4 χρήσιμα βοηθήματα για το φαλτσοπρίονο

0
 
4 χρήσιμα βοηθήματα για το φαλτσοπρίονοΤο φαλτσοπρίονο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για κάθε ερασιτέχνη ή επαγγελματία μάστορα. Σου επιτρέπει γρήγορες και ακριβείς κάθετες και πλάγιες κοπές σε ξύλα μικρού πλάτους (σανίδες, δοκάρια..).
 
Υπάρχουν διάφοροι τύποι φαλτσοπρίονων που μπορεί να προσφέρουν μεγαλύτερο εύρος κοπής, περισσότερη ευκολία, διάφορα εξαρτήματα και διάφορα άλλα. Συνήθως όμως, τουλάχιστον στα οικονομικά ερασιτεχνικά μοντέλα, το φαλτσοπρίονο έρχεται χωρίς ιδιαίτερα πρόσθετα.
 
Μπορείτε όμως να φτιάξετε εσείς μερικά που θα σας κάνουν την ζωή πολύ πιο εύκολη.
 

1. Βάση για μικρές κοπές (zero clearance wall)

Ένα μειονέκτημα που έχουν τα φαλτσοπρίονα είναι ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις πολύ μικρές κοπές. Ο λόγος είναι το άνοιγμα που που έχουν στη βάση για να βυθίζεται ο δίσκος και στο πίσω μέρος για να μπορεί να φαλτσοκόβει. Και τα δύο αυτά ανοίγματα είναι σχετικά μεγάλα για λόγους ασφαλείας.
 
Όμως επειδή είναι σχετικά μεγάλα όταν κόβετε κομμάτια μερικών χιλιοστών έχετε πρόβλημα. Αυτό μπορεί να διορθωθεί αρκετά εύκολα με μια βάση για μικρές κοπές (zero clearance jig). To μόνο που χρειάζεστε είναι δύο κομμάτια ξύλο, ένα λίγο μεγαλύτερο από τη βάση του φαλτσοπρίονου και ένα μικρό για πλάτη. Τα ενώνετε κάθετα, το στερεώνετε πάνω στο φαλτσοπρίονο και με το δίσκο που χρησιμοποιείτε συνήθως κάνετε μια κάθετη κοπή. Η κοπή δεν θα πρέπει να είναι μέχρι τέρμα, αλλά λίγα χιλιοστά μέσα στο ξύλο, οπότε χρησιμοποιήστε το ρυθμιστή βάθους για σιγουριά.
 
Πλέον θα έχετε μια βάση η οποία θα έχει άνοιγμα όσο ακριβώς είναι και ο δίσκος σας. Έτσι θα μπορείτε να κόβετε όσο μικρά κομμάτια θέλετε χωρίς να μπαίνουν στις εσοχές ή να εκσφενδονίζονται.
 
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι κάθε φορά που θα το χρησιμοποιείτε θα πρέπει να είναι ακριβώς στην ίδια θέση για να μην μεγαλώνει η διάμετρος της κοπής. Αυτό μπορείτε να το λύσετε εύκολα βάζοντας 2 πηχάκια στο κάτω μέρος τα οποία θα κουμπώνουν στις άκρες της βάσης του φαλτσοπρίονου. Έτσι θα το βάζετε “συρταρωτό” πάντα στην ίδια ακριβώς θέση.
 
Μπορείτε με την ίδια βάση να την έχετε και για πλάγιες κοπές, αν και καλό είναι να φτιάξετε μια ξεχωριστή,
 
Μπορείτε να δείτε τη διαδικασία στο παρακάτω βίντεο.
 

 

 
 

2. Βάση με οδηγό για γώνιασμα

Μια πολύ εύκολη και καλή λύση, είναι να φτιάξετε μια βάση με οδηγό για γρήγορο γώνιασμα. Η κατασκευή είναι πάλι πολύ απλή. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κομμάτι ξύλο για τη βάση, ένα μικρό για τη πλάτη και δυο καδρονάκια για οδηγούς. Το πιο δύσκολο κομμάτι στη κατασκευή είναι το σωστό μέτρημα και κόψιμο των καδρονιών που θα είναι οδηγοί. Χρειάζεστε μια πολύ καλή γωνιά για αυτό και καλό μέτρημα.
 
Με αυτό το τρόπο όταν θέλετε να φαλτσοκόψετε τις άκρες σε γωνία 45 μοιρών, δεν θα πρέπει να αλλάζετε κάθε φορά τη φορά της βάσης και να έχετε το φόβο να κόψετε λίγα παραπάνω χιλιοστά. Θα μπορείτε εύκολα να κόβετε ακριβώς τα ξύλα σε γωνίες, χωρίς καθόλου μέτρημα. Είναι ιδανικό αν το φαλτσοπρίονο δεν έχει “κλείδωμα” στις 45 μοίρες και έτσι η αλλαγή είναι πολύ πιο χρονοβόρα.
 
Τη διαδικασία για μια απλή τέτοια βάση μπορείτε να τη δείτε στο παρακάτω βίντεο
 

 

 

3. Ταχυμόρσα

 
Toggle-clamp_manual_horizontal_3D_closed-openedΑν και μπορείτε να τη φτιάξετε μόνοι σας, μπορείτε να αγοράστε μία σε πολύ προσιτή τιμή. Η ταχυμόρσα σας επιτρέπει να κόβετε μικρά κομμάτια ξύλου με το φαλτσοπρίονο. Το φαλτσοπρίονο έχει τη δυνατότητα να κόβει με ασφάλεια κομμάτια ξύλου που έχουν τουλάχιστον ένα συγκεκριμένο μήκος. Αν προσπαθήσετε να κόψετε πολύ μικρά κομμάτια είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κλωτσήσει (με μεγάλη πιθανότητα να σας πετύχει) αν δεν το έχετε στερεώσει πριν. Δυστυχώς οι μέγγενες που έχει συνήθως το φαλτσοπρίονο είναι τουλάχιστον 10-15 εκατοστά από τη περιοχή κοπής έτσι δεν μπορούν να πιάσουν μικρά κομμάτια ξύλου.
 
Η μόνη λύση για να κόβετε μικρά κομμάτια είναι η ταχυμόρσα. Η ταχυμόρσα είναι ένας σφιγκτήρας που μπορείτε να βιδώσετε σε μια βάση και να σας στερεώσει αντικείμενα. Υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες και έτσι η τιμή ποικίλει αρκετά. Φυσικά αν δεν θέλετε να τρυπήσετε τη βάση αλουμινίου του φαλτσοπρίονου, καλό είναι να έχετε τουλάχιστον μια μικρή ξύλινη βάση κοπής.
 

4. Πάγκος φαλτσοπρίονου

Μια πολύ βολική λύση, αν φυσικά έχετε τον απαραίτητο χώρο είναι να φτιάξετε έναν ειδικό πάγκο για το φαλτσοπρίονο. Ο πάγκος θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο εύκολες κοπές σε ξύλα αρκετά μεγαλύτερα από το μήκος της βάσης του φαλτσοπρίονου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι υλικά θέλετε, να τον κάνετε ένα κομμάτι ή δύο κομμάτια και στη μέση το φαλτσοπρίονο. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να είναι ακριβώς οριζόντιος ο πάγκος και να ευθυγραμμίζεται με το φαλτσοπρίονο αν επιλέξετε να τον κάνετε σε 2 κομμάτια.
 
Επίσης αν έχετε φτιάξει κατάλληλα το πάγκο, μπορείτε να προσθέσετε μερικά πρόσθετα, όπως στοπ και ένδειξη μήκους ώστε να μπορείτε να κόβετε εύκολα ίδιο μήκους σανίδες/δοκάρια χωρίς μέτρημα κάθε φορά.
 
Μερικές ιδέες που μπορείτε να πάρετε
 
 
 
 dn3115-close1 4cc70783e57a1a5f503bb0ae5ea5a493 shanty2chic-table-22
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦτιάξτε χάλκινα ράφια με μία πολύ απλή τεχνική
Επόμενο άρθρο10 απλές κατασκευές με εξαρτήματα αυτοκινήτου
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια