Κάντε αυλάκι σε ξύλα μόνο με ένα δισκοπρίονο

0

κάντε αυλάκι σε ξύλο με ένα δισκοπρίονο χειρός

Ο  αυλακωτός σύνδεσμος (dado) είναι μια αρκετά παλιά τεχνική για κάθετη σύνδεση ξύλων. Η χρησιμότητά του είναι να δημιουργηθεί πιο μεγάλη επιφάνεια κόλλησης ανάμεσα στα δύο ξύλα και λειτουργήσει το αυλάκι σαν «θήκη». Για να γίνει αυτό στο σκάβεται ένα ορθογώνιο αυλάκι σε ξύλα. Αυτό γίνεται στο μισό περίπου βάθος του ξύλου, στο οποίο χωράει ίσα ίσα το άλλο ξύλο που θέλετε να ενώσετε.
Έτσι χωρίς τη χρήση βίδας ή πρόκας μπορεί να στερεωθούν αρκετά καλά τα δύο ξύλα μεταξύ τους. Συνήθως το χρησιμοποιούσαν σε ξύλινες ραφιέρες, βιβλιοθήκες και συρτάρια. 

 
Πλέον δεν είναι αρκετά διαδεδομένος τρόπος. Υπάρχουν αρκετές άλλες τεχνικές που με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων (πχ φρεζοκαβαλιέρα), η σύνδεση γίνεται πολύ πιο εύκολα. 
 
Παλαιότερα το αυλάκι σε ξύλα γινόταν είτε με ειδικό ροκάνι (γκινόσα) είτε με σιγάτσο και σκαρπέλο.
 
Πλέον γίνεται συνήθως σε παγκοπρίονο με ειδικό πολλαπλό δίσκο που ονομάζεται dado . Στο woodgears παρουσιάστηκε από τον Matthias Vandel ένας πολύ απλός τρόπος για να το κάνετε μόνο με ένα δισκοπρίονο χειρός και 2 ξύλινους οδηγούς.
 

αυλάκι σε ξύλα με ένα δισκοπρίονο

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σχεδιάσετε το περίγραμμα του ξύλου που θέλετε να ενώσετε πάνω στο ξύλο που θα δημιουργηθεί το αυλάκι.
 
Έπειτα αφού  φτιάξετε δύο κάθετους οδηγούς,  πρέπει να τους στερεώσετε ακριβώς στο σημείο όπου ο δίσκος ακουμπάει τη κάθε γραμμή του περιγράμματος εκατέρωθεν. 
Έτσι με τη ρύθμιση του βάθους στο κατάλληλο σημείο περνάτε πολλές φορές κατά μήκος το ξύλο ώσπου να έχει σκαφτεί ουσιαστικά το αυλάκι. Εφόσον έχετε βάλει τους οδηγούς σωστά, το δισκοπρίονο δεν θα μπορεί να ξεφύγει ούτε χιλιοστό.
 
Το μόνο σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι ότι πρέπει το αυλάκι να είναι μικρότερο αρκετά από την βάση του δισκοπρίονου. Αν είναι σχετικά μεγάλο και το δισκοπρίονο είναι μικρό, τότε είναι πολύ πιθανό το δισκοπρίονο να «πέσει» μέσα στο αυλάκι πλάγια. Για αν το αποφύγετε αυτό μπορείτε να φτιάξετε μία απλή βάση με μεγαλύτερο πλάτος από κάποιο ρετάλι ξύλου. Θα χάσετε σε βάθος κοπής, αλλά θα είναι αρκετά πιο σταθερό.
Άλλη επιλογή είναι να φτιάξετε ένα βάλετε άλλες δύο σανίδες ίδιου πάχους, παράλληλα με το ξύλο που κάνετε το αυλάκι. Έτσι το δισκοπρίονο θα «πατάει» πάνω σε αυτές όσο κάνετε το αυλάκι και δεν θα υπάρχει περίπτωση να πέσει μέσα.

 
 

Μπορείτε να δείτε το παραπάνω βίντεο με αναλυτικά όλη τη διαδικασία.  
 
Διαφήμιση
ΠΗΓΗMatthias Wandel
Προηγούμενο άρθροTintii, μία εφαρμογή για εύκολη επεξεργασία εικόνων
Επόμενο άρθροΔώστε ένα μοναδικό στυλ σε κομμάτια ξύλου με φωσφοριζέ ρητίνη
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια