Ένας αρκετά διαφορετικός τρόπος φύτευσης και ποτίσματος λαχανικών

0
 

Οι παραδοσιακοί τρόποι φύτευσης λαχανικών είναι συνήθως φύτευση σε ευθεία γραμμή, με αποστάσεις μεταξύ των σπορόφυτων, και πότισμα είτε με σταγονίδια είτε με αυλάκια. Για διατήρηση της υγρασίας και απομάκρυνση των ζιζανίων χρησιμοποιείται νάιλον εδαφοκάλυψης ή άχυρα. Πάνω σε αυτές τις μεθόδους υπάρχουν αρκετές παραλλαγές αλλά όλες βασίζονται σε κάποιο από τα παραπάνω. Μια εντελώς διαφορετική μέθοδο -και αρκετά αποτελεσματική όπως υποστηρίζει ο δημιουργός της- είναι το «πότισμα με κουβά»

Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, φυτεύετε λαχανικά κυκλικά γύρω από έναν πλαστικό κουβά, ο οποίος έχει μικρές τρύπες στη βάση του . Ο κουβάς είναι χωμένος ελαφρά μέσα στο χώμα ώστε απλώς να υπερκαλύπτονται οι τρύπες που έχει και να αποδεσμεύει σταδιακά το νερό στο έδαφος. Και απλώς γεμίζετε τον κουβά ανά διαστήματα. Ο κουβάς αναλαμβάνει το σταδιακό πότισμα των φυτών σας, χωρίς μεγάλη απώλεια λόγω εξάτμισης ή απορροής. 
 
Για στήριξη των φυτών χρησιμοποίησε ένα απλό κολλητό πλέγμα με μεγάλο μάτι, το οποίο έδεσε κυκλικά των φυτών. Σύμφωνα με τον δημιουργό, με έναν 15 λίτρο κουβά μπορείτε να έχετε 2-3 φυτά αν τα ποτίζετε ανά 2 μέρες, ενώ με έναν μεγαλύτερο μπορείτε να βάλετε περισσότερα.
 
5167417dba3c16cbe6f00f492d7203cd76 
Τα θετικά αυτής της μεθόδου είναι ότι 
  • είναι αρκετά απλή και δεν χρειάζεται κάποιο σύστημα ποτίσματος, το οποίο να απαιτεί πίεση στο νερό
  • τα φυτά λόγω ότι φυτεύονται κυκλικά έχουν αρκετή σκίαση στη βάση τους και έτσι εξατμίζεται λιγότερο νερό
  • μπορείτε να φυτεύετε περισσότερα φυτά σε μικρότερο χώρο
  • για αναρριχώμενα φυτά (όπως τομάτες, κολοκύθες, αγγούρια..) μπορείτε να κάνετε μεγάλη οικονομία στο πλέγμα

Πιθανά αρνητικά σημεία σε αυτή τη μέθοδο είναι ότι 

  • Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να βρέξτε τα φύλλα των φυτών και έτσι να προκαλέσετε ασθένειες στα φυτά (πχ περονόσπορος), αφού η υγρασία στα φύλλα μαζί με υψηλές θερμοκρασίες είναι μεγάλος σύμμαχος στις ασθένειες
  • Λόγω ότι τα φυτά βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, είναι ευκολότερη η εξάπλωση ασθενειών από το ένα φυτό στο άλλο
Φυσικά τα ποσοστά της επιτυχίας αυτής της μεθόδου εξαρτώνται από αρκετούς άλλους παράγοντες (κλίμα, ποιότητα χώματος, ποικιλία φυτών).
 
Η αρχική δημοσίευση έγινε στο hometalk και έχει συγκεντρώσει ήδη περισσότερα από χίλια σχόλια και απαντήσεις.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦτιάξτε μια όμορφη αναδιπλούμενη κρεμάστρα ρούχων
Επόμενο άρθροΡουστίκ πίνακας χάρτη με παλετόξυλα

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός (αν και απαιτείται email, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε το πραγματικό σας email για να δημοσιευθεί το σχόλιο).
Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
Υβριστικά ή spam σχόλια δεν δημοσιεύονται!

Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια