Οι περισσότεροι στην Ελλάδα, έχουν ένα ή και περισσότερα αυτοκίνητα στην κατοχή τους. Συνήθως όταν το αυτοκίνητο αντιμετωπίζει μια βλάβη και αλλάζετε κάποιο εξάρτημα (είτε μόνοι σας είτε στο συνεργείο), πετάτε ή  αφήνετε στο μάστορα το παλιό.
 
Αντί να τα πετάτε ή να τα αφήνετε στο μάστορα μπορείτε να φτιάξετε πολύ όμορφες κατασκευές με αρκετά εξαρτήματα από το αυτοκίνητο. Μάλιστα αν έχετε κάποιο παλιό σαραβαλάκι που σκοπεύετε να αποσύρετε, μπορείτε να το “γδύσετε” κυριολεκτικά πριν το πάτε για απόσυρση καθώς δεν είναι προαπαιτούμενο να είναι σε πλήρη κατάσταση όταν το παραδώσετε.
 
Τα εξαρτήματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε κατασκευές είναι σχεδόν τα πάντα, από μηχανικά μέρη, εσωτερικές ταπετσαρίες μέχρι και μέρη φανοποιίας. Κάποια είναι αρκετά εύκολο να βγουν, ενώ άλλα ίσως θέλουν κάποιες μικρές γνώσεις μηχανική για να τα αφαιρέσετε μόνοι σας.
 
 
Ας δούμε μερικές μόνο από τις κατασκευές με εξαρτήματα αυτοκινήτου, που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας
 

1Ρολόι από γρανάζια και καδένα αυτοκινήτου

 
Αν και το συγκεκριμένο είναι καλλιτεχνικό κομμάτι που πωλείται στο etsy, μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε κάτι ανάλογο μόνοι σας. Τα βασικά εξαρτήματα είναι γρανάζια, καδένα και ένας μηχανισμός ρολογιού.

 

2Λαμπατέρ από γρύλο αυτοκινήτου

Ο γρύλος αυτοκινήτου είναι σίγουρα κάτι αρκετά πολύτιμο που ποτέ δεν θα πρέπει να πετάτε, καθώς μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε σε αρκετές κατασκευές. Μία πολύ απλή και ιδιαίτερα όμορφή είναι να τον κάνετε ένα απλό λαμπατέρ όπως στην παραπάνω φωτογραφία. Ουσιαστικό το μόνο που χρειάζεται είναι να προσαρμόσετε το ντουί πάνω στο γρύλο και αν θέλετε να βάλετε και καπέλο.

 

3Καρέκλα γραφείου από καθίσματα αυτοκινήτου

Μια πολύ εύκολη κατασκευή και συνάμα αρκετά χρηστική, είναι καρέκλα γραφείου από μπροστινό κάθισμα αυτοκινήτου. Ειδικά αν το κάθισμα είναι bucket, η καρέκλα είναι αρκετά ανατομική. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μηχανισμό καρέκλας. Αν δεν έχετε κάποιον παλιό, μπορείτε να αγοράσετε έναν. Η τιμή τους είναι από 20 έως 50 ευρώ συνήθως αναλόγως την ποιότητα και το ύψος. Αν θέλετε μπορείτε να προσαρμόσετε και πλαϊνά μπράτσα, αν και ίσως δεν είναι πολύ εύκολο.

Πηγή : Instructables


 

4Τραπεζάκι σαλονιού από μηχανή αυτοκινήτου

 
Ίσως είναι η πιο διαδεδομένη κατασκευή από εξαρτήματα αυτοκινήτου, αφού πιθανώς κάπου θα την έχετε ήδη συναντήσει (κυρίως συνεργεία, σχολές οδηγών αλλά και στην εκπομπή Top Gear). Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια λυμένη και γυαλισμένη μηχανή αυτοκινήτου, ένα γυαλί τραπεζιού και ένα τρόπο να ακουμπήσει με ασφάλεια το γυαλί πάνω στη μηχανή (στο συγκεκριμένο γίνεται με πιστόνια)

 

5Σκάκι από εξαρτήματα αυτοκινήτου

Μια πολύ όμορφη κατασκευή είναι ένα σκάκι αποκλειστικά από μικρό-εξαρτήματα αυτοκινήτου. Βίδες, ελατήρια και παξιμάδια είναι τα κύρια υλικά που θα χρειαστείτε. 
Πηγή : Instructables

 

6Καρούλι για λάστιχο ποτίσματος από ζάντα αυτοκινήτου

Πολύ απλή και εύκολη κατασκευή είναι να φτιάξετε ένα καρούλι για λάστιχο ποτίσματος από ζάντα αυτοκινήτου. Για να λειτουργήσει το καρούλι θα πρέπει να έχει ένα άξονα που να του επιτρέπει να περιστρέφεται ελεύθερα και προαιρετικά ένα χερούλι για πιο εύκολο γύρισμα. Φυσικά αν σας είναι δύσκολη μια τέτοια κατασκευή, μπορείτε απλώς να το έχετε σταθερό ως απλή βάση για το λάστιχο όπως στην παραπάνω φωτογραφία.

 
 

7Μπάρμπεκιου από ζάντα αυτοκινήτου

 
Μια ακόμα εύκολη κατασκευή με ζάντα αυτοκινήτου είναι να φτιάξετε ένα μικρό μπάρμπεκιου. Φυσικά η ζάντα θα πρέπει να είναι σιδερένια και όχι αλουμινίου. Αν είναι σιδερένια και έχει βαφεί θα πρέπει να την καθαρίσετε από τα χρώματα πριν τη μετατρέψετε σε μπάρμπεκιου. Οι τρύπες που έχει συνήθως η ζάντα στο κάτω μέρος (εκεί που δένει πάνω στον άξονα) είναι ιδανικές για να παίρνει αέρα η φωτιά, απλώς θα πρέπει να προσθέσετε ένα μικρό ταψί για να συγκρατεί τα κάρβουνα και να μην πέφτουν από τις τρύπες. 
 
Μπορείτε να το κάνετε κρεμαστό (όπως στην φώτο) ή με βάση. Για να μη σκουριάσει, μπορείτε να του περάσετε εξωτερικά, ειδικό χρώμα κατάλληλο για μπάρμπεκιου.
Πηγή : gageslaughter

 

8Σκαμπό από ελατήρια ανάρτησης αυτοκινήτων

Αρκετά όμορφη και απλή ιδέα είναι να φτιάξετε σκαμπό από ελατήρια αυτοκινήτου. Φυσικά χρειάζεστε ελατήρια από αρκετά μεγάλο αυτοκίνητο (4χ4 αγροτικό ή φορτηγό) για να μπορέσετε να φτιάξετε σκαμπό με μόνο ένα ελατήριο και χωρίς βάση σταθεροποίησης. Αν χρησιμοποιήσετε πιο μικρά αμάξια, θα πρέπει να φτιάξετε και να κολλήσετε μια βάση, γιατί είναι αρκετά μικρότερα σε διάμετρο.

 

9Σκαμπό “ottoman” από λάστιχο αυτοκινήτου

Αν και είναι λίγο χρονοβόρα η διαδικασία, δεν είναι αρκετά δύσκολο στη κατασκευή. Έχει χρησιμοποιηθεί φυσικό σκοινί και θερμόκολλα για αυτό το πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Μπορείτε να κάνετε αρκετές παραλλαγές.
Πηγή : thatwasawhat

 

10Χερούλια πόρτας και τζαμιών αυτοκινήτου

 
Mια ακόμα έξυπνη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε παλιά χερούλια πόρτας ή τζαμιών αυτοκινήτου ως χερούλια σε πόρτες κήπου ή ντουλάπες. Αν έχετε τη τύχη να είχατε κάποιο αρκετά παλιό αυτοκίνητο με σιδερένια χερούλια, τότε ακόμα καλύτερα.
 

 
Τέλος μερικές ακόμα πιο δύσκολες και πιο εντυπωσιακές κατασκευές που μπορείτε να κάνετε με εξαρτήματα αυτοκινήτων
 
 
 

 

 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
 
Προηγούμενο άρθρο4 χρήσιμα βοηθήματα για το φαλτσοπρίονο
Επόμενο άρθροReview: Low-Badget Laptop από την HP 14r206nv
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια