Άλλη μία αποκαταστάση σκουριασμένου εργαλείου. Το συγκεκριμένο δρεπανοκόφτη κλαδευτήρι το είχα βρει πριν αρκετό καιρό δίπλα σε ένα κάδο σκουπιδιών μαζί με διάφορα άλλα παλιά εργαλεία. Όλα είχαν αρκετή σκουριά και πρέπει να ήταν παρατημένα για δεκαετίες.
Διόρθωση : Σύμφωνα με το σχόλιο ενός αναγνώστη, το οποίο είναι κατά πάσα πιθανότητα σωστό, το συγκεκριμένο εργαλείο λέγεται κλαδευτήρι, και όχι δρεπανοκόπτης όπως λανθασμένα ανέφερα στην αρχική ανάρτηση. Κύρια χρήση του ήταν το λιάνισμα και καθάρισμα κλαριών.
Το συγκεκριμένο δρεπάνι κλαδευτήρι έχει 3 λεπίδες. Μια εσωτερική όπως έχουν όλα τα δρεπάνια, μία εξωτερική και μία στο πίσω μέρος. Χρησιμοποιείται συνήθως για κόψιμο χόρτων αλλά και καλαμιών λιάνισμα και καθάρισμα κλαριών. Αν και αυτή την εποχή υπάρχουν αρκετά εργαλεία που είναι πιο χρηστικά για αυτές τις δουλείες, είπα να το καθαρίσω και να το κάνω σαν καινούργιο πάλι, έτσι για να υπάρχει.
Η πρώτη εργασία ήταν το καθάρισμα της πολύ σκουριάς. Με ένα γωνιακό τροχό με σβουράκι με 80αρι γυαλόχαρτο, καθαρίστηκε από όλη την επιφανειακή σκουριά.
Προσοχή όταν καθαρίζετε μηχανικά τη σκουριά, πάντα να φοράτε μάσκα προσώπου και προστατευτικά γυαλιά.
Μετά από περίπου 15 λεπτά, είχε φύγει όλη η σκουριά. Μόνο που το μέταλλο είχε «φαγωθεί» με τον καιρό και είχε πάρα πολλές ατέλειες.
Οι ατέλειες ήταν αρκετές και μερικές ήταν αρκετά βαθιές. Με ένα ταινιολειαντήρα και αρκετή προσπάθεια, έφυγαν οι περισσότερες (όχι όλες) αλλά μαζί έχασε και μερικά χιλιοστά πάχος.
Φυσικά δεν είχε λαβή όταν το βρήκα, οπότε έπρεπε να φτιάξω και μια μικρή ξύλινη λαβή. Για άλλη μια φορά βρήκα ένα σχετικό ίσιο κλαδί ελιάς που ήταν ότι πρέπει για λαβή.
Με ένα λεπίδι καθαρίστηκε ο φλοιός. Στη συνέχεια με μια ράσπα έγινε όσο πιο στρογγυλό γινόταν.
Έπειτα σε ένα δράπανο πάγκου με απλώς ένα γυαλόχαρτο, έγινε τελείως στρογγυλό. Το πιο δύσκολο κομμάτι σε όλη τη διαδικασία, είναι να κάνετε μια κάθετη τρύπα ακριβώς στο κέντρο του κλαδιού. Αν την κάνετε σωστά τότε η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη.
Για να μην έχετε πρόβλημα το κλαδί θα πρέπει να είναι απόλυτα ίσιο. Αν έχει έστω και μικρή κλίση, δεν θα περιστρέφεται σωστά στο κάτω μέρος. Η ταχύτητα του δράπανου δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη, γιατί θα είναι αδύνατο να το δουλέψετε.
Το κλαδί στο δράπανο μπορείτε να το στερεώσετε με όποιο τρόπο θέλετε. Το συγκεκριμένο το στερέωσα με ένα ζουμπά, τον οποίο χτύπησα ελαφρώς.
Προσοχή να μην ασκείτε μεγάλες πιέσεις στο κλαδί όταν περιστρέφεται αν το δράπανο δεν είναι αρκετά καλό, γιατί μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα. Για να μην έχετε προβλήματα, μπορείτε να κάνετε ότι φαίνεται στη φωτογραφία, δηλαδή να τυλίξετε ένα γυαλόχαρτο γύρω από το κλαδί χωρίς μεγάλη πίεση. Μόνο θέλει λίγο προσοχή, γιατί ανά διαστήματα θα ζεσταίνεται αρκετά το χέρι σας και θα πρέπει να σταματάτε.
Μετά από λίγα λεπτά το αποτέλεσμα ήταν αυτό. Χρησιμοποιήθηκαν κατά σειρά γυαλόχαρτο 120αρι, 240αρι και 800αρι. Στη συνέχεια περάστηκε με 2 χέρια βερνίκι απόχρωσης καρυδιάς.
ΔιόρθωσηΈνα λάθος που κατάλαβα μετά από λίγη χρήση, είναι ότι το τρίψιμο της λαβής με πολύ λεπτό γυαλόχαρτο δίνει σίγουρα ένα πολύ όμορφο φινίρισμα, αλλά κάνει τη λαβή να γλιστράει, ειδικά αν δεν έχετε γάντια και έχουν ιδρώσει τα χέρια σας. Φυσικά για αυτό το λόγο έβαλα το κορδόνι, αλλά αν κάνετε κάτι παρόμοιο, καλό είναι να αφήσετε το ξύλο λίγο τραχύ ή να δημιουργήσετε πτυχώσεις, ώστε να έχετε καλύτερο πιάσιμο.
Τελικό αποτέλεσμα. Στη βάση με ένα διακοσμητικό καρφί έβαλα ένα μικρό κομμάτι από κορδόνι, για να κρεμιέται εύκολα αλλά και να περνιέται στο χέρι. Το αποτέλεσμα δεν είναι τέλειο, γιατί το μέταλλο είχε αρχίσει να γίνεται πολύ λεπτό και σταμάτησα το τρίψιμο, αφού αφαιρέθηκε αρκετό υλικό και απο τις 2 πλευρές.
Η εσωτερική λεπίδα, δεν είναι τρομερά κοφτερή, καθώς ήταν λίγο δύσκολο να την τροχίσω καλά εξαιτίας της κλίσης την οποία έχει. Η εξωτερική λεπίδα και ειδικά η λεπίδα στο πίσω μέρος, είναι πάρα πολύ κοφτερές.
Συνολικός χρόνος που απαιτήθηκε περίπου 1 μέρα. Πραγματικός χρόνος εργασίας 1.5 ώρα και κάτι.
Κόστος αν εξαιρεθεί το ρεύμα που καταναλώθηκε και το λίγο βερνίκι καρυδιάς, μηδενικό.