Όταν θέλουμε να επεκτείνουμε το δίκτυο μας σε δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα σημεία, είτε αυτό είναι τοπικό είτε Ίντερνετ,οι επιλογές μας είναι περιορισμένες.
Η συνήθης λύση είναι με WiFi μέσω bridges ή extenders. Η λύση αυτή εκτός του ότι συνήθως θέλει κάποιες γνώσεις (αν και υπάρχουν και κάποιοι plug n play extenders) πολλές φορές είναι δύσκολη στη εφαρμογή (π.χ. τοίχοι με μεγάλο πάχος ή ειδική μόνωση).
Η πιο σωστή αλλά και συνάμα πιο δύσκολη είναι η καλωδίωση του σπιτιού με καλώδια δικτύου (Cat5). Θα πρέπει να περαστούν δεκάδες ή ίσως και εκατοντάδες μέτρα καλωδίου το οποίο και κοστόβορο είναι και αντιαισθητικό(αν δε εντοιχιστούν) και δύσκολο.
Υπάρχει όμως και μια άλλη πολύ πρακτική λύση, η οποία μπορεί να προσφέρει πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες από το WiFi, αν η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ίδια,στα σημεία που θέλουμε να φτιάξουμε δίκτυο. Η σύνδεση δικτύου μέσω των ηλεκτρικών καλωδίων ή αλλιώς PowerLine Networking (PLN).
Η σύνδεση μέσω των ηλεκτρικών καλωδίων αν και υπάρχει σαν τεχνολογία από το 1930 σχεδόν,τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται συνεχώς. Οι ταχύτητες και η σταθερότητα που προσφέρει την κάνουν πλέον ιδανική λύση.
Πως δουλεύει;
Η λειτουργία του PowerLine Networking είναι σχετικά απλή και μοιάζει με αυτή των καλωδίων τηλεφώνου που υποστηρίζουν ταυτόχρονα και τηλεφωνικές γραμμές και ίντερνετ.
Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει συχνότητα 50-60 Hertz. To PLN χρησιμοποιεί τα ήδη υπάρχοντα καλώδια ρεύματος στέλνοντας σήματα σε πολύ μεγαλύτερες συχνότητες και έτσι δε υπάρχουν παρεμβολές.Κάθε πρίζα είναι με το PLΝ μια εν δυνάμει παροχή δικτύου.
Τι ταχύτητες έχει;
Το PLN πλέον έχει φτάσει σε αρκετά ικανοποιητικές ταχύτητες. Τα εμπορικά μοντέλα φτάνουν μέχρι τα 500 Mbps ονομαστική ταχύτητα (πραγματική αναλόγως τη καλωδίωση και το μοντέλο γύρω στα 200-400 Mbps).Αρκετά μεγαλύτερη από των περισσοτέρων WiFi (300 Mbps) αλλά αισθητά λιγότερη από του καλωδίου δικτύου (Cat5) που είναι 1000 Mbps. Η ταχύτητα είναι σχετικά σταθερή και δε παρουσιάσει τις διακυμάνσεις που έχει κάποιες φορές το WiFi.
Βέβαια τα μοντέλα που έχουν τη τεχνολογία AV2 που υποστηρίζει έως 500 Mbps (ονομαστικά πάντα) είναι σχετικά ακριβότερα από τα αντίστοιχα που έχουν AV που υποστηρίζει έως 200 Mbps.
Είναι όλα τα μοντέλα ίδια;
Όχι, στη αγορά υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά μοντέλα που προσφέρουν διαφορετικές δυνατότητες. Τα κλασσικά μοντέλα είναι ή ένα απλό κουτί ή ένα socket που μπαίνει στη πρίζα και έχει μια υποδοχή για καλώδιο δικτύου.
Υπάρχουν όμως και μοντέλα που έχουν περισσότερες από μία υποδοχές για καλώδιο δικτύου ή μοντέλα που έχουν WiFi Αccess Point ενσωματωμένο ή USB υποδοχές ώστε να συνδέονται εκτυπωτές ή άλλα περιφερειακά στο δίκτυο.
Υπάρχουν μοντέλα με PCI (για σύνδεση απευθείας στο Desktop) ή με Passthrough (για σύνδεση οποιασδήποτε ηλεκτρικής συσκευής πάνω ώστε να μη χρησιμοποιεί αποκλειστικά σε καμία πρίζα.
Λειτουργούν μόνο απευθείας σε πρίζα;
Αν και καλύτερο είναι να χρησιμοποιείται απευθείας σε κάποια πρίζα,μπορεί να χρησιμοποιηθούν και σε πολύπριζα ή μπαλαντέζες. Ακόμα και σε πολύπριζα ασφαλείας με άλλες συσκευές συνδεδεμένες πάνω.
Κατανάλωση;
Η κατανάλωση εξαρτάται από το κάθε μοντέλο και τη λειτουργία που αυτό έχει. Σε γενικές γραμμές η κατανάλωση είναι σχετικά μικρή και συνήθως μικρότερη από αυτή του WiFi.
Κόστος;
Το κόστος έχει πέσει τα τελευταία χρόνια αισθητά,καθιστώντας το προσιτή επιλογή.
Τα διπλά κιτ πλέον ξεκινάνε από 20 ευρώ και φτάνουν μέχρι 100 περίπου για μοντέλα με πολλαπλές επιλογές.Με 40-60 ευρώ μπορείτε να αγοράσετε ένα αρκετά αξιόπιστο επώνυμο μοντέλο.
Συνοψίζοντας
Το PLN μάλλον ήρθε για να μείνει.Οι ταχύτητες που προσφέρει είναι ικανοποιητικές,η σταθερότητα του δικτύου αρκετά καλή,οι τιμές προσιτές και σου προσφέρει τη δυνατότητα χωρίς κόπο και χωρίς κάποιον ειδικό να επεκτείνετε το δίκτυο σας σε μέρη που πριν δε μπορούσατε.
Σίγουρα θα αρχίσει να χρησιμοποιείται από όλους και περισσότερους καθημερινώς.