Μια έξυπνη ιδέα και απλή ιδέα για τη δημιουργία σβόλων σπόρων.Οι σβόλοι σπόρων για όσους δε ξέρουν,είναι μια μέθοδος φύτευσης σπόρων που χρησιμοποιείται κυρίως στη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας.
Λίγα λόγια για τη φυσική καλλιέργεια
Η φυσική καλλιέργεια είναι μια μέθοδος που ξεκίνησε από τον Ιάπωνα φιλόσοφο και αγρότη Φουκουόκα. Στη Ελλάδα μεγάλος ‘ευαγγελιστής’ της είναι ο κύριος Παναγιώτης Μανίκης. Η φυσική καλλιέργεια βασίζεται στη φιλοσοφία, των ελάχιστων παρεμβολών στη φύση. Δεν οργώνουμε, δεν ραντίζουμε, δεν κλαδεύουμε, δεν λιπαίνουμε. Αφήνουμε τη φύση ελεύθερη να κάνει τη δουλειά που ξέρει πολύ καλύτερα από εμάς. Με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργεια έχει επιτευχθεί επαναφύτευση μεγάλων εκτάσεων ερημοποιήμενης γής. Περισσότερα για τη φυσική καλλιέργεια μπορείτε να δείτε εδώ.
Λίγα λόγια για τους σβόλους σπόρων
Μια από τις ελάχιστες μεθόδους της φυσικής καλλιέργειας όπου γίνεται παρεμβολή δικιά μας στη καλλιέργεια, είναι η δημιουργία σβόλων σπόρων. Οι σβόλοι σπόρων είναι μικροί σβόλοι από κοσκινισμένο αργιλόχωμα αναμειγμένο με σπόρους σε αναλογία 1/40 περίπου. Τους σβόλους τους ρίχνουμε εκεί που θέλουμε να φυτέψουμε λίγο καιρό πριν αρχίσει η εποχή τους (δηλαδή τους χειμερινούς τους ρίχνουμε αρχές Σεπτέμβρη, πριν τις βροχές και τους καλοκαιρινούς τέλη χειμώνα).
Επειδή οι σπόροι μέσα στους σβόλους δε έχουν ανταγωνισμό από αγριόχορτα, θα φυτρώσουν πρώτοι, και θα απλωθεί το ριζικό τους σύστημα στο έδαφος πριν προλάβουν τα ζιζάνια να επεκταθούν. Έτσι τα φυτά που έχουμε στους σβόλους θα επικαλύψουν τα ζιζάνια. Επίσης με τη μέθοδο αυτή η φύση θα επιλέξει ποιο φυτό είναι το καλύτερο για το σημείο που έπεσε ο σβόλος. Ποιος σπόρος από το σβόλο δηλαδή θα είναι αυτός που θα αναπτυχθεί πρώτος και θα φυτρώσει στο συγκεκριμένο σημείο.Ο πιο δυνατός σπόρος,θα κάνει το πιο δυνατό φυτό.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τη δημιουργία σβόλων σπόρων σε αρκετά βιντεάκια στο Youtube που πρωταγωνιστεί ο κύριος Παναγιώτης Μανίκης όπως το παραπάνω
Όπως είπαμε η δημιουργία σβόλων σπόρων χρειάζεται αργιλόχωμα. Πολλές φορές αυτό ίσως είναι λίγο δύσκολο να το βρούμε. Μπορούμε όμως να κάνουμε και σβόλους με χαρτοπολτό πολύ εύκολα.
Υλικά
Παγοκύστες ή παρόμοιο εργαλείο για καλούπια
Σπόροι
Χαρτί
Μπλέντερ
Λεπτό ύφασμα για στράγγισμα
Διαδικασία
Ρίχνουμε στο μπλέντερ το χαρτί με λίγο νερό και το κάνουμε πολτό. Σε ένα μπολ βάζουμε το πολτό από το χαρτί και τους σπόρους και τους ανακατεύουμε.
Η αναλογία των σπόρων δε έχει τεράστια σημασία,αλλά σίγουρα θα πρέπει να είναι από 1/4 έως όσο λίγο θέλουμε για οικονομία σπόρων.
Βάζουμε το μείγμα των σπόρων και του πολτού στο ύφασμα και το στραγγίζουμε για να φύγουν τα υγρά.Έπειτα το τοποθετούμε στις παγοκύστες.Αν δε έχουμε παγοκύστες μπορούμε να τους πλάσουμε και με το χέρι.
Τους αφήνουμε για λίγο και τους βγάζουμε από τα καλούπια (αν δε τις έχουμε πλάσει) και τους αφήνουμε να ξεραθούν.
Είναι έτοιμοι για χρήση όταν τους χρειαστούμε.
Η διαδικασία είναι απλή, τους πετάμε εκεί που θέλουμε να φυτευθούν λίγο πριν τη εποχή τους και αφήνουμε τη φύση να διαλέξει ποιος σπόρος είναι πιο ικανός και πιο σωστός για το περιβάλλον που έπεσε ο σβόλος.
Περισσότερα για τη δημιουργία σβόλων από χαρτοπολτό μπορείτε να δείτε στο wearableplanter που υπάρχει η αρχική δημοσίευση στα Αγγλικά.
Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός (αν και απαιτείται email, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε το πραγματικό σας email για να δημοσιευθεί το σχόλιο).Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.Υβριστικά ή spam σχόλια δεν δημοσιεύονται!
Εγγραφείτε
Συνδεθείτε με
Επιτρέπω να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός
Όταν συνδεθείτε για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας έναν λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης, συλλέγουμε τις δημόσιες πληροφορίες που μας παρέχει ο πάροχος του κοινωνικού δικτύου, βασισμένο στις ρυθμίσεις ασφαλείας που έχετε επιλέξει. Επίσης δεχόμαστε το email σας για να δημιουργήσουμε αυτόματα έναν νέο λογαριασμό στην ιστοσελίδα μας. Μόλις δημιουργηθεί ο λογαριασμός θα είστε πλέον συνδεδεμένος.
ΔιαφωνώΣυμφωνώ
Συνδεθείτε με
Επιτρέπω να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός
Όταν συνδεθείτε για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας έναν λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης, συλλέγουμε τις δημόσιες πληροφορίες που μας παρέχει ο πάροχος του κοινωνικού δικτύου, βασισμένο στις ρυθμίσεις ασφαλείας που έχετε επιλέξει. Επίσης δεχόμαστε το email σας για να δημιουργήσουμε αυτόματα έναν νέο λογαριασμό στην ιστοσελίδα μας. Μόλις δημιουργηθεί ο λογαριασμός θα είστε πλέον συνδεδεμένος.
Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά αν θέλετε μπορείτε να τα απορρίψετε.ΔέχομαιΑπόρριψηΔιαβάστε περισσότερα
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός (αν και απαιτείται email, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε το πραγματικό σας email για να δημοσιευθεί το σχόλιο).Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.Υβριστικά ή spam σχόλια δεν δημοσιεύονται!