί για πεταλούδες και στις δύο πλευρές, δοκιμάστηκαν απλά και τυφλά παξιμάδια. Ειδικά το τυφλό παξιμάδι, έδινε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά λόγω ότι το ξύλο είχε περαστεί με 1200αρι γυαλόχαρτο, ήταν τόσο λείο που το παξιμάδι δεν έπιανε και έτσι όταν γύριζε η μία πεταλούδα, γύριζε και το παξιμάδι, οπότε χρειαζόταν κλειδί για να κρατιέται η βίδα. Σίγουρα θα ήταν καλύτερα να μην είχε γίνει διαμπερής τρύπα στο δεύτερο δοκαράκι, και να είχε γίνει χρήση καρφωτού παξιμαδιού για ξύλα σε τυφλή τρύπα.
  • Το τετράγωνο κουτί σίγουρα δεν ήταν αρκετά καλή επιλογή. Το κωνικό σχήμα θα ήταν ιδανικό, αλλά θα έπρεπε να ήταν λίγο μεγαλύτερη η ραμποτέ.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY Σκαμπό από ρετάλια ξύλου
Επόμενο άρθροΚαλλιεργήστε φυτά μέσα σε μπάλες σανό
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια