Συνήθως έχουμε στο μυαλό μας ότι ημερομηνία λήξης έχουν μόνο τα τρόφιμα. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι. Αρκετά προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχουν ημερομηνία λήξης και πιθανώς δεν το ξέρουμε. Βέβαια σε κάποια από αυτά η διάρκεια ζωής τους είναι τόσο μεγάλη που ουσιαστικά η ημερομηνία λήξης είναι πρακτικά άχρηστη. 

Σε κάποια όμως η διάρκεια ζωής τους είναι σχετικά μικρή και μπορεί να αγοράσετε το προϊόν ληγμένο χωρίς καν να το καταλάβετε.
Ας δούμε μερικά από τα πιο σημαντικά προϊόντα για μαστορέματα που έχουν ημερομηνία λήξης
 

Σιλικόνες και μαστίχες

Caulking

 

Το πρώτο προϊόν στη λίστα είναι οι σιλικόνες. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι έστω και μια φορά θα έχετε αγοράσει ληγμένη σιλικόνη ή τουλάχιστον πολύ κοντά στην ημερομηνία λήξης. Οι σιλικόνες έχουν σχετικά μικρή διάρκεια ζωής (18-24 μήνες) σε κλειστή συσκευασία. Αν η συσκευασία ανοίξει, φυσικά ο χρόνος αυτός είναι αρκετά μικρότερος. Οι συσκευασίες με βάση τη σιλικόνη έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από ότι οι υπόλοιπες. 
Ημερομηνία λήξης σε σωληνάριο σιλικόνης
Ληγμένη σιλικόνη. Παρότι δεν έχει ανοιχτεί η συσκευασία είναι τελείως άχρηστη.
Μετά την ημερομηνία λήξης η σιλικόνη αρχίζει και χάνει τις ιδιότητες της και αρχίσει να γίνεται στερεή. Μέσα σε λίγους μήνες θα έχει αχρηστευθεί εντελώς.

Που αναγράφεται

Η ημερομηνία αναγράφεται (σχεδόν πάντα) στο πάνω μέρος. Κάποιες φορές μπορεί να αναγράφεται μόνο η ημερομηνία παραγωγής, οπότε θα πρέπει να προσθέσετε τη διάρκεια ζωής που αναφέρει και να δείτε πότε ακριβώς λήγει.
 

 

Μπαταρίες

Κάτι που επίσης δεν ξέρουν αρκετοί, είναι ότι και οι μπαταρίες έχουν ημερομηνία λήξης. Η διάρκεια ζωής στις μπαταρίες ποικίλει ανάλογα το υλικό από το οποίο έχει κατασκευαστεί αλλά συνήθως είναι 5-10 χρόνια.  Αυτό ισχύει για όλους τους τύπους των μπαταριών (από απλές μικρές αλκαλικές μέχρι μπαταρίες αυτοκινήτων). Ειδικά στις αλκαλικές και σε όσες μπαταρίες είναι μίας χρήσης, είναι πάρα πολύ σημαντικό να προσέχετε την ημερομηνία λήξης.
 
Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες αν και αυτές έχουν ημερομηνία λήξης, είναι λίγο πιο «χαλαρή», αφού και μετά το πέρας της θα μπορείτε να την χρησιμοποιείτε, αν και σίγουρα θα έχει χάσει μεγάλο μέρος από την χωρητικότητά της.
 
Μετά την ημερομηνία λήξης, θα αρχίσει να χάνει τις ιδιότητές της και θα εξασθενεί σταδιακά. Μετά από κάποιο διάστημα θα είναι τελείως άδεια ακόμα και σε κλειστή συσκευασία.

Που αναγράφεται

Η ημερομηνία λήξης αναφέρεται συνήθως στην συσκευασία των μπαταριών. Σε κάποιες μπαταρίες μπορεί να αναφέρεται και πάνω σε αυτές. Οι μπαταρίες αυτοκινήτων έχουν συνήθως κωδικοποιημένη την ημερομηνία παραγωγής χαραγμένη πάνω τους. 
 

Σπρέι

Ημερομηνία λήξης πάνω σε σπρέι
Ημερομηνία λήξης στην βάση του σπρέι. Τις περισσότερες φορές τα σπρέι έχουν διάρκεια ζωής στο ράφι 10 χρόνια
Σχεδόν όλα τα είδη σπρέι (χρώματος, λαδιού, γράσο, κόλλας…) έχουν διάρκεια ζωής. Παλαιότερα η διάρκεια αυτή ήταν σχετικά μικρή για τα περισσότερα, αλλά πλέον έχει βελτιωθεί αισθητά.
 
Ο λόγος που έχουν ημερομηνία λήξης είναι το προωθητικό αέριο που βρίσκεται στο εσωτερικό. Μετά από μερικά χρόνια χάνει τις ιδιότητές του και έτσι το σπρέι είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί. 
 
Ημερομηνία λήξης πάνω σε σπρέι χρώματος
Σπρέι χρυσού χρώματος με διάρκεια ζωής μόλις 3 χρόνια
Τα κοινά σπρέι συνήθως έχουν διάρκεια ζωής 10 χρόνια. Σπρέι με ειδικό περιεχόμενο, μπορεί να έχουν πολύ μικρότερη διάρκεια. Δύσκολα θα συναντήσετε πάντως κάποιο που να έχει διάρκεια μικρότερη από 5 χρόνια αυτή την εποχή. Παρόλα αυτά είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε κάποιο ληγμένο σε κάποιο μαγαζί, οπότε καλό είναι πάντα να το ελέγχετε πριν το αγοράσετε. Ειδικά αν πρόκειται για σπρέι που δεν θα χρησιμοποιηθεί άμεσα.

Που αναγράφεται

Η ημερομηνία λήξης αναγράφεται -σχεδόν πάντα- στο κάτω μέρος κάθε σπρέι. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορείτε να την δείτε να αναφέρεται στις οδηγίες χρήσης ή δίπλα από το barcode σε μορφή κωδικού.
 

Λάδια

Όσοι παράγουν ελαιόλαδο ξέρουν αρκετά καλά ότι το λάδι δεν είναι αθάνατο. Κρατάει μερικά χρόνια (3-4 συνήθως) και μετά αρχίζει να γίνεται “μούργα”. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους τύπους λαδιών ακόμα και τα συνθετικά. Βέβαια στα συνθετικά λάδια, ο χρόνος αυτός με την προσθήκη διάφορων βελτιωτικών μπορεί να είναι αρκετά μεγάλος και ουσιαστικά να κρατάνε για πάντα.

Που αναγράφεται

Τις περισσότερες φορές δεν θα δείτε ημερομηνία λήξης αλλά μόνο έναν 6ψηφιο κωδικό που θα αντιστοιχεί στην ημερομηνία παραγωγής (πχ 031214). Έτσι ακόμα και αν είναι συνθετικό λάδι, καλό είναι να προτιμάτε ένα λάδι που έχει σχετικά πρόσφατη ημερομηνία παραγωγής και όχι κάποιο που να υπερβαίνει τη 5ετία.
 

Κόλλες και ταινίες

Υπάρχουν δεκάδες είδη με κόλλες και ακόμα περισσότερα είδη από ταινίες. Αν και δύσκολα θα βρείτε σε κάποιο εμφανή ημερομηνία λήξης, τα περισσότερα δεν κρατάνε για πάντα. Ειδικά στις κόλλες και στις ταινίες η διάρκεια ζωής τους, εξαρτάται πάρα πολύ από το μέρος και τις συνθήκες αποθήκευσης.
 
