Κάντε σπείρωμα σε σωλήνα, με ένα βιδολόγο χειρός με κουκουνάρες

1
πως να κάνετε σπείρωμα σε σωλήνα με ένα βιδολόγο (μανέλα)  
 

Όταν αγοράζουμε σωλήνες από σιδηρουργία, μπορούμε να τους πούμε να μας κάνουν σπείρωμα αν χρειάζεται. Είναι σχετικά γρήγορη διαδικασία για αυτούς, αφού γίνεται συνήθως με ηλεκτρικό βιδολόγο και τις περισσότερες φορές δεν χρεώνεται καν. Όταν όμως κόβουμε μεταλλικές σωλήνες σπίτι πως μπορούμε να κάνουμε σπείρωμα σε σωλήνα;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι, αλλά ο πιο απλός είναι ένας βιδολόγος χειρός με “κουκουνάρες” (ή αλλιώς μανέλα υδραυλικού). Ο βιδολόγος με τις κουκουνάρες είναι το αντίστροφο του κολαούζου, και μπορεί να κάνει σπειρώμα σε σωλήνα.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι και διάφορες ποιότητες στην αγορά.
Μπορείτε να βρείτε έναν οικονομικό βιδολόγο με καστάνια  με ένα σετ κουκουνάρες από 1/8 μέχρι 1 1/2 ίντσες από 30 ευρώ έως 50 ευρώ. Επαγγελματικοί βιδολόγοι χειρός είναι αρκετά πιο ακριβοί και οι καλοί ηλεκτρικοί μπορεί να φτάσουν και 1 με 2 χιλιάδες Ευρώ
 
Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά, είναι ο τύπος του σπειρώματος τον οποίο κάνουν για τους σωλήνες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι σπειρώματος και έτσι θα πρέπει να διαλέξετε τις κουκουνάρες που κάνουν το σπείρωμα που εσείς χρειάζεστε. Οι κυριότεροι στην Ευρώπη είναι οι BSP (BSPT, BSPP)  που είναι το Βρεταννικό στάνταρντ. Το BSPT μπορεί να βιδώσει σε BSPP αλλά δεν θα έχει τέλεια εφαρμογή, οπότε αν πρόκειται για υδραυλική εγκατάσταση θα πρέπει να εφαρμόσετε στεγανωτικό σπειρωμάτων.
 

Διαδικασία για σπείρωμα σε σωλήνα

Η διαδικασία για τη δημιουργία σπείρωμα σε σωλήνα είναι πολύ απλή. 
 

Καταρχάς θα πρέπει ο σωλήνας να είναι σταθερός και να μην κινείται καθόλου. Έτσι αν δεν τον έχετε τοποθετήσει, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια μέγκενη για σωλήνες ώστε να τον κρατήσετε σταθερό. Αν τον βάλετε σε απλή μέγκενη ή θα γυρίζει ή θα τον παραμορφώσετε.

Ένας άλλος απλός τρόπος αν δεν έχετε μέγκενη, είναι να χρησιμοποιήσετε ένα κάβουρα. Ο κάβουρας γαντζώνει στη σωλήνα και αν εφαρμόσετε αντίστροφη πίεση θα τα καταφέρετε.

Έπειτα θα πρέπει να περάσετε το βιδολόγο με τη σωστή κουκουνάρα στη άκρη της σωλήνας. Εφόσον ακουμπήσουν τα μαχαίρια της κουκουνάρας, πάνω στην άκρη της σωλήνας, αρχίζετε να γυρνάτε τη καστάνια στη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται δύναμη αλλά αν έχετε τη βοήθεια των δύο χεριών θα μπορέσετε να τα καταφέρετε, χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

DSC02609Κάθε 1-2 γυρίσματα θα πρέπει να ψεκάσετε με ειδικό σπρέι λίπανσης (αν δεν έχετε ειδικό σπρέι λίπανσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απλό ή ακόμα και λάδι) τη κουκουνάρα ώστε να γίνεται πιο εύκολη η κοπή και να μην ζεσταίνονται αρκετά τα μαχαίρια της κουκουνάρας.
Αφού έχετε φτάσει στο επιθυμητό μήκος, αφαιρείτε τη κουκουνάρα με τη καστάνια από το σωλήνα.
Τέλος καθαρίζετε ότι γρέζι έχει μείνει στο σπείρωμα και η σωλήνα σας με τα σπειρώματα είναι έτοιμη.