Οι κολλητικές ταινίες είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας πλέον. Καθημερινά όλοι χρησιμοποιούμε κάποια. Για κάθε χρήση που μπορεί να φανταστούμε υπάρχει μια αντίστοιχη κολλητική ταινία.
 
Υπάρχουν δεκάδες είδη κολλητικής ταινίας στη αγορά. Κάποια είναι αρκετά γνωστά στο ευρύ κοινό, κάποια όχι τόσο. Τα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχουν είναι πάρα πολλά.
 

Η ιστοσελίδα δεν είναι e-shop και δεν πωλεί κάποιο από τα προϊόντα που θα δείτε παρακάτω. Το παρόν άρθρο είναι ένας οδηγός ώστε να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις διαφορές και τα πλεονεκτήματα της κάθε κολλητικής ταινίας καθώς και να ανακαλύψετε κάποιες που ίσως δεν γνωρίζατε ότι υπάρχουν. Οι περισσότερες από αυτές κυκλοφορούν (όχι όλες δυστυχώς) στην Ελληνική αγορά και μπορείτε να τις βρείτε εύκολα στα καταστήματα που αναφέρονται κάτω από κάθε ταινία. Αν ψάχνετε κάποια και δεν μπορείτε να την βρείτε, μπορείτε να στείλετε email στο info@supereverything.gr ή να γράψετε κάποιο σχόλιο και θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε να την εντοπίσετε. 

Μενού επιλογής

Πίσω
Επόμενο

Χαρακτηριστικά

Είδος κόλλας

Το είδος της κόλλας που χρησιμοποιεί η κολλητική ταινία έχει μεγάλη σημασία.Οι βασικές κατηγορίες είναι καουτσούκακρυλικές και σιλικόνης.
Το καουτσούκ είναι φυσικό συνήθως (υπάρχει και τεχνητό), και προσφέρει μεγαλύτερη δύναμη. Αφήνει όμως κατάλοιπα κατά τη αποκόλληση. Δεν έχουν πολύ μεγάλη αντοχή στη θερμότητα.
 
Οι ακρυλικές έχουν καλύτερη αντοχή στη θερμότητα από τις καουτσούκ και δε αφήνουν κατάλοιπα.
 
Οι σιλικόνης έχουν τη μεγαλύτερη αντοχή από όλες στη θερμότητα, αλλά δεν προσφέρουν τη δύναμη που έχουν αυτές του καουτσούκ.

 

Αντοχή στη θερμοκρασία και στη φλόγα

Υπάρχουν είδη ταινίας για όλα τα εύρη της θερμοκρασίας.Αν δε έχουν κάποιο ειδική ένδειξη οι περισσότερες είναι για φυσιολογικές συνθήκες,δηλαδή 0-80 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχουν ταινίες που μπορούν να αντέξουν ως και -100 βαθμούς Κελσίου και ταινίες που μπορούν έως και +500 βαθμούς. Αν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε κάπου με ασυνήθιστες θερμοκρασίες καλό είναι να ψάξετε τη κατάλληλη,καθώς ανάμεσα και στα ίδια είδη (πχ χαρτοταινίες, αλουμινίου, υαλοταινίες…) υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία αναλόγως με τη ποιότητα. Κάτι που θα πρέπει να προσέξετε, είναι ότι έχει διαφορά η θερμοκρασία αντοχής και η θερμοκρασία χρήσης.
 
Η θερμοκρασία χρήσης, είναι η θερμοκρασία στην οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη ταινία και αυτή να κολλήσει επιτυχώς.
Η θερμοκρασία αντοχής αναφέρεται στη θερμοκρασία τη οποία μπορεί να αντέξει η ταινία χωρίς να καταστραφεί αφού έχει κολληθεί επιτυχώς.
 
Επίσης κάποιες προσφέρουν ιδιαίτερη αντοχή στη φλόγα αν αυτό σας ενδιαφέρει.

 

Αντοχή στη ακτινοβολία UV

H ακτινοβολία UV καταστρέψει με το καιρό αρκετά υλικά.Είναι αυτή που χαλάει τις λευκές χαρτοταινίες όταν τις αφήνουμε στο ήλιο.Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ταινία σε μέρος με αρκετό φυσικό φως για καιρό,θα πρέπει να πάρουμε μια που να αντέχει στη UV.Συνήθως αυτές που είναι για εξωτερικές συνθήκες,σημαίνει ότι αντέχουν και τη UV.

 

Αγώγιμη στο ηλεκτρισμό

Η ταινία μπορεί να είναι αγώγιμη στο ηλεκτρισμό ή να είναι μονωτική.Οι μονωτικές είναι για ηλεκτρολογικές και ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις.Υπάρχουν και ταινίες αγώγιμες(πχ χαλκού)που χρησιμοποιούνται σαν αγωγοί,λόγω της ελάχιστης αντίστασης που έχουν.

 

Ελαστικότητα / Επιμήκυνση

Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι στις ταινίες είναι η ελαστικότητα τη οποία έχουν.Αν έχουν ελαστικότητα,κόβονται πιο δύσκολα,είναι πιο εύπλαστες αλλά δε είναι κατάλληλες για ακριβείς στερεώσεις,αφού μεγαλώνει έτσι το μήκος ή το πλάτος τους.Τέτοιες είναι οι ηλεκτρολόγου,οι λαστιχοταινίες, οι μοντάζ και άλλες.
Αντίθετα,αυτές με ελάχιστη ελαστικότητα,είναι πιο δύσπλαστες,κόβονται πιο εύκολα,αλλά το μήκος και πλάτος τους παραμένει σταθερό.Τέτοιες ταινίες είναι οι υφασμάτινες, οι τσέρκι,οι αλουμινίου.

 
Αντοχή / Κόλληση

Στα χαρακτηριστικά των ταινιών θα δείτε 2 διαφορετικά νούμερα πάνω. Την δύναμη κόλλησης στις επιφάνειες και τη δύναμη αντοχής.
Η δύναμη κόλλησης(adhensive power) είναι το βάρος το όποιο μπορεί να αντέξει χωρίς να αποκολληθεί από τη επιφάνεια που το έχουμε κολλήσει.Η διεθνής μονάδα είναι oz/inch ,δηλαδή ουγκιές ανά ίντσα.Μερικές φορές η επιφάνεια μέτρησης αλλάζει,αλλά συνήθως είναι το μέταλλο.Συνήθως οι ταινίες με βάση το καουτσούκ προσφέρουν τη μεγαλύτερη δύναμη κόλλησης.
Η δύναμη αντοχής(tensile strength),είναι το πόση δύναμη μπορεί να αντέξει η ταινία χωρίς να σπάσει.Και εδώ η μονάδα μέτρησης είναι lbs/in ή το kgs/cm.Η δύναμη αντοχής μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τη θερμοκρασία.

 

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Μερικές ταινίες μπορεί να έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.Αυτά δε είναι δεδομένα και αν δεν υπάρχει ειδική ένδειξη πάνω στη ταινία μη περιμένετε να τα έχουν.Τα πιο γνωστά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχουν οι ταινίες είναι τα εξής

 • Αντί-μουχλική
 • Αντί-βακτηριδιακή
 • Αντί-διαβρωτική
 • Αντανακλαστική
 • Αυτοφωτιζόμενη
 • Αυτοβουλκανιζόμενη (να αυτό-ενοποιείται )
 • Αναλγητική
 • Απόσβεση κραδασμών
 • Αεροστεγής
 • Θορυβώδης / Αθόρυβη
 • Εκτυπώσιμη / δυνατότητα μόνιμης γραφής
Πίσω
Επόμενο
Προηγούμενο άρθροΟδηγός μαγειρέματος λαχανικών
Επόμενο άρθροΣβόλοι σπόρων από χαρτοπολτό
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
11 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια