Είδος κόλλας
Το είδος της κόλλας που χρησιμοποιεί η κολλητική ταινία έχει μεγάλη σημασία.Οι βασικές κατηγορίες είναι καουτσούκ, ακρυλικές και σιλικόνης.
Το καουτσούκ είναι φυσικό συνήθως (υπάρχει και τεχνητό), και προσφέρει μεγαλύτερη δύναμη. Αφήνει όμως κατάλοιπα κατά τη αποκόλληση. Δεν έχουν πολύ μεγάλη αντοχή στη θερμότητα.
Οι ακρυλικές έχουν καλύτερη αντοχή στη θερμότητα από τις καουτσούκ και δε αφήνουν κατάλοιπα.
Οι σιλικόνης έχουν τη μεγαλύτερη αντοχή από όλες στη θερμότητα, αλλά δεν προσφέρουν τη δύναμη που έχουν αυτές του καουτσούκ.
Αντοχή στη θερμοκρασία και στη φλόγα
Υπάρχουν είδη ταινίας για όλα τα εύρη της θερμοκρασίας.Αν δε έχουν κάποιο ειδική ένδειξη οι περισσότερες είναι για φυσιολογικές συνθήκες,δηλαδή 0-80 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχουν ταινίες που μπορούν να αντέξουν ως και -100 βαθμούς Κελσίου και ταινίες που μπορούν έως και +500 βαθμούς. Αν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε κάπου με ασυνήθιστες θερμοκρασίες καλό είναι να ψάξετε τη κατάλληλη,καθώς ανάμεσα και στα ίδια είδη (πχ χαρτοταινίες, αλουμινίου, υαλοταινίες…) υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία αναλόγως με τη ποιότητα. Κάτι που θα πρέπει να προσέξετε, είναι ότι έχει διαφορά η θερμοκρασία αντοχής και η θερμοκρασία χρήσης.
Η θερμοκρασία χρήσης, είναι η θερμοκρασία στην οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη ταινία και αυτή να κολλήσει επιτυχώς.
Η θερμοκρασία αντοχής αναφέρεται στη θερμοκρασία τη οποία μπορεί να αντέξει η ταινία χωρίς να καταστραφεί αφού έχει κολληθεί επιτυχώς.
Επίσης κάποιες προσφέρουν ιδιαίτερη αντοχή στη φλόγα αν αυτό σας ενδιαφέρει.
Αντοχή στη ακτινοβολία UV
H ακτινοβολία UV καταστρέψει με το καιρό αρκετά υλικά.Είναι αυτή που χαλάει τις λευκές χαρτοταινίες όταν τις αφήνουμε στο ήλιο.Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ταινία σε μέρος με αρκετό φυσικό φως για καιρό,θα πρέπει να πάρουμε μια που να αντέχει στη UV.Συνήθως αυτές που είναι για εξωτερικές συνθήκες,σημαίνει ότι αντέχουν και τη UV.
Αγώγιμη στο ηλεκτρισμό
Η ταινία μπορεί να είναι αγώγιμη στο ηλεκτρισμό ή να είναι μονωτική.Οι μονωτικές είναι για ηλεκτρολογικές και ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις.Υπάρχουν και ταινίες αγώγιμες(πχ χαλκού)που χρησιμοποιούνται σαν αγωγοί,λόγω της ελάχιστης αντίστασης που έχουν.
Ελαστικότητα / Επιμήκυνση
Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι στις ταινίες είναι η ελαστικότητα τη οποία έχουν.Αν έχουν ελαστικότητα,κόβονται πιο δύσκολα,είναι πιο εύπλαστες αλλά δε είναι κατάλληλες για ακριβείς στερεώσεις,αφού μεγαλώνει έτσι το μήκος ή το πλάτος τους.Τέτοιες είναι οι ηλεκτρολόγου,οι λαστιχοταινίες, οι μοντάζ και άλλες.
Αντίθετα,αυτές με ελάχιστη ελαστικότητα,είναι πιο δύσπλαστες,κόβονται πιο εύκολα,αλλά το μήκος και πλάτος τους παραμένει σταθερό.Τέτοιες ταινίες είναι οι υφασμάτινες, οι τσέρκι,οι αλουμινίου.
Αντοχή / Κόλληση
Στα χαρακτηριστικά των ταινιών θα δείτε 2 διαφορετικά νούμερα πάνω. Την δύναμη κόλλησης στις επιφάνειες και τη δύναμη αντοχής.
Η δύναμη κόλλησης(adhensive power) είναι το βάρος το όποιο μπορεί να αντέξει χωρίς να αποκολληθεί από τη επιφάνεια που το έχουμε κολλήσει.Η διεθνής μονάδα είναι oz/inch ,δηλαδή ουγκιές ανά ίντσα.Μερικές φορές η επιφάνεια μέτρησης αλλάζει,αλλά συνήθως είναι το μέταλλο.Συνήθως οι ταινίες με βάση το καουτσούκ προσφέρουν τη μεγαλύτερη δύναμη κόλλησης.
Η δύναμη αντοχής(tensile strength),είναι το πόση δύναμη μπορεί να αντέξει η ταινία χωρίς να σπάσει.Και εδώ η μονάδα μέτρησης είναι lbs/in ή το kgs/cm.Η δύναμη αντοχής μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τη θερμοκρασία.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Μερικές ταινίες μπορεί να έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.Αυτά δε είναι δεδομένα και αν δεν υπάρχει ειδική ένδειξη πάνω στη ταινία μη περιμένετε να τα έχουν.Τα πιο γνωστά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχουν οι ταινίες είναι τα εξής
- Αντί-μουχλική
- Αντί-βακτηριδιακή
- Αντί-διαβρωτική
- Αντανακλαστική
- Αυτοφωτιζόμενη
- Αυτοβουλκανιζόμενη (να αυτό-ενοποιείται )
- Αναλγητική
- Απόσβεση κραδασμών
- Αεροστεγής
- Θορυβώδης / Αθόρυβη
- Εκτυπώσιμη / δυνατότητα μόνιμης γραφής