Κάντε σπείρωμα σε σωλήνα, με ένα βιδολόγο χειρός με κουκουνάρες

1

Όταν αγοράζουμε μεταλλικούς σωλήνες από καταστήματα υδραυλικών ή σιδερικών, μπορούμε να τους ζητήσουμε να μας τους κόψουν στο μήκος που θέλουμε και να δημιουργήσουν σπείρωμα, αν χρειάζεται. Είναι σχετικά γρήγορη διαδικασία για αυτούς, αφού γίνεται συνήθως με ηλεκτρικό βιδολόγο και τις περισσότερες φορές δεν χρεώνεται καν. Όταν όμως κόβουμε μεταλλικές σωλήνες σπίτι, πως μπορούμε να κάνουμε σπείρωμα σε σωλήνα;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι, αλλά ο πιο απλός είναι ένας βιδολόγος χειρός με «κουκουνάρες» (ή αλλιώς μανέλα υδραυλικού). Ο βιδολόγος με τις κουκουνάρες είναι το αντίστροφο του κολαούζου, και μπορεί να κάνει εξωτερικό σπείρωμα σε σωλήνα ή σε μεταλλική βέργα.
 
Υπάρχουν διάφοροι τύποι και διάφορες ποιότητες στην αγορά.
Μπορείτε να βρείτε έναν οικονομικό βιδολόγο με καστάνια,  με ένα σετ κουκουνάρες, από 1/8 μέχρι 1 1/2 ίντσες, από 30 ευρώ έως 50 ευρώ. Επαγγελματικοί βιδολόγοι χειρός είναι αρκετά πιο ακριβοί και οι καλοί ηλεκτρικοί, μπορεί να φτάσουν έως και 1 με 2 χιλιάδες Ευρώ.
 

Αριστερή ή δεξιά κουκουνάρα


Το πρώτο που θα πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά, είναι τι κουκουνάρα θέλετε, αριστερή ή δεξιά. Η ορολογία αριστερά-δεξιά, αναφέρεται στον τύπο τους σπειρώματος που δημιουργεί. Η δεξιά κουκουνάρα δημιουργεί το κλασσικό σπείρωμα, ενώ η αριστερή το λεγόμενο αντίστροφο ή ανάποδο σπείρωμα.
 
Αριστερά το δεξιό σπείρωμα, δεξιά το αριστερό
Αν δεν γνωρίζετε ή δεν μπορείτε να καταλάβετε την διαφορά, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε το εξωτερικό σπείρωμα που επιθυμείτε και να δείτε κατά ποια μεριά φαίνεται να «ανεβαίνει». Αν ανεβαίνει από την δεξιά, τότε είναι το κλασσικό και ονομάζεται δεξιό σπείρωμα. Αν είναι απο την αριστερή, τότε είναι αριστερό σπείρωμα.
 

Τύπος σπειρώματος (NPT, BSPT, BSPP)


To επόμενο που θα πρέπει να προσέξετε, είναι ο τύπος του σπειρώματος τον οποίο κάνουν για τους σωλήνες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι σπειρώματος και έτσι θα πρέπει να διαλέξετε τις κουκουνάρες που κάνουν το σπείρωμα που εσείς χρειάζεστε. Οι κυριότεροι στην Ευρώπη είναι οι BSP (BSPT, BSPP)  που είναι το Βρεταννικό στάνταρντ, αν και υπάρχει και το NPT, που χρησιμοποιείται κυρίως στην Αμερική (αν και μπορείτε να το συναντήσετε και στην Ελλάδα σε εισαγόμενα μηχανήματα ή εξαρτήματα.
 
 
Το BSPT (British Standard Pipe Thread) είναι το πιο κοινό για τάπες, γωνίες και συνδέσμους. Σε αυτό το σπείρωμα σχηματίζει μία μικρή γωνία και γίνεται κωνικό. Λόγω του σχήματος του σπειρώματος, στεγανοποιείται πλήρως.
Το  BSPP (British Standard Pipe Parallel) είναι για παράλληλη σύνδεση και εδώ το σπείρωμα είναι παράλληλο εντελώς. Σε αυτή την περίπτωση, για να γίνει στεγανοποίηση πρέπει να χρησιμοποιηθεί στεγανωτική ροδέλα.
 
Το BSPT μπορεί να βιδώσει πάνω σε BSPP αλλά δεν θα έχει τέλεια εφαρμογή. Οπότε αν πρόκειται για υδραυλική εγκατάσταση θα πρέπει να εφαρμόσετε στεγανωτικό σπειρωμάτων ή λαστιχιένα ροδέλα..

Διαδικασία για σπείρωμα σε σωλήνα


Η διαδικασία για τη δημιουργία σπείρωμα σε σωλήνα είναι πολύ απλή. 

Καταρχάς θα πρέπει ο σωλήνας να είναι σταθερός και να μην κινείται καθόλου. Έτσι αν δεν τον έχετε τοποθετήσει, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια μέγκενη για σωλήνες ώστε να τον κρατήσετε σταθερό. Αν τον βάλετε σε απλή μέγκενη ή θα γυρίζει ή θα τον παραμορφώσετε.

Ένας άλλος απλός τρόπος αν δεν έχετε μέγκενη, είναι να χρησιμοποιήσετε ένα κάβουρα. Ο κάβουρας γαντζώνει στη σωλήνα και αν εφαρμόσετε αντίστροφη πίεση, θα τα καταφέρετε. Για να μην κάνετε σημάδια στο μεταλλικό σωλήνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταινία ή ένα πανί.

Έπειτα θα πρέπει να περάσετε το βιδολόγο με τη σωστή κουκουνάρα στη άκρη της σωλήνας. Εφόσον ακουμπήσουν τα μαχαίρια της κουκουνάρας, πάνω στην άκρη της σωλήνας, αρχίζετε να γυρνάτε τη καστάνια στη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται δύναμη αλλά αν έχετε τη βοήθεια των δύο χεριών θα μπορέσετε να τα καταφέρετε, χωρίς μεγάλη προσπάθεια (τουλάχιστον για μικρή διάμετρο σωλήνα).

BSPT σπείρωμα σε γαλβανιζέ σωλήνα
Δεξιό BSPT σπείρωμα σε γαλβανιζέ σωλήνα

Κάθε 1-2 γυρίσματα θα πρέπει να ψεκάσετε με ειδικό σπρέι λίπανσης την κουκουνάρα, ώστε να γίνεται πιο εύκολη η κοπή και να μην ζεσταίνονται αρκετά τα μαχαίρια της κουκουνάρας. Αν δεν έχετε ειδικό σπρέι λίπανσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απλό ή ακόμα και κοινό λάδι. Οτιδήποτε χρησιμοποιήσετε, θα είναι πολύ καλύτερο από το να μην χρησιμοποιήσετε καθόλου. Βέβαια, με ειδικό σπρέι ή λάδι, διασφαλίζεται την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τα μαχαίρια της κουκουνάρας.

Αφού έχετε φτάσει στο επιθυμητό μήκος, αφαιρείτε τη κουκουνάρα με τη καστάνια από το σωλήνα.
Τέλος καθαρίζετε ότι γρέζι έχει μείνει στο σπείρωμα και η σωλήνα σας με τα σπειρώματα είναι έτοιμη.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑυτοσχέδια μπετονιέρα (καρότσι)
Επόμενο άρθροΠως φτιάχνουμε puzzle από εξώφυλλα παλιών βιβλίων
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
1 Σχόλιο
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια