Για αρκετούς αιώνες το εκπαιδευτικό σύστημα ήταν σχεδόν ίδιο. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει ξεκινήσει να αλλάζει δραματικά. Με τη χρήση της τεχνολογίας και κυρίως του διαδικτύου έχουν  αρχίσει να ανοίγουν νέοι δρόμοι και τεχνικές στην εκπαίδευση. 
 
To e-learning είναι πλέον γεγονός. Η εκπαίδευση που για εκατοντάδες χρόνια βρισκόταν περιορισμένη σε μια τάξη ή ένα αμφιθέατρο, είναι πλέον προσβάσιμη διαδικτυακά από όλο το κόσμο.

MOOCs

Ειδικά τα 2 περίπου τελευταία χρόνια με την εμφάνιση των MOOCs (Massive Open Online Course), έχει ξεκινήσει μια επανάσταση. Μερικά χρόνια πριν όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια άρχισαν να ανεβάζουν αρκετά μαθήματα online (βίντεο από διαλέξεις και σημειώσεις) και να τα προσφέρουν δωρεάν στους μαθητές τους και σε όποιον άλλον ήθελε.

Πρωτοπόρες πλατφόρμες όπως το Coursera και το Edx πήραν αυτή την ιδέα και την εξέλιξαν προσφέροντας πιστοποιητικά παρακολούθησης και τεστ και διαγωνίσματα μαζί με τις διαλέξεις. Κατάφεραν έτσι μέσα σε ελάχιστο διάστημα, να κάνουν την τηλέ-εκπαίδευση mainstream με αρκετά εκατομμύρια χρήστες, προσφέροντας ‘δωρεάν’ μαθήματα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Πανεπιστήμια που έχουν δίδακτρα δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο και μέχρι τώρα ήταν προσβάσιμα σε διάνοιες ή εύπορους μαθητές, τώρα ήταν διαθέσιμα για όλους σε κάθε γωνιά του κόσμου. 

 
Και όλη αυτή η επανάσταση συνεχίζεται χωρίς κανείς πιθανώς να ξέρει πως θα καταλήξει. Είναι μια μόδα που πλέον όλοι θέλουν (ή ακόμα και αν δεν θέλουν είναι αναγκασμένοι) να πάρουν μέρος. Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεγελαστούμε και να πιστέψουμε ότι όλο αυτό θα είναι δωρεάν για πάντα. Ήδη αρκετές πλατφόρμες που ξεκίνησαν εντελώς δωρεάν, έχουν εισάγει τρόπους ώστε να έχουν έσοδα και να είναι, τουλάχιστον, οικονομικά αυτάρκεις. Δυστυχώς τίποτα στην ζωή δεν είναι ποτέ εντελώς δωρεάν και έτσι είναι και τα MOOCs.

 

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεκάδες πλατφόρμες που προσφέρουν μαθήματα (MOOCs) και καθημερινά ξεκινούν νέες. Οι κυριότερες είναι το Coursera που είναι μια κερδοσκοπική οργάνωση φιλοξενεί εκατοντάδες πανεπιστημιακά μαθήματα και το EdX που είναι μια αφιλοκερδής οργάνωση από το MIT και το Harvard και φιλοξενεί μαθήματα από μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

 
Ας τις δούμε όλες αναλυτικά

(Σημείωση : Η λίστα θα ανανεώνεται διαρκώς ανά τακτά διαστήματα)

1. Coursera

To Coursera είναι ο πρωτοπόρος στα MOOCs. Δημιουργήθηκε το 2012 με ελάχιστα μαθήματα στην αρχή αλλά πλέον κοντεύει να φτάσει τα χίλια. Το Coursera σε αντίθεση με ότι πιστεύουν αρκετοί, δεν είναι αφιλοκερδής οργάνωση. Έχει απώτερο σκοπό το κέρδος, έχοντας αντλήσει τεράστια κεφάλαια από επενδυτές. 
 
Βέβαια όλα τα μαθήματα που προσφέρει έχουν ακόμα δωρεάν πρόσβαση σε όλους αλλά αρχίζει σιγά σιγά να προσφέρει premium υπηρεσίες με κάποιο αντίτιμο (όπως specialization tracks).Πιθανώς στο μέλλον θα αυξήσει αυτές τις προσπάθειες ώστε να γίνει κερδοφόρο.
 
‘Έχει αρκετά εκατομμύρια χρήστες που αυξάνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς καθημερινά. Παρά τις κάποιες αδυναμίες της, είναι η καλύτερη πλατφόρμα για MOOCs και δύσκολα θα χάσει τη πρωτιά από κάποιον άλλο κυρίως λόγω του τεράστιου αριθμού των χρηστών της.
 
Κύριο προτέρημα του Coursera έναντι των ανταγωνιστών είναι ο μεγαλύτερος αριθμός χρηστών, τα πολύ ενεργά φόρουμ των μαθημάτων, τα meetups που γίνονται από χρήστες και ο καλύτερος βίντεο player που έχει.

Θετικά

  • Έχει το μεγαλύτερο κατάλογο με Πανεπιστημιακά μαθήματα
  • Όλα τα μαθήματα είναι ελεύθερα προσβάσιμα σε όλους
  • Έχει μαθήματα σε αρκετές γλώσσες και υπότιτλους στα περισσότερα από αυτά
  • Τα μαθήματα που προσφέρει είναι σε όλους τους τομείς, και έτσι όλοι θα βρουν κάποιο που να τους ενδιαφέρει
  • Αν και έχει σκοπό το κέρδος, οι δημιουργοί του ξέρουν πως να το πετύχουν χωρίς να βιάζονται
  • Προσφέρει δωρεάν πιστοποιητικό παρακολούθησης σε όλα τα μαθήματα
  • Έχει τον καλύτερο βίντεο player

Αρνητικά

  • Πολλά μαθήματα βασίζονται σε Peer Grading το οποίο αν και έχει αρκετά θετικά στοιχεία μπορεί να αποτελέσει μειονέκτημα κάποιες φορές
  • Αρκετά μαθήματα δεν προσφέρονται ανά τακτά διαστήματα, οπότε το να διαλέξει κάποιος κάποιο μάθημα που τον ενδιαφέρει είναι καθαρά θέμα συγχρονισμού. 
  • Ελάχιστα μαθήματα είναι self-paced
  • Μερικά μαθήματα παραμένουν ακριβώς ίδια όσες φορές και να προσφερθούν

 


 

2. EdX

To EdX δημιουργήθηκε λίγο καιρό μετά το Coursera. Είναι μια αφιλοκερδής οργάνωση ανοιχτού κώδικα που δημιουργήθηκε από το MIT και το Harvard με σκοπό την ελεύθερη πρόσβαση στη μάθηση για όλους. Προσφέρει δεκάδες μαθήματα από τα κορυφαία πανεπιστήμια και οργανισμούς του κόσμου. ΜΙΤ, Harvard, Stanford, Berkeley, Caltech, Delft είναι μόνο μερικά από αυτά.
 
Βέβαια το EdX έχει σκοπό να είναι οικονομικά αυτάρκης γιαυτό που παρόλο σε όλα τα μαθήματα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση, έχει εφαρμόσει και αυτό μερικές πρακτικές όπως τα Verified Certificates ώστε να έχει κάποια έσοδα. 
 
Το EdX σαν πλατφόρμα φιλοξενίας MOOCs, είναι ίσως η καλύτερη που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Έχει πολλά προτερήματα έναντι των ανταγωνιστών του (καλύτερη βαθμολόγηση, interactive ασκήσεις…) και ειδικά του Coursera, αλλά υπολείπεται από το Coursera στη πληθώρα των μαθημάτων που προσφέρει.
Τα μαθήματα του, κατά βάση, είναι σχετικά δύσκολα και πολλές φορές έχουν το ίδιο επίπεδο δυσκολίας και τον ίδιο φόρτο εργασίας με τα αντίστοιχα on campus μαθήματα.

 

Θετικά

  • Κορυφαία μαθήματα από κορυφαία πανεπιστήμια (για παράδειγμα το μάθημα φυσικής και ηλεκτρισμού από τον κορυφαίο Walter Levin)
  • Όλα τα μαθήματα είναι ελεύθερα προσβάσιμα σε όλους
  • Τα πιο πολλά μαθήματα προσφέρονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (1-2 φορές το έτος)
  • Έχει πλέον αρκετά self-paced  μαθήματα
  • Εύκολο σύστημα βαθμολόγησης και δυνατότητα υπολογισμού του βαθμού σας ανά πάσα στιγμή
  • Καλύτερο σύστημα ασκήσεων ειδικά σε μαθηματικές και προγραμματιστικές ασκήσεις

Αρνητικά

  • Μερικά μαθήματα είναι απλή μεταφορά βιντεοσκοπημένων παραδόσεων
  • Αρκετά μη αγγλόγλωσσα μαθήματα δεν έχουν καν αγγλικούς υπότιτλους

 

3. Udacity

To Udacity ξεκίνησε και αυτό πριν 2 περίπου χρόνια από τον Sebastian Thrun. Διαφέρει αρκετά από το Coursera και το EdX, κυρίως στο ότι όλα τα μαθήματα του Udacity είναι self-paced και μπορείτε να τα πάρετε όποτε εσείς θέλετε και να τελειώσετε όποτε θέλετε. 
.
Το Udacity είναι κερδοσκοπικός οργανισμός και ενώ στην αρχή όλες οι υπηρεσίες ήταν εντελώς δωρεάν, τελευταία πρέπει να καταβάλετε κάποιο αντίτιμο για να αποκτήσετε για παράδειγμα Certificate παρακολούθησης ή για να έχετε πλήρη πρόσβαση σε όλες τι υπηρεσίες σε κάποια μαθήματα. Το αντίτιμο δυστυχώς για κάποια μαθήματα είναι ιδιαίτερα ακριβό, για τα Ελληνικά δεδομένα. Βέβαια ακόμα μπορείτε να έχετε δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα βίντεο των μαθημάτων.
 
Εκτός από ότι τα μαθήματα είναι self-paced έχει και άλλες σημαντικές διαφορές με το Coursera και το EdX. To Udacity δεν παρέχει πανεπιστημιακά μαθήματα αλλά πιο πολύ απόκτηση δεξιοτήτων. Τα πιο πολλά μαθήματα του έχουν σκοπό να αποκτήσει δεξιότητες και γνώσεις ο μαθητής. Κύριος τομέας μαθημάτων είναι η τεχνολογία και κυρίως ο προγραμματισμός αν και υπάρχουν κάποια λίγα μαθήματα λοιπών επιστημών.
 
Το κύριο προτέρημα του Udacity το οποίο το κάνει ιδανικότερο έναντι των ανταγωνιστών είναι ότι τα μαθήματά του είναι όλων των επιπέδων και είναι άμεσα προσβάσιμα. Δηλαδή κάποιος ο οποίος δεν έχει γνώσεις προγραμματισμού, μπορεί να παρακολουθήσει το πρώτο απλό μάθημα προγραμματισμού και όταν το τελειώσει να αρχίσει αμέσως ένα πιο προχωρημένο και να συνεχίσει έτσι ανεβαίνοντας σιγά σιγά τα σκαλοπάτια. 
 
Αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει στο Coursera και το EdX γιατί αφ ενός τα μαθήματα δεν είναι προσβάσιμα όποτε εσείς το θελήσετε αλλά σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και δεν υπάρχουν μαθήματα όλων των επιπέδων. Έτσι μπορεί να υπάρχει μάθημα introductory και advanced αλλά να μην υπάρχει intermediate.
 
