Review: Low-Badget Laptop από την HP 14r206nv

3

hpTo Laptop της HP 14r206nv, είναι ένα αρκετά οικονομικό Laptop, στην κατηγορία notebook, που απευθύνεται σε χρήστες χωρίς μεγάλες απαιτήσεις. Με κόστος 250-300 ευρώ περίπου (την στιγμή που γράφεται το άρθρο) είναι ένα από τα πιο οικονομικά notebooks που κυκλοφορούν.

Έχει οθόνη 14″ και επεξεργαστή Intel Celeron στα 2.16 GHz. Κάρτα γραφικών έχει ενσωματωμένη Intel HD και μνήμη 2GB DDR3.
Αναλυτικά τα χαρακτηριστικά τού είναι τα εξής

HP 14r206nv
Ονομασία HP 14-r206nv
Tύπος Laptop
Χρώμα Μαύρο
Διαστάσεις 340χ240χ26 χιλιοστά
Βάρος 1.96 κιλά
Τροφοδοτικό 19.5V / 2.13Α / 45Watt
Εγγύηση 1y/1y/0y (12 μήνες, όχι onsite)
Οθόνη
Τύπος 14” Brightview WLED
Μέγιστη ανάλυση 1366χ768
ΕΠΕΡΞΕΓΑΣΤΗΣ
Μοντέλο Intel Celeron N 2840
Χρονισμός 2.16GHz
Αρχιτεκτονική X86-64
Αριθμός πυρήνων 2
Αριθμός threads 2
Cache 1MB
Ημερομηνία Έκδοσης Q3-14
ΜΝΗΜΗ
Τύπος DDR3
Modules 1 χ 2GB
Μέγιστη επιτρεπόμενη 8GB
Θέσεις για μνήμη (slots) 1
Χρονισμός 1600 MHz
ΚΑΡΤΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ
Ονομασία Intel HD
Είδος Ενσωματωμένη
Ταχύτητα Χρονισμου GPU 311MHz
ΔΙΣΚΟΙ/DVD
DVD-ROM Όχι
HDD 1 χ 500GB SATA 5200RPM
SDD Όχι
ΔΙΚΤΥΟ
Wifi Wi-Fi 802.11 b/g/n
LAN 10/100 BASE-T Ethernet LAN
Bluetooth Bluetooth 4.0 – Miracast
ΘΥΡΕΣ
USB 2 θύρες 2
USB 3.0 θύρες 1
VGA Ναι
HDMI Ναι
SD Ναι
Έξοδος ήχου Ναι
ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
Λειτουργικό σύστημα Windows 8.1
Antivirus Avast! SecureLine VPN (1 μήνας)
McAfee LiveSafe  (1 μήνας)
HP Λογισμικό  

Εντυπώσεις από HP 14r206nv

HP_Laptop_14-r206nv_1-tile

Επεξεργαστής

Το HP 14-r206nv είναι ένα απλό οικονομικό Laptop. Φέρει επεξεργαστή της σειράς Celeron 4ης γενιάς (Haswell 22nm) στα 2.16GHz που αν και έχει σχετικά πρόσφατη κυκλοφορία (4ο τρίμηνο του 2014), υστερεί αρκετά στα περισσότερα σημεία από τους νεότερους επεξεργαστές της Intel (Ι3, Ι5 και Ι7). Οι Celeron είναι η οικονομική σειρά της Intel που απευθύνεται κυρίως σε χρήστες που έχουν στη διάθεση τους μικρό budget.
Είναι διπύρηνος με 2threads (1 ανά πυρήνα) και μπορεί να γίνει overclocking μέχρι τα 2.56GHz. Ένα από τα λίγα θετικά του Celeron είναι η χαμηλήκατανάλωση σε ενέργεια την οποία έχει κάνοντας τον έτσι πιο οικονομικό στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αλλά και κρατώντας περισσότερη ώρα με τη μπαταρία. 
Έχει σχετικά μικρό cache (1MB) και η μέγιστη επιτρεπόμενη μνήμη είναι 8GB μόνο.
Selection_818
Στα benchmark o επεξεργαστής του HP 14r206nv έχει σχετικά χαμηλό βαθμό (1003 στο CPUBenchmark)

Κάρτα γραφικών και οθόνη

Κάρτα γραφικών έχει ενσωματωμένη την Intel HD με ταχύτητα GPU 311-792 MHz. Σίγουρα δεν συνίσταται για κάποιον που θέλει να παίζει παιχνίδια ή να ασχοληθεί με επεξεργασία βίντεο. Για τους απλούς χρήστες (ίντερνετ και καμιά ταινία ) είναι μια χαρά.
Η οθόνη είναι 14 ιντσών WLED με μέγιστη ανάλυση 1366χ768 pixels. Η φωτεινότητα είναι αρκετά καλή και η γωνία θέασης σε σχετικά καλά επίπεδα. Είναι βέβαια λίγο μεγάλη σε πάχος αλλά αυτό ακολουθεί τη γραμμή του laptop το οποίο γενικά είναι λίγο χοντροκομμένο.

