Σβόλοι σπόρων από χαρτοπολτό

0
σβόλοι σπόρων από χαρτοπολτό
Μια έξυπνη ιδέα και απλή ιδέα για τη δημιουργία σβόλων σπόρων.Οι σβόλοι σπόρων για όσους δε ξέρουν,είναι μια μέθοδος φύτευσης σπόρων που χρησιμοποιείται κυρίως στη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας.

Λίγα λόγια για τη φυσική καλλιέργεια

Η φυσική καλλιέργεια είναι μια μέθοδος που ξεκίνησε από τον Ιάπωνα φιλόσοφο και αγρότη Φουκουόκα. Στη Ελλάδα μεγάλος ‘ευαγγελιστής’ της είναι ο κύριος Παναγιώτης Μανίκης. Η φυσική καλλιέργεια βασίζεται στη φιλοσοφία, των ελάχιστων παρεμβολών στη φύση. Δεν οργώνουμε, δεν ραντίζουμε, δεν κλαδεύουμε, δεν λιπαίνουμε. Αφήνουμε τη φύση ελεύθερη να κάνει τη δουλειά που ξέρει πολύ καλύτερα από εμάς. Με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργεια έχει επιτευχθεί επαναφύτευση μεγάλων εκτάσεων ερημοποιήμενης γής. Περισσότερα για τη φυσική καλλιέργεια μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Λίγα λόγια για τους σβόλους σπόρων

Μια από τις ελάχιστες μεθόδους της φυσικής καλλιέργειας όπου γίνεται παρεμβολή δικιά μας στη καλλιέργεια, είναι η δημιουργία σβόλων σπόρων. Οι σβόλοι σπόρων είναι μικροί σβόλοι από κοσκινισμένο αργιλόχωμα αναμειγμένο με σπόρους σε αναλογία 1/40 περίπου. Τους σβόλους τους ρίχνουμε εκεί που θέλουμε να φυτέψουμε λίγο καιρό πριν αρχίσει η εποχή τους (δηλαδή τους χειμερινούς τους ρίχνουμε αρχές Σεπτέμβρη, πριν τις βροχές και τους καλοκαιρινούς τέλη χειμώνα).
 
Επειδή οι σπόροι μέσα στους σβόλους δε έχουν ανταγωνισμό από αγριόχορτα, θα φυτρώσουν πρώτοι, και θα απλωθεί το ριζικό τους σύστημα στο έδαφος πριν προλάβουν τα ζιζάνια να επεκταθούν. Έτσι τα φυτά που έχουμε στους σβόλους θα επικαλύψουν τα ζιζάνια. Επίσης με τη μέθοδο αυτή η φύση θα επιλέξει ποιο φυτό είναι το καλύτερο για το σημείο που έπεσε ο σβόλος. Ποιος σπόρος από το σβόλο δηλαδή θα είναι αυτός που θα αναπτυχθεί πρώτος και θα φυτρώσει στο συγκεκριμένο σημείο.Ο πιο δυνατός σπόρος,θα κάνει το πιο δυνατό φυτό.
 

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τη δημιουργία σβόλων σπόρων σε αρκετά βιντεάκια στο Youtube που πρωταγωνιστεί ο κύριος Παναγιώτης Μανίκης όπως το παραπάνω
 

Όπως είπαμε η δημιουργία σβόλων σπόρων χρειάζεται αργιλόχωμα. Πολλές φορές αυτό ίσως είναι λίγο δύσκολο να το βρούμε. Μπορούμε όμως να κάνουμε και σβόλους με χαρτοπολτό πολύ εύκολα.

Υλικά

  • Παγοκύστες ή παρόμοιο εργαλείο για καλούπια
  • Σπόροι
  • Χαρτί
  • Μπλέντερ
  • Λεπτό ύφασμα για στράγγισμα

 

Διαδικασία

Ρίχνουμε στο μπλέντερ το χαρτί με λίγο νερό και το κάνουμε πολτό. Σε ένα μπολ βάζουμε το πολτό από το χαρτί και τους σπόρους και τους ανακατεύουμε.

Η αναλογία των σπόρων δε έχει τεράστια σημασία,αλλά σίγουρα θα πρέπει να είναι από 1/4 έως όσο λίγο θέλουμε για οικονομία σπόρων.

Βάζουμε το μείγμα των σπόρων και του πολτού στο ύφασμα και το στραγγίζουμε για να φύγουν τα υγρά.Έπειτα το τοποθετούμε στις παγοκύστες.Αν δε έχουμε παγοκύστες μπορούμε να τους πλάσουμε και με το χέρι.

Τους αφήνουμε για λίγο και τους βγάζουμε από τα καλούπια (αν δε τις έχουμε πλάσει) και τους αφήνουμε να ξεραθούν.

Είναι έτοιμοι για χρήση όταν τους χρειαστούμε.

Η διαδικασία είναι απλή, τους πετάμε εκεί που θέλουμε να φυτευθούν λίγο πριν τη εποχή τους και αφήνουμε τη φύση να διαλέξει ποιος σπόρος είναι πιο ικανός και πιο σωστός για το περιβάλλον που έπεσε ο σβόλος.

Περισσότερα για τη δημιουργία σβόλων από χαρτοπολτό μπορείτε να δείτε στο wearableplanter που υπάρχει η αρχική δημοσίευση στα Αγγλικά.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚολλητικές Ταινίες : Όλα τα είδη, οι χρήσεις και που θα τις βρείτε
Επόμενο άρθροΠως βάφουμε πάνινα παπούτσια (σταράκια)
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια