Πολλές φορές ίσως χρειαστεί να συνδεθούμε σε ένα υπολογιστή που βρίσκεται σε διαφορετικό χώρο από αυτόν που βρισκόμαστε εμείς, για να πραγματοποιήσουμε κάποιες εργασίες. Αυτό μπορεί να γίνει πάρα πολύ εύκολα αν και οι δύο υπολογιστές έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η διαδικασία αυτή λέγεται Remote Desktop και υπάρχουν δεκάδες προγράμματα που την επιτρέπουν.
Το πιο απλό και πιο καλό για τον αρχάριο χρήστη πρόγραμμα είναι το TeamViewer. Είναι δωρεάν (για ερασιτεχνική χρήση), είναι cross-platform (υποστηρίζει windows,Linux,Mac καθώς και κινητά και tablet) και πάρα πολύ εύκολο στη χρήση.
Πως θα το εγκαταστήσετε
Καταρχάς θα πρέπει να το εγκαταστήσετε και στις 2 συσκευές που θα χρησιμοποιήσετε.Όπως είπαμε υποστηρίζει σχεδόν όλα τα λειτουργικά συστήματα.
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε στη επίσημη σελίδα
εδώ και να εγκαταστήσετε τη αντίστοιχη έκδοση για το σύστημα σας.Η εγκατάσταση είναι πολύ απλή και δε χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο.
Τι κάνουμε όταν εγκατασταθεί
Όταν εγκατασταθεί το ανοίγουμε. Θα δούμε τη παρακάτω οθόνη.
Το Your ID (1) είναι o μοναδικός σας ID αριθμό για αυτό το σύστημα. Αυτόν τον κωδικό χρειάζεται να ξέρετε για να συνδεθείτε στο υπολογιστή που θέλετε. Είναι η ταυτότητα του υπολογιστή.
Το Password (2) είναι ο κωδικός που θα χρειαστείτε να δώσετε για επαλήθευση μετά την είσοδο του ID. To Password (2) είναι ένας τυχαίος αριθμός (εκτός και αν έχετε διαλέξει εσείς κάποιον συγκεκριμένο) που αλλάζει κάθε λίγο για ασφάλεια.
Το Personal Password (3) είναι ο κωδικός για αυτόν τον υπολογιστή αν τον έχετε θέσει εσείς προσωπικά.
Στο ελεύθερο πεδίο που λέει Partner ID (4) βάζουμε το User ID (1) του υπολογιστή που θέλουμε να συνδεθούμε.
Αν πατήσουμε το Computers & Contacts (6) κάτω δεξιά θα μας ανοίξει ένα νέο παράθυρο στο οποίο μπορούμε να συνδεθούμε αν κάνουμε λογαριασμό στο TeamViewer και να έχουμε σαν επαφές όσους υπολογιστές θέλουμε, για να μην χρειάζεται να θυμόμαστε το User ID συνέχεια.
Πως συνδεόμαστε με το teamviewer
Όπως είπαμε,στο πεδίο Partner ID (4) βάζουμε το User ID (1) που θέλουμε να συνδεθούμε και πατάμε Connect to Partner (5). Θα μας ζητήσει το επαλήθευση από τον άλλο υπολογιστή τώρα. Πατάμε το Allow και θα έχουμε πλέον πρόσβαση στο σύστημα.
Έτσι θα φαίνεται η οθόνη που θα μας εμφανιστεί από το νέο σύστημα. Αυτό είναι το Desktop από τον υπολογιστή που έχουμε πρόσβαση. Είναι Lubuntu για όσους δε ξέρουν, ένα light distro των Ubuntu, κατάλληλο για ελαφρά συστήματα όπως είναι τα netbook.
Αν θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στον υπολογιστή, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε επαλήθευση από τον άλλο υπολογιστή ,τότε θα πρέπει να έχουμε θέσει το προσωπικό κωδικό μας Personal Password (3) και θα πρέπει να έχουμε συνδεθεί στο λογαριασμό του TeamViewer. Από εκεί πατώντας το όνομα του συστήματος, αν έχουμε θέσει σωστά τον ίδιο κωδικό, μπορούμε να συνδεθούμε.
Όταν έχουμε συνδεθεί μπορούμε εκτός από το να έχουμε πλήρη πρόσβαση στο σύστημα να αλλάξουμε πλευρές (δηλαδή να έχει το άλλο σύστημα πρόσβαση σε εμάς) να μεταφέρουμε αρχεία, να καταγράψουμε βίντεο της συνεδρίας, να συνομιλήσουμε με το άλλο σύστημα,να κάνουμε chat και αρκετά άλλα.
Τι πρέπει να προσέχουμε
Εκτός από το πως συνδεόμαστε με το teamviewer, καλό είναι να μάθουμε και μερικά απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.
Έτσι καλό είναι να μην αφήνουμε ποτέ το TeamViewer ανοιχτό, αν δε πρόκειται να το χρειαστούμε την δεδομένη στιγμή.
Ο Personal Password (3) για τον κάθε σύστημα, θα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρός, δηλαδή πάνω από 8 ψηφία με μίξη κεφαλαίων, πεζών και αριθμών τουλάχιστο
Ο απλός τυχαίος Password (2) που αλλάζει κάθε φορά και αυτός θα πρέπει να είναι ισχυρός. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε μόνοι μας.Από τις επιλογές πάμε Extras και μετά Options. Από εκεί στο Security και μετά στο password Strength βάζουμε Very Secure (10 characters)