Μνήμη

Μνήμη δυστυχώς έχει μόνο ένα module των 2GB, το οποίο είναι λίγο ακόμα και για απλές απαιτήσεις browsing την σημερινή εποχή. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μπαίνετε στο ίντερνετ. Μπορείτε να μπαίνετε μια χαρά, απλώς την σημερινή εποχή, οι σελίδες γίνονται όλο και πιο βαριές απαιτώντας 100-150 ΜΒ πολλές φορές αν είναι λίγο βαριές. Έτσι αν έχετε ανοιχτό 1-2 προγράμματα και 3-4 tabs στον browser θα αρχίσει να ζορίζεται. Και αυτό θα χειροτερεύει όσο περνάει ο καιρός. Το κακό είναι ότι (μάλλον) έχει μόνο ένα slot για μνήμη, το οποίο σημαίνει ότι αν θέλετε να αναβαθμίσετε τη μνήμη θα πρέπει να πουλήσετε την παλιά και να αγοράσετε καινούργια.

Δίσκοι, DVD-Rom και SD

Για δίσκους έχει μόνο έναν 500άρι SATA σκληρό δίσκο στα 5200RPM, ο οποίος είναι καλούτσικος για απλές απαιτήσεις. 
DVD-ROM δεν έχει, αν και διαθέτει υποδοχή για να προσθέσετε μετέπειτα έναν αν θέλετε.
Έχει, όπως σχεδόν όλα τα laptop, υποδοχή για SD κάρτες.

Θύρες

Οι θύρες που έχει είναι σχετικά λίγες για 14αρι Laptop. Έχει μόνο 2 USB 2.0 και 1 USB 3.0 θύρα καθώς και έξοδο VGA και HDMI. 

Δίκτυο

Για δίκτυο έχει κάρτα WiFi , LAN και bluetooth, οπότε δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα.

Παρεχόμενο λογισμικό

Το παρεχόμενο λογισμικό είναι όπως σχεδόν σε όλα τα Laptop τα οποία έχουν προεγκατεστημένα τα Windows σαν λειτουργικό σύστημα. Έχει λοιπόν εγκατεστημένα τα Win 8.1 με Ελληνικό interface και εκτός από κάποιες δωρεάν εφαρμογές (πχ skype) οι υπόλοιπες είναι δοκιμαστικές για ένα μήνα. Αυτό ισχύει για τα antivirus που έχει.
Φυσικά δεν έχει εγκατεστημένο κάποιο office, αλλά μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν τα openoffice ή τα LibreOffice και να γλυτώσετε το επιπλέον κόστος των Microsoft Office.
Εκτός των άλλων έχει και κάποιες απλές εφαρμογές της HP οι οποίες είναι χρήσιμες για τον απλό χρήστη. 

Εγγύηση

Η εγγύηση για το Laptop είναι η κλασσική που έχουν τα περισσότερα Laptop δυστυχώς αυτήν την εποχή. Η HP παρέχει 12 μήνες εγγύηση για ανταλλακτικά, 12 μήνες για εργασία και κανένα μήνα για onsite εγγύηση (αλλαγή Laptop με άλλο όσο καιρό πάρει η επισκευή). Σίγουρα δεν είναι καλή αλλά αυτή την εγγύηση έχουν τα περισσότερα Laptop στην Ελληνική αγορά αυτή τη στιγμή.
Η εγγύηση αυτή είναι της HP, πιθανώς το κατάστημα που θα το αγοράσετε να προσφέρει μεγαλύτερη εγγύηση, αλλά θα αφορά αποκλειστικά αυτό το κατάστημα αυτή η εγγύηση.

Design και χρηστικότητα

To Design του HP 14r206nv δείχνει αρκετά φτωχό και δεν συνάδει με τα σχετικά καλά standard που έχει συνήθως η HP. To Laptop μοιάζει χοντροκομμένο και όχι τόσο στιβαρό. Δεν σου δίνει την αίσθηση ότι είναι ένα Laptop που θα κρατήσει αρκετά χρόνια, τουλάχιστον χωρίς να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα.
To πληκτρολόγιο τώρα αν και δείχνει σχετικά καλό με καλούτσικη αίσθηση και απόκριση, είναι σχετικά μικρό για 14άρι laptop θυμίζοντας πιο πολύ πληκτρολόγιο netbook παρά notebook, ειδικά στο ύψος.
 
Όμως τα αρνητικά δεν σταματούν εδώ. Για κάποιο περίεργο λόγο δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε κανένα μέρος του Laptop. Στα περισσότερα Laptop, υπάρχει ειδικό πορτάκι σχεδόν πάντα για τις μνήμες και τις περισσότερες φορές και για το δίσκο. Σε πολλά υπάρχει και πορτάκι για να έχετε πρόσβαση και στο ανεμιστηράκι του επεξεργαστή.  Στο 14-r206nv δεν συμβαίνει αυτό δυστυχώς. Δεν υπάρχει κανένα πορτάκι, ούτε καν για τη μνήμη ή το δίσκο. Έτσι ακόμα για μια απλή εργασία όπως είναι η αλλαγή ή προσθήκη μνήμης θα πρέπει να λύσετε το Laptop ή να πάτε σε τεχνικό. 
 
Το πιο περίεργο όμως στο HP 14r206nv είναι ότι το Laptop δεν εμφανίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα της HP ούτε σε καμία διεθνή σελίδα. Υπάρχουν κάποια παρεμφερή μοντέλα αλλά όχι το ίδιο.
 
Εμφανίζεται μόνο στην Ελλάδα (ίσως έχει κάποια σχέση με το πρόγραμμα της ψηφιακής αλληλεγγύης, το πρόγραμμα με το οποίο επιδοτεί το δημόσιο με 230 ευρώ δικαιούχους για αγορά Laptop ή Tablet). Πιθανώς να είναι κάποια παρτίδα που σχεδιάστηκε από την HP αποκλειστικά για αυτό το πρόγραμμα. Αν ισχύει αυτό και δεν έχει διεθνή κυκλοφορία, είναι σίγουρα αρνητικό.

Συνοψίζοντας

Το HP 14r206nv είναι ένα οικονομικό Laptop με σχετικά μέτριες επιδόσεις που κύριο χαρακτηριστικό του είναι η πολύ χαμηλή τιμή. Με 250 ευρώ είναι σίγουρα ένα από τα οικονομικότερα 14αρια  Laptop της αγοράς. Σε αυτή τη τιμή δύσκολα θα βρείτε κάτι αισθητά πιο καλό στις ίδιες διαστάσεις. 
Έχει αρκετά,δυστυχώς, αρνητικά σημεία (αργός επεξεργαστής, μικρή μνήμη, όχι dvd, φτωχός σχεδιασμός…) τα οποία επικαλύπτουν την μικρή τιμή την οποία έχει. H HP έχει σίγουρα πολύ καλύτερα μοντέλα από αυτό, τα οποία θα πρέπει να προτιμήσετε αν θέλετε ένα Laptop το οποίο θα είναι χρηστικό για παραπάνω από 1-2 χρόνια.
Ο μόνος λόγος να το προτιμήσετε είναι αν διαθέτετε μόνο μέχρι 300 ευρώ και δεν μπορείτε να δώσετε 50-100 ευρώ παραπάνω για να πάρετε ένα, αρκετά πιο καλό σε επιδόσεις, Laptop. 
 
Θετικά
  • Χαμηλή τιμή
Θετικά
  • Λίγη μνήμη
  • Mέτρια CPU
  • Όχι DVD drive
  • Μέτριας/κακής ποιότητας πλαστικά
  • Κανένα καπάκι πρόσβασης σε δίσκο ή μνήμη
 

Μερικές βελτιώσεις ή επισκευές που μπορείτε να κάνετε στο HP 14r206nv

 
 
Διαφήμιση
ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Τιμή
Επεξεργαστής
Κάρτα γραφικών
Οθόνη
Μνήμη
Design / Λειτουργικότητα
Θύρες / Έξτρα
Δίσκος
Προηγούμενο άρθρο10 απλές κατασκευές με εξαρτήματα αυτοκινήτου
Επόμενο άρθροΑυτοσχέδια μπετονιέρα (καρότσι)
outofthebox-laptop-hp-14-r206nvLow Badget Laptop από την HP που απευθύνεται περισσότερο σε όσους θέλουν κάτι φτηνό και απλό για να σερφάρουν και να κάνουν κάποιες απλές εργασίες. Σίγουρα η HP έχει πολύ καλύτερα μοντέλα από αυτό. Μόνος καλός λόγος για να το αγοράσετε η εξαιρετικά χαμηλή τιμή που έχει.
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
3 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Ef

Ευχαριστώ. Θα το αφήσω όπως έχει.

admin

Δυστυχώς το συγκεκριμένο, που ήταν για άλλο πρόσωπο, είναι εντός εγγύησης και δεν μπορώ να το ανοίξω για να σας βοηθήσω. Σίγουρα αν λύσετε όλες τις βίδες που έχει από κάτω (και αυτές που είναι πιθανώς κάτω από τη μπαταρία και κρυμμένες κάτω από τα μαλακά πόδια) και όποια υπάρχει πίσω από το πληκτρολόγιο, θα πρέπει να ανοίξει έστω και με λίγο ζόρι το κάτω καπάκι (την πρώτη φορά που ανοίγει η πλάτη σε ένα laptop θέλει λίγο δύναμη,γιατί συνήθως είναι κουμπωμένη), και θα μπορέσετε να δείτε μνήμη και δίσκο, αλλά συμβουλή μου είναι να μην το κάνετε αν δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Ef

Έχει καταφέρει κανείς να το ανοίξει; Προσπάθησα αλλά δεν τα κατάφερα. Θέλω να αλλάξω μνήμη και δίσκο.