Σε ιδανικές συνθήκες μπορεί να κρατήσουν για πάρα πολλά χρόνια, ενώ σε μη ιδανικές για μόνο λίγες μέρες. Έτσι για παράδειγμα μια λευκή χαρτοταινία ακόμα και μέσα σε συσκευασία αν είναι εκτεθειμένη στον ήλιο μπορεί να κρατήσει μόνο λίγους μήνες ενώ μια κόλλα αν αφεθεί σε πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστραφεί σε λίγες μέρες μόνο.
 
Έτσι καλό είναι να ελέγχετε σε κάθε συσκευασία αν έχει ημερομηνία λήξης ή όχι και σε τι ακριβώς συνθήκες πρέπει να το αποθηκεύσετε.

Που αναγράφεται

Για τις κόλλες που βρίσκονται σε σωληνάρια, η ημερομηνία αναφέρεται συνήθως χαραγμένη πάνω στην πτύχωση που έχει στο τέλος του σωληνάριου. Στις υπόλοιπες συνήθως αναφέρεται στην χάρτινη συσκευασία ή στις οδηγίες. 
Στις αρκετές περιπτώσεις, ειδικά σε μικρές συσκευασίες, δεν αναφέρεται καθόλου.
 

Αφρός πολυουρεθάνης

Afroi_Polyurethane_2Ο αφρός πολυουρεθάνης είναι ένα από τα υλικά με την μικρότερη ημερομηνία λήξης. Η ημερομηνία λήξης στον αφρό πολυουρεθάνης εξαρτάται συνήθως από την εταιρία. Οι περισσότεροι έχουν διάρκεια ζωής στο ράφι 1-2 χρόνια.
 
Φυσικά αν ανοιχτούν, η διάρκεια ζωής είναι μόνο μερικές εβδομάδες στην καλύτερη περίπτωση. 
 
Για περισσότερα σχετικά με τους αφρούς πολυουρεθάνης, μπορείτε να διαβάστε εδώ.

Που αναγράφεται

Η ημερομηνία λήξης στον αφρό πολυουρεθάνης, σχεδόν πάντα, αναφέρεται στην βάση του μπουκαλιού.
 

Μερικές γενικές συμβουλές

  • Στα περισσότερα προϊόντα η ημερομηνία λήξης αναφέρεται σε κλειστή συσκευασία.
  • Όταν η συσκευασία ανοιχτεί ο χρόνος συντήρησης είναι πολύ μικρότερος. Πολλές φορές μπορεί να είναι μονο μερικές μόνο μέρες, ενώ άλλες μπορεί να κρατήσει μερικές εβδομάδες. 
  • Μερικά προϊόντα είναι αρκετά ευαίσθητα σε ακραίες θερμοκρασίες ή συνθήκες ακόμα και όταν δεν έχουν ανοιχτεί. Αν ζείτε σε περιοχή που έχει ακραίες συνθήκες καλό είναι να το έχετε υπόψιν σας.
  • Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ζωής ενός προϊόντος, τόσο μεγαλύτερη είναι η “περίοδος χάριτος” που έχει μετά την ημερομηνία λήξης. Έτσι για παράδειγμα ένα προϊόν που έχει διάρκεια ζωής 10 χρόνια, είναι πιθανό να είναι λειτουργικό ακόμα και 1-2 χρόνια μετά από την ημερομηνία λήξης, ενώ κάποιο που έχει διάρκεια ζωής 12 μήνες να είναι λειτουργικό μόνο 1-2 μήνες μετά την ημερομηνία λήξης.

 

Γνωρίζετε και εσείς κάποιο ανάλογο προϊόν, που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι έχει ημερομηνία λήξης, και δεν αναφέρθηκε στο άρθρο; Αν ναι, συμπληρώστε το στα σχόλια και βοηθήστε με τις γνώσεις σας κάποιους άλλους αναγνώστες. 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦτιάξτε έναν όμορφο πίνακα με κολάζ φωτογραφιών
Επόμενο άρθροΦτιάξτε ελαστική ματσόλα από ληγμένη σιλικόνη
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια