Αλλάξτε μόνοι σας το χαλασμένο πληκτρολόγιο του Laptop

0
ccc
Τα Laptop δυστυχώς είναι αρκετά πιο δύσκολα στη επισκευή από ότι ένα Desktop. Το να ανοίξεις εντελώς ένα Laptop είναι κάποιες φορές μεγάλη διαδικασία.
Κάποιες επισκευές όμως είναι σχετικά εύκολες και μπορεί να τις κάνει ο καθένα γλυτώνοντας αρκετά λεφτά από τους τεχνικούς.
Αλλαγή μνήμης , καθάρισμα ανεμιστήρα και αλλαγή πληκτρολογίου είναι κάποιες από αυτές που μπορείτε συνήθως να κάνετε χωρίς να χρειαστεί να λύσετε όλο το Laptop. Οπότε τι κάνετε αν έχετε χαλασμένο πληκτρολόγιο;
 

Πως θα βρείτε ποιο πληκτρολόγιο έχει το Laptop σας

Τις περισσότερες φορές το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ψάξετε με το μοντέλο του Laptop μια μηχανή αναζήτησης και να βρείτε τη οικονομικότερη προσφορά για το μοντέλο σας. Στα περισσότερα Laptop το πληκτρολόγιο δεν είναι φτιαγμένο για μόνο το συγκεκριμένο μοντέλο, αλλά μπαίνει σε αρκετά μοντέλα της ίδιας εταιρίας ή ίσως και άλλων. 
 
Για αυτό το λόγο και για περισσότερη σιγουριά καλύτερα είναι να ψάξετε και με τον κωδικό του πληκτρολογίου. Το κωδικού του πληκτρολογίου θα τον λέει μέσα στο manual του Laptop και πίσω από το πληκτρολόγιο που ήδη έχει το Laptop. 
Θα είναι ένας κωδικός που θα είναι ή Sunrex ή Compal ή και τα δύο. Με αυτόν τον κωδικό θα είστε σίγουροι ότι όποιο πληκτρολόγιο τον έχει,  είναι συμβατό και με το δικό σας Laptop.
 
Κάτι που θα πρέπει να προσέξετε είναι η γλώσσα του πληκτρολογίου. Αν δεν είναι από την αντιπροσωπεία και είναι εισαγωγής το πληκτρολόγιο, είναι πιθανό να μην έχει τυπωμένους τους Ελληνικούς χαρακτήρες ή να έχει λίγο διαφορετικά σύμβολα πάνω στα πλήκτρα αναλόγως από ποια χώρα είναι. 
 
Για να βεβαιωθείτε ότι είναι Ελληνικό τότε θα πρέπει να έχει το GK ή GR στη ονομασία του. Βέβαια και Ελληνικούς χαρακτήρες να μην έχει δεν σημαίνει ότι εσείς δε θα μπορείτε γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες στο Laptop. Απλώς δε θα έχετε την ευκολία να τους βλέπετε αν δεν θυμάστε που είναι. 
 

Αν δεν μπορέσετε να βρείτε το πληκτρολόγιο με τους Ελληνικούς χαρακτήρες ή το πληκτρολόγιο είναι αρκετά πιο ακριβό από το αντίστοιχο Αγγλικό (που είναι πάρα πολύ πιθανό) μπορείτε απλά να κολλήσετε αυτοκόλλητα με Ελληνικούς χαρακτήρες, ειδικά για πληκτρολόγια τα οποία μπορείτε να βρείτε σε αρκετά καταστήματα. 

 

Αλλαγή πληκτρολογίου

αλλαγή σε χαλασμένο πληκτρολόγιο σε Laptop
Το να αλλάξετε το πληκτρολόγιο σε ένα Laptop συνήθως είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Συνήθως, γιατί σε κάποια μοντέλα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία δυστυχώς. Αλλά στα περισσότερα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ξεβιδώσετε μια βίδα και να ενώσετε μια καλωδιοταινία.
 

1. Βίδα πληκτρολογίου

Το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να δείτε αν το δικό σας μοντέλο έχει κάποια βίδα πληκτρολογίου. Θα πρέπει να το γυρίσετε ανάποδα και να δείτε αν έχει κάποια βίδα που έχει το σημαδάκι του πληκτρολογίου δίπλα. Αν έχει, θα βρίσκεται κάπου στο κέντρο και θα πρέπει να την ξεβιδώσετε. 
Στα περισσότερα μοντέλα δεν έχει.
 

2. Κλιπς πληκτρολογίου

DSC02033

Είτε έχει βίδα είτε όχι, τα πληκτρολόγιο έχει περιμετρικά κάποια κλιπ που το ‘κλειδώνουν’ πάνω στο Laptop. Συχνά έχει μόνο στο πάνω μέρος και στα πλάγια ενώ στο κάτω μέρος έχει απλώς εσοχές. 

 
Με ένα λεπτό ίσιο κατσαβίδι ή κάτι παρόμοιο θα πρέπει να πιέσετε ένα ένα τα κλιπ προς τα μέσα. Λογικά, όταν θα πιέζετε ένα ένα προς τα μέσα το πληκτρολόγιο θα αρχίσει να βγαίνει σιγά σιγά μόνο του. Αν δεν αρχίσει να βγαίνει, ακόμα και όταν έχετε πιέσει όλα τα κλιπ, τότε θα πρέπει να το ξεκουμπώσετε προσεχτικά με το κατσαβίδι καθώς θα έχει κολλήσει λόγω σκόνης μάλλον.
 
Όταν έχει ξεκουμπώσει εντελώς, θα πρέπει να το τραβήξετε προσεκτικά για λίγο.Τώρα το μόνο που θα το συγκρατεί με το Laptop θα είναι η καλωδιοταινία. 
 

3. Καλωδιοταινία

Laptop_Keyboard_Replace_4
Καλωδιοταινία πληκτρολογίου
Η καλωδιοταινία είναι το μέσο που μεταφέρει τα δεδομένα από το πληκτρολόγιο στο Laptop. Συγκρατείται στο ειδικό βύσμα με μια ασφάλεια. Αν τραβήξετε προσεκτικά τη ασφάλεια προς τα κάτω θα ελευθερωθεί η καλωδιοταινία και έτσι το πληκτρολόγιο.
Laptop_Keyboard_Replace_5
 
Τώρα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε το νέο πληκτρολόγιο και να ακολουθήσετε αντίστροφη διαδικασία. Για να ασφαλιστεί η καλωδιοταινία του νέου πληκτρολογίου στο Laptop θα πρέπει τώρα να πιέσετε τη ασφάλεια προς τα πάνω προσεκτικά μέχρι να κλειδώσει.
 
Έπειτα τοποθετείτε το πληκτρολόγιο προσεκτικά στη θέση του, πρώτα στο κάτω μέρος και πιέζετε μέχρι να κλειδώσουν τα κλιπσάκια. παντού.
Laptop_Keyboard_Replace_6-1
 
Αν τα έχετε κάνει όλα σωστά θα είναι έτοιμο προς χρήση και θα λειτουργεί μια χαρά χωρίς να πληρώσετε τίποτα για εργατικά.

Πολιτική σχολιασμού

Αν θέλετε να συμμετέχετε στις συζητήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσετε λογαριασμό του disqus ή κοινωνικών δικτύων, μπορείτε να επιλέξετε να σχολιάσετε ανώνυμα ως επισκέπτης.
Απλώς συμπληρώστε ένα οποιοδήποτε όνομα και ένα αληθοφανές email (πχ kanenas@gmail.com) και επιλέξτε το κουτάκι « I'd rather post as a guest».
Τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθευση από κάποιον διαχειριστή πριν δημοσιευθούν.
Για περισσότερα σχετικά με την πολιτική σχολιασμού της ιστοσελίδας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.