Clementine, ένας music player με πάρα πολλές επιλογές

0
Ο Clementine, είναι ένα πάρα πολύ καλό δωρεάν multi-platform music player με πάρα πολλές δυνατότητες. Βασίζεται πάνω στο Amarok και είναι μια πολύ καλή λύση για την αναπαραγωγή των μουσικών αρχείων σας. Έχει ήδη 4 χρόνια κυκλοφορίας και αρκετούς φανατικούς χρήστες.
 

Κοινά χαρακτηριστικά

Το Clementine ενσωματώνει όλα τα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν όλα τα σοβαρά media player.
‘Έτσι η αναπαραγωγή σχεδόν όλων των μουσικών φορμάτ ήχου, η οποία είναι πλέον δεδομένη στους περισσότερους player, ισχύει και για το Clementine.  
 
Έχει ενσωματωμένο transcoder για μετατροπή των μουσικών αρχείων σας σε ότι φορμάτ και ποιότητα θέλετε καθώς και τα γνωστά  equalizer και vizualizer. Ειδικά ο vizualizer, για όσους τον χρησιμοποιούν έχει δεκάδες διαφορετικά στυλ και υπερτερεί έναντι των περισσότερων media player.

Ξεχωριστά χαρακτηριστικά

Βέβαια αυτά πλέον, είναι βασικά στοιχεία που έχει σχεδόν ο κάθε σοβαρός music player. Αυτό που κάνει το Clementine να διαφέρει όμως από τους υπόλοιπους, είναι οι δυνατότητες για αναπαραγωγή μουσικής από ίντερνετ και η αυτόματη λήψη πληροφοριών και στίχων για κάθε μουσικό κομμάτι που αναπαράγεται. 
Σύνδεση με τις υπηρεσίες που υποστηρίζει για να μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε μέσω του Clementine
 
Το Clementine, έχει ενσωματωμένους ήδη μερικούς από τους καλύτερους ιντερνετικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς παγκοσμίως, με τον καθένα να έχει δεκάδες διαφορετικά stream για κάθε μουσικό γούστο. Εκτός όμως αυτού, το Clementine έχει τη δυνατότητα να αναπαράγει μουσικά αρχεία από μερικά Cloud και διάφορα streaming sites.
Συγκεκριμένα μπορεί να αναπαράγει αρχεία από
 • LastFM : Ίσως η γνωστότερη πλατφόρμα για μουσική.
 • GrooveShark : Ένας δωρεάν music streamer με πάρα πολλά κομμάτια.
 • Google Drive : Το Cloud της Google
 • Ubuntu One : Cloud που πλέον δεν υφίσταται
 • Dropbox : To γνωστότερο Cloud
 • Box : ‘Ενα από τα πρώτα Cloud με αρκετές δυνατότητες για μουσικά αρχεία
 • Spotify : Μια μουσική υπηρεσία με αρκετές χιλιάδες μουσικά κομμάτια
 • Magnatude : Μια ιντερνετική ανεξάρτητη δισκογραφική με πάρα πολλά τραγούδια. Χρειάζεται συνδρομή
 • Digitally Imported : Ένα ιτνερνετικό stream με ηλεκτρονική μουσική
 • Subsonic : Ένας media streamer που μπορεί να αναπαράγει τη μουσική σας παντού
 • OneDrive : To Cloud της Μicrosoft
 • Icecast : Μια δωρεάν πλατφόρμα για δημιουργία ιντερνετικού ραδιοφώνου
 • Jamento : Πλατφόρμα με χιλιάδες ανεξάρτητους καλλιτέχνες
 • Jazzradio.com : Ιντερνετικό ράδιο Jazz
 • SkyFM : Ιντερνετικό ράδιο
 • SomaFM :  Ένα από τα καλύτερα ιντερνετικά ράδιο με σχεδόν όλα τα είδη μουσικής
 • Radio GFM : Ιντερνετικό ράδιο
 • RockRadio.com : Ιντερνετικό ράδιο με κυρίως Rock
Δυστυχώς το Clementine, ανανεώνεται περίπου κάθε χρόνο, έτσι υπάρχουν υπηρεσίες όπως το Ubuntu One που πλέον έχουν καταργηθεί και δεν υπάρχουν άλλες υπηρεσίες Cloud που έχουν γίνει δημοφιλείς μέσα σε αυτόν τον χρόνο.
 
Εκτός βέβαια από αυτές τις πλατφόρμες/cloud μπορείτε να αναπαράγεται όπως είναι λογικό και οποιοδήποτε άλλο stream ή podcast θέλετε, αρκεί να το εισάγετε. 
Ένα από τα θετικά είναι ότι μπορείτε να κάνετε αναζήτηση και να βρείτε αποτελέσματα από όσες είναι ελεύθερες και από όσες είστε συνδεδεμένος.
 
Το Clementine μπορεί λοιπόν πολύ εύκολα να σας συνδέσει με όλες αυτές τις υπηρεσίες και με όποιο άλλο stream επιθυμείτε κάνοντας τη εναλλαγή από τη μία υπηρεσία στην άλλη παιχνιδάκι. Ειδικά αν είστε λάτρης της ξένης μουσικής, τα διαδικτυακά ράδιο που έχει ήδη το Clementine, θα σας ικανοποιήσουν απόλυτα.
 

> Info/Lyrics

Αριστερά η οθόνη με τις πληροφορίες και τη βιογραφία του καλλιτέχνη
Ένα ακόμα πλεονέκτημα του Clementine είναι η γρήγορη και εύκολη ανάκτηση πληροφοριών (είδος, στίχους) για τον καλλιτέχνη και το κομμάτι που ακούτε. Το Clementine ψάχνει ταυτόχρονα σε πάρα πολλές διαδικτυακές βιβλιοθήκες με στίχους, και τις περισσότερες φορές θα βρει πληροφορίες για τον καλλιτέχνη, το τραγούδι, καθώς και τους στίχους του τραγουδιού. Και όλα αυτά με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς να αλλάξετε οθόνη στον media player.
Αριστερά οι στίχοι του τραγουδιού που αναπαράγεται στον player

> Σύνδεση με Wii/Android Κινητό

Ένα άλλο καινοτόμο στοιχείο του Clementine, που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με το τηλεκοντρόλ του Wii για να ελέγχετε τον player με αυτό ή σύνδεση με το android κινητό σας για ελεγχό του από εκεί. Έτσι αν έχετε ή Wii ή android κινητό, μπορείτε να αλλάζετε κομμάτια, την ένταση του ήχου και πολλά άλλα χωρίς να βρίσκεστε στον υπολογιστή. Ιδανική λύση για γιορτές και πάρτι.

Εγκατάσταση

 
Το Clementine είναι multi-platform. Υποστηρίζει έτσι τις περισσότερες πλατφόρμες όπως Win, Mac και Linux.
 
Για Linux υπάρχουν έτοιμα πακέτα για τις γνωστότερες διανομές (Ubuntu, Debian, Fedora) και τα παράγωγά τους αλλά και ο πηγαίος κώδικας για να το εγκαταστήσετε στα υπόλοιπα.
 
Μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο αρχείο για το λειτουργικό σας στην επίσημη σελίδα του Clementine εδώ
 

Πολιτική σχολιασμού

Αν θέλετε να συμμετέχετε στις συζητήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσετε λογαριασμό του disqus ή κοινωνικών δικτύων, μπορείτε να επιλέξετε να σχολιάσετε ανώνυμα ως επισκέπτης.
Απλώς συμπληρώστε ένα οποιοδήποτε όνομα και ένα αληθοφανές email (πχ [email protected]) και επιλέξτε το κουτάκι « I'd rather post as a guest».
Τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθευση από κάποιον διαχειριστή πριν δημοσιευθούν.
Για περισσότερα σχετικά με την πολιτική σχολιασμού της ιστοσελίδας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.