Έξυπνος τρόπος για απλό κόντεμα σε τζιν

0
έξυπνος τρόπος για απλό κόντεμα σε τζιν
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να κοντύνουμε ένα παντελόνι. Ο κλασσικός τρόπος είναι με καρίκωμα, στρίφωμα και γάζωμα. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολος αλλά θέλει μια σχετική εμπειρία κλωστές σωστού χρώματος και τουλάχιστον ένα δεκάλεπτο εργασίας με ραπτομηχανή.
 
Υπάρχει όμως και ένας πολύ απλός και εύκολος τρόπος για να κάνετε κόντεμα σε τζιν, που δε χρειάζεται παραπάνω από 2 λεπτά και θα φαίνεται όπως το αγοράσατε. Είναι εξαιρετικά εύκολο και μπορεί να το κάνει ο καθένας με ή χωρίς τη χρήση ραπτομηχανής. 

Υλικά

cats1
  • Ένα Τζιν που θέλει κόντεμα
  • Μια κιμωλία η ειδικό σαπούνι ρούχων
  • Ένα ψαλίδι ρούχων
  • Ένα χάρακα η μια γωνιά
  • Μια ραπτομηχανή η ειδική ταινία  ρούχων(ανάλογα με τη τεχνική που θα ακολουθήσουμε)
  • Καρφίτσες 

Διαδικασία

1. Σημάδεμα Και Κόψιμο

 
 

 aaaaaaaaaaa
Παίρνουμε το παντελόνι, το φοράμε, μαρκάρουμε το σημείο στο όποιο θέλουμε να το κοντύνουμε με μια καρφίτσα.
Βγάζουμε το τζιν, παίρνουμε ένα χάρακα (η μια γωνιά αν έχουμε καλύτερα) μετράμε από το τέλος τη απόσταση που καρφιτσώσαμε και στη ακριβώς απέναντι μεριά του μπατζακιού σημαδέυουμε στην δια απόσταση το τζιν.
Με μια κιμωλία η το ειδικό “σαπούνι” ρούχων και το χάρακα ενώνουμε τα δυο σημεία κάνοντας την ευθεία που θέλουμε να κόψουμε (Εικ1).
Το κόβουμε.
Μέτα στο κομμάτι που έχουμε κόψει και βρίσκεται το διπλό-γαζωμένο τελείωμα του τζιν,το διπλώνουμε μια φόρα και με μια καρφίτσα θα σημαδέψουμε προσεκτικά το σημείο που κάνει ακριβώς το δίπλωμα (Εικ2) έτσι ώστε το σημαδεμένο τώρα κομμάτι να είναι 2πλασιο ακριβώς του γαζωμένο τελειώματος.
Σημαδεύουμε την ευθεία με τη βοήθεια της κιμωλίας και του χάρακα και κόβουμε το κομμάτι.(Εικ3)
Καρφιτσώνουμε το κομμάτι που κόψαμε με το υπόλοιπο τζιν ώστε να ταιριάζουν ακριβώς τα δυο κομμένα κομμάτια(εικ4), γυρνώντας από την ανάποδη το κομμένο κομμάτι και περνώντας το γύρω από το μπατζάκι.
Εδώ χρειάζεται μια μεγάλη προσοχή. Πρέπει να ταιριάξουν απόλυτα οι πλάγιες ραφές του τζιν με τις πλάγιες ραφές του κομμένου κομματιού νταν το καρφιτσώσουμε. 
Αυτό αν το παντελόνι δεν έχει γραμμή bootcut (δηλαδή να ανοίγει όσο χαμηλώνει από το γόνατο και κάτω) δεν είναι και τόσο εύκολο. Ο λόγος είναι ότι έχουν την ίδια διάμετρο ακριβώς και εμείς περνάμε το κομμένο κομμάτι γύρω από το τζιν. Οπότε το μέσα κομμάτι κάνει αναγκαστικά μια πολύ μικρή ζάρα, λόγω της πίεσης που του ασκεί το έξω κομμάτι που έχει ακριβώς την ίδια διάμετρο.
Εδώ υπάρχουν 3 λύσεις,
Η πρώτη  είναι να ξηλώσουμε τη κρυφή πλάγια ραφή του τζιν λίγα εκατοστά πριν το τέλος και να το σπάσουμε μισό εκατοστό σταδιακά (η απλώς να το μπάσουμε χωρίς να το ξηλώσουμε εφόσον δε φαίνεται ούτως η άλλως),έτσι ώστε να ταιριάζει απόλυτα στο καρίκωμα, αλλά δεν θα ταιριάξουν καλά και οι 2 πλάγιες ραφές μετά.
Η δεύτερη είναι να καρικώσουμε προσεκτικά τα κομμάτια μεταξύ τους, προσέχοντας έτσι ώστε η μικρή ζάρα που θα δημιουργηθεί στο μέσα κομμάτι δηλαδή το τζιν να είναι ακριβώς δίπλα στην εσωτερική κρυφή πλάγια ραφή του τζιν έτσι ώστε να μην φαίνεται.
Ο τρίτος πιο χρονοβόρος -αλλά και πιο σωστός- είναι να ξηλώσουμε τη πλάγια κρυφή ραφή  του τζιν λίγα εκατοστά πριν το τέλος και του κομμένου κομματιού και να ράψουμε το τζιν και το κομμένο κομμάτι και μετά να ξανά-ράψουμε όλη τη πλάγια ραφή που έχουμε ξηλώσει.
 

2. Ράψιμο ή Κόλλημα

 

 bbbbbbbbbbbbb
Αφού έχουμε καρφιτσώσει το κομμένο κομμάτι και το τζιν όπως είπα παραπάνω, ράβουμε με τη ραπτομηχανή όσο πιο κολλητά μπορούμε με το γυρισμένο κομμάτι,ώστε να μη φαίνονται οι ραφές μετά (εικ1). Ράβουμε αργά και προσεκτικά τεντώνοντας και γυρίζοντας συνεχεία το τζιν, ώσπου να κάνουμε ένα κύκλο και να ραφτεί όλο.
Τότε γυρίζουμε το τελείωμα και το τεντώνουμε  όπως φαίνεται στην εικ2.
Μετά με ένα ατμοσίδερα το περνάμε κάποιες φορές με τον ατμό ώστε να “φορμαριστεί” καλά και να μη έχει τη τάση να γυρίζει προς τα πάνω και έχουμε τελειώσει (εικ3-4).
Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και την ειδική ταινία ραπτικής (εικ5) αντί για ραπτομηχανή αν θέλαμε αλλά η ραπτομηχανή σαφώς είναι καλύτερη λύση αν υπάρχει.
Αν δε έχετε όμως ραπτομηχανή τότε κανετε την ίδια διαδικασία ακριβώς μόνο που αντί για να το ράψετε βάζετε την ταινία ανάμεσα στα δυο κομμάτια και τα καρφιτσώνετε και έπειτα τη σιδερώνετε σε μεγάλη θερμοκρασία κάποιες φορές.
Η ταινία θα διαλυθεί και θα μείνει μια άχρωμη κόλλα υφασμάτων που θα κολλήσει γερά τα δυο κομμάτια του τζιν. Δεν διαλύεται με το πλύσιμο και κρατάει αρκετό καιρό. Κοστίζει περίπου 1 ευρώ το κομμάτι , οπότε είναι και αρκετά οικονομική λύση για το κόντεμα σε τζιν.


Συνοψίζοντας

Είναι ένας πάρα πολύ εύκολος τρόπος και αν αποκτήσετε λίγη εμπειρία θα μπορείτε να κάνετε κόντεμα σε τζιν σε λιγότερο από 2 λεπτά. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και μπορεί να την κάνει και ένας αρχάριος. Αν και σίγουρα είναι καλύτερα με ραπτομηχανή, μπορείτε να το κάνετε και με βελόνα και κλωστή καθώς η ραφή είναι κρυφή και δε φαίνεται.
 
Έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι κρατάτε το τελείωμα στο παντελόνι, το οποίο σε μερικά τζιν είναι αρκετά σημαντικό.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑλλαγή λαδιών / φίλτρου λαδιού αυτοκινήτου στο σπίτι
Επόμενο άρθρο10 έξυπνες ιδέες για κατασκευές με παλιά περιοδικά
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια