Το γυαλί είναι από τη φύση του εντελώς διάφανο. Με ειδικές μεθόδους κατά τη παρασκευή του μπορεί να αποκτήσει ότι διάφανη απόχρωση θέλουμε. Έτσι αν ψάξουμε, μπορούμε να βρούμε γυαλικά όλων των αποχρώσεων. Μπορούμε όμως αν θέλουμε, να χρωματίσουμε και μόνοι μας όποιο γυαλικό επιλέξουμε με μια πολύ απλή διαδικασία. Το αποτέλεσμα θα είναι εφάμιλλο των εμπορικών. Πως βάφουμε τα γυάλινα βάζα μόνοι μας λοιπόν;
Υπάρχουν ουσιαστικά μία μέθοδος με δύο παραλλαγές. Η μία χρησιμοποιεί ένα εμπορικό προϊόν ειδικό για αυτή τη χρήση και η άλλη χρησιμοποιεί ένα μείγμα χρωστικής φαγητών και Mod Podge.
Ας τις δούμε αναλυτικά
Mod Podge και χρώμα κατάλληλο για μαγειρική χρήση
Το mod podge είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται στις καλλιτεχνίες. Είναι κάτι σαν ισχυρή κόλλα και σφραγιστικό μαζί.
Υλικά
- Mod Podge
- Χρώμα μαγειρικό της αρεσκείας μας
- Μπολάκι για ανακάτεμα
- Γυαλικό/α που θέλουμε
- Φούρνος
- Χαρτί ψησίματος και ένα ταψί
Διαδικασία
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε
1 κουταλιά Mod Podge,
μισή κουταλιά νερό και το μαγειρικό χρώμα. Για να πετύχετε διαφορετικές αποχρώσεις μπορείτε να συνδυάσετε αρκετά χρώματα μαζί
Έπειτα αφού έχετε ανακατέψει αρκετά καλά το μείγμα, το ρίχνετε στο γυαλικό που θέλετε να χρωματίσετε. Αν πρόκειται για βαζάκι ή για άλλο κλειστό γυαλικό το ρίχνετε εσωτερικά. Αν είναι κάτι άλλο μπορείτε να το ρίξετε και εξωτερικά.
Με κυκλικές κινήσεις τώρα προσπαθείτε να καλύψει το μείγμα όλο το γυαλικό και να μην μείνει κανένα σημείο που να μην έχει πάει. Όταν το πετύχετε αυτό το γυρνάτε ανάποδα και ρίχνετε το περισσεύουν μείγμα στο επόμενο γυαλικό που θέλετε ή σε κάποια εφημερίδα ή χαρτί αν δε θέλετε να βάψετε κάτι άλλο.
Τοποθετείτε τα γυαλικά πάνω σε ένα χαρτί ή μια εφημερίδα για λίγα λεπτά ώστε να σουρώσουν λίγο.
Έπειτα τα τοποθετείτε πάνω στο χαρτί ψησίματος που θα το έχετε βάλει πάνω σε ένα ταψί και τα τοποθετείτε στο φούρνο στους 110 βαθμούς Κελσίου για 45 περίπου λεπτά. Αν δείτε ότι δεν έχει στεγνώσει πλήρως το αφήνεται για λίγο ακόμα.
Εμπορικό προϊόνεδώ
Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά προϊόντα που χρωματίζουν διάφανα ένα γυαλί. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το
Pebeo Viltrea. Ουσιαστικά ακολουθείται -πάνω κάτω- η ίδια διαδικασία με την προηγούμενη μέθοδο, απλώς υπόσχεται πιο μόνιμα και καλά αποτελέσματα. Βέβαια κοστίζει πιο πολύ από τη προηγούμενη μέθοδο.
Υλικά
- Εμπορικό προϊόν
- Φούρνος
- Χαρτί ψησίματος και ένα ταψί
Διαδικασία
Όπως είπαμε ακολουθείται πάνω κάτω την ίδια διαδικασία, απλώς τώρα δεν χρειάζεται να φτιάξετε το μείγμα, αφού είναι έτοιμο (εκτός και αν θέλετε να φτιάξετε κάποια δικιά σας απόχρωση συνδυάζοντας πολλά χρώματα μαζί).
Ρίχνετε το προϊόν εσωτερικά ή εξωτερικά, ανάλογα με το γυαλικό και τη χρήση που το θέλετε όπως και προηγουμένως.
Με κυκλικές κινήσεις, προσπαθείτε να καλύψετε με το προϊόν όλα τα σημεία που θέλετε. Όταν καλύψει όλα τα σημεία που θέλετε, το περισσεύουν υλικό το ρίχνετε στο επόμενο γυαλικό που θέλετε να βάψετε ή πίσω στο δοχείο για να κάνετε οικονομία.
Βάζετε το/α γυαλικό/α πάνω σε μια εφημερίδα ή χαρτί κουζίνας για λίγα λεπτά να στραγγίξουν και έπειτα τα βάζετε με ένα χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί στο φούρνο. Ο χρόνος και η θερμοκρασία που θα χρειαστούν, έχει να κάνει με το προϊόν που θα χρησιμοποιήσετε, οπότε διαβάστε τις οδηγίες.
Μπορείτε να δείτε ένα βίντεο που παρουσιάζει το εμπορικό προϊόν
Διαφορές μεταξύ των δύο μεθόδων
Η πρώτη μέθοδος σαφώς είναι πιο οικονομική. Το Mod Podge πωλείται σε μαγαζιά που ασχολούνται με Hobby και καλλιτεχνίας. Κοστίζει περίπου 5 ευρώ το μπουκαλάκι. Τα χρωστικά μαγειρικής είναι πολύ οικονομικά και πωλούνται στα σούπερ μάρκετ συνήθως.
Το μειονέκτημα της πρώτης μεθόδου, είναι ότι δεν έχει τόσο καλή αλληλεπίδραση με το νερό. Οπότε, αν το κάνετε εσωτερικά και βάλετε υγρά μέσα, θα θαμπώσει με την πάροδο του χρόνου.
Η δεύτερη μέθοδος είναι πιο ακριβή αλλά υπόσχεται λίγο καλύτερα και μονιμότερα αποτελέσματα. Μάλλον έχει λίγο πιο καλή αλληλεπίδραση με τα υγρά από τη προηγούμενη.
Τα γυαλικά σας και με τις δύο μεθόδους δε είναι κατάλληλα για χρήση φαγητών αν η στρώση γίνει εσωτερικά