Πριν λίγους μήνες ξεκίνησε η πειραματική απόκτηση πτυχίου μόνο με μαθήματα από το Udacity από το Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Θετικά

  • Όλα τα μαθήματα είναι Self-Paced και άμεσα προσβάσιμα όποτε θέλετε
  • Μαθήματα όλων των επιπέδων με αρκετά εισαγωγικά μαθήματα για να αποκτήσετε γερές βάσεις
    Interactive ασκήσεις και πολύ καλοφτιαγμένα βίντεο ειδικά για τις παραδόσεις στο Udacity
  • Απόκτηση δεξιοτήτων που μπορεί να σας βοηθήσουν σε επαγγελματική αποκατάσταση
  • Η καλύτερη πλατφόρμα για προγραμματισμό/ τεχνολογία

Αρνητικά

  • Τα μαθήματα είναι κυρίως για προγραμματισμό
  • Για πλήρη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες σε κάποια μαθήματα χρειάζεται να καταβάλετε σημαντικό αντίτιμο

Μερικά μαθήματα που δεν πρέπει να χάσετε στο Udacity


 

4. Udemy

To Udemy είναι η επόμενη πλατφόρμα στη σειρά. Είναι μια εταιρία που δεν έχει φτιαχτεί από ιδρύματα ή ακαδημαϊκούς όπως οι προηγούμενες αλλά σαν StartUp. Διαφέρει αρκετά με όλες τις υπόλοιπες σε πολλούς τομείς. 
 
Καταρχάς τα μαθήματα που προσφέρει δεν είναι από πανεπιστήμια ή μεγάλα ιδρύματα αλλά από ιδιώτες ή απλές εταιρίες εκπαίδευσης. Τα περισσότερα δυστυχώς δεν είναι δωρεάν αλλά έχει και δεκάδες δωρεάν. Ειδικά τις περισσότερες φορές όταν πρωτόεμφανίζεται ένα μάθημα, για μικρό διάστημα είναι δωρεάν ώστε να αποκτήσει θετικές κριτικές και αρκετούς μαθητές ώστε να φαίνεται πιο ανταγωνιστικό έναντι των υπολοίπων.
Εδώ επιλέγετε τα μαθήματα που θέλετε να παρακολουθήσετε
Τα μαθήματα είναι όλα self-paced και εφόσον γραφτείτε σε αυτά έχετε πρόσβαση για πάντα. Έχει πιθανώς την μεγαλύτερη προσφορά μαθημάτων από όλα τα υπόλοιπα site. Ξεπερνούν κατά πολύ τα 1000. Τα μαθήματα που προσφέρει είναι σε αρκετούς τομείς. Βέβαια τα περισσότερα ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την τεχνολογία (προγραμματισμό, Design, Office), με την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και με την προσωπική βελτίωση.
 
Όπως είπαμε αν και τα περισσότερα μαθήματα δεν είναι δωρεάν, θα βρείτε αρκετά που να είναι ή πολλά με πάρα πολύ μικρό αντίτιμο μέσω ειδικών πρόμο προσφορών που κατά καιρούς έχει το Udemy.
Βέβαια το Udemy έχει και αρκετά αρνητικά. Δυστυχώς δεν έχει καθόλου υπότιτλους για κανένα μάθημα, κάποια μαθήματα κοστίζουν και 500 ευρώ, δεν υπάρχει έλεγχος ως προς την ποιότητα των μαθημάτων (ουσιαστικά ο καθένας μπορεί να ανεβάσει ένα μάθημα στο Udemy), δεν υπάρχουν τεστ ή διαγωνίσματα ή οποιαδήποτε τρόπος για να ελέγξετε τις γνώσεις που έχετε αποκομίσει από το κάθε μάθημα.
Το Udemy κατά κύριο λόγω απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να αποκτήσουν κάποια επιπλέον δεξιότητα, για επαγγελματική βελτίωση.
Έτσι είναι η σελίδα περιήγησης κάθε μαθήματος
Βίντεο player των διαλέξεων. Έχει τη δυνατότητα και για HD ποιότητα καθώς και για παρακολούθηση σε πλήρη οθόνη

Θετικά

  • Περισσότερα από 1000 μαθήματα
  • Υποστηρίζει πλήρη πρόσβαση από κινητό και tablets
  • Τα μαθήματα είναι self-paced και έχετε πρόσβαση για πάντα εφόσον εγγραφείτε σε αυτά
  • Θα βρείτε μαθήματα εξειδικευμένα που δεν υπάρχουν αλλού
  • Δωρεάν πιστοποιητικό παρακολούθησης μετά από επιτυχή μάθημα
  • Έχετε τη δυνατότητα της δωρεάν προεσκόπισης κάθε μαθήματος

Αρνητικά

  • Κάποια μαθήματα είναι πάρα πολύ ακριβά
  • Δεν υπάρχει έλεγχος ως προς την ποιότητα των μαθημάτων, οπότε δυστυχώς υπάρχουν αρκετά πολύ κακοφτιαγμένα μαθήματα (όχι μεγάλο ποσοστό ευτυχώς)
  • Δεν είναι διαδραστικά τα μαθήματα. Έτσι τα περισσότερα δεν έχουν καθόλου τεστ ή διαγωνίσματα ή ασκήσεις για να τεστάρετε τις γνώσεις σας. Ουσιαστικά αν παρακολουθήσετε όλα τα βίντεο έχετε ολοκληρώσει το μάθημα

Μερικά μαθήματα από το Udemy που δεν πρέπει να χάσετε


5. KhanAcademy

To KhanAcademy δεν είναι ακριβώς πλατφόρμα με MOOCs. Η δομή του είναι εντελώς διαφορετική. Είναι ουσιαστικά ένα διαδραστικό δωρεάν site με εκατοντάδες βίντεο εκμάθησης, κυρίως ύλης λυκείου αλλά και αρκετών άλλων θεμάτων.

O Salma Khan, δημιουργός του KhanAcademy
O Salma Khan, δημιουργός του KhanAcademy

Δημιουργήθηκε από τον Salma Khan έναν εκπληκτικό άνθρωπο, που για να βοηθήσει τα μικρότερα ανίψια του που είχαν λίγα προβλήματα στο σχολείο, ανέβασε μερικά βίντεο στο youtube με ανάλυση μαθηματικών. Τα βίντεο αυτά είχαν τόση απήχηση που σιγά σιγά ανέβαζε και άλλα και μετά από λίγο καιρό δημιούργησε το KhanAcademy.

Τα βίντεο έχουν όλα μια σειρά και σε κατάλληλα σημεία έχει συνήθως ασκήσεις για εξάσκηση

Το site βασίζεται ουσιαστικά σε εκατοντάδες βίντεο που είναι ανεβασμένα στο youtube αλλά είναι δομημένα έτσι ώστε ουσιαστικά να υπάρχει εύκολη μετάβαση από το δημοτικό ως το λύκειο και ίσως μαθήματα πανεπιστημίου. Όπως είπαμε η ύλη είναι κατά κύριο λόγο θετικές επιστήμες (μαθηματικά, φυσική, χημεία και λίγο προγραμματισμός) αλλά υπάρχουν και διάφορα άλλα όπως παγκόσμια ιστορία, αστρονομία.

Σελίδα με ασκήσεις για μαθηματικά

Το μεγάλο του προτέρημα είναι ότι έχει αρκετές διαδραστικές ασκήσεις και προβλήματα ώστε να εξασκήσετε τις γνώσεις σας. Ειδικά για τους νεότερους είναι η καλύτερη λύση. Αν κάποιο παιδί είναι καλός γνώστης των Αγγλικών, δεν θα χρειαστεί να περάσει ούτε ένα λεπτό σε φροντιστήριο, αν αφιερώσει τον ίδιο χρόνο στο KhanAcademy.

 
Βαθμοί, badges και διάφορες άλλες εφαρμογές του gamification

Έχει πάρα πολύ καλή εφαρμογή του gamification ώστε να μπορέσει να κρατήσει το ενδιαφέρον στους μαθητές για περισσότερο διάστημα.

Το gamification είναι μια πολύ επιτυχής τεχνική με την οποία εισάγονται πτυχές παιχνιδιών όπως βαθμοί,πόντοι,σήματα σε άλλους τομείς όπως πχ η εκπαίδευση για να αυξάνεται το ενδιαφέρον των χρηστών

Θετικά

  • Απολύτως δωρεάν πρόσβαση. Βασίζεται μόνο σε δωρεές
  • Εκατοντάδες βίντεο και ασκήσεις για σχεδόν όλους τους τομείς
  • Ιδανικό για παιδιά και νέους
  • Gamification
  • Έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει τάξεις με επίβλεψη των επιδόσεων από τον καθηγητή / δάσκαλο
  • Συνεχώς βελτιώνεται και προσθέτονται νέα βίντεο

Αρνητικά

Αν και έχει σχεδόν τα πάντα, κατά κύριο λόγω είναι για θετικές επιστήμες

 


6. Stanford 

To Stanford αν δεν είναι το κορυφαίο πανεπιστήμιο στο κόσμο, σίγουρα βρίσκεται μέσα στη πεντάδα των κορυφαίων. Αν και πρόσφερε αρκετά μαθήματα μέσω του Coursera και του EdX αποφάσισε να κάνει τη δικιά του πλατφόρμα βασιζόμενο στο OpenEdx τη πλατφόρμα ανοικτού κώδικα του Edx.
 
Οπότε έχει ακριβώς την ίδια δομή με το Edx απλώς φιλοξενεί μόνο δικά του μαθήματα. Δυστυχώς δεν είναι πάρα πολλά σε αριθμό (έχουν προσφερθεί λιγότερα από 50 από το ξεκίνημα του) αλλά φαίνεται ότι σιγά σιγά αυξάνεται ο αριθμός των μαθημάτων. Και αν και είναι λίγα, κάποια από τα μαθήματα είναι φανταστικά και αξίζει να τα παρακολουθήσετε και να στηρίξετε αυτή τη προσπάθεια του Stanford.
H σελίδα επιλογής των μαθημάτων που προσφέρει
Η σελίδα ενός μαθήματος. Συνήθως η ύλη χωρίζεται ανά βδομάδες
 
Η σελίδα στην οποία βλέπετε την επίδοση σας στο μάθημα. Είναι αυτόματη η συμπλήρωση των βαθμών μετά από κάθε επιτυχές τεστ και διαγώνισμα
 

Θετικά

  • Τα πιο πολλά μαθήματα προσφέρονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (1-2 φορές το έτος)
  • Εύκολο σύστημα βαθμολόγησης και δυνατότητα υπολογισμού του βαθμού σας ανά πάσα στιγμή
  • Καλύτερο σύστημα ασκήσεων ειδικά σε μαθηματικές και προγραμματιστικές ασκήσεις
  • Δωρεάν πρόσβαση και πιστοποιητικά για όλους

Αρνητικά

  • Λίγα μαθήματα σε σχέση με τις άλλες σελίδες
  • Μόνο μαθήματα του Stanford
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦτιάξτε εύκολα χαλάκι πον πον (pompom)
Επόμενο άρθροΚάθετος κήπος, 10 όμορφες ιδέες για να ξεκινήσετε και εσείς έναν σήμερα
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια