Οι κολλητικές ταινίες είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας πλέον. Καθημερινά όλοι χρησιμοποιούμε κάποια. Για κάθε χρήση που μπορεί να φανταστούμε υπάρχει μια αντίστοιχη κολλητική ταινία.
 
Υπάρχουν δεκάδες είδη κολλητικής ταινίας στη αγορά. Κάποια είναι αρκετά γνωστά στο ευρύ κοινό, κάποια όχι τόσο. Τα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχουν είναι πάρα πολλά.
 

Η ιστοσελίδα δεν είναι e-shop και δεν πωλεί κάποιο από τα προϊόντα που θα δείτε παρακάτω. Το παρόν άρθρο είναι ένας οδηγός ώστε να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις διαφορές και τα πλεονεκτήματα της κάθε κολλητικής ταινίας καθώς και να ανακαλύψετε κάποιες που ίσως δεν γνωρίζατε ότι υπάρχουν. Οι περισσότερες από αυτές κυκλοφορούν (όχι όλες δυστυχώς) στην Ελληνική αγορά και μπορείτε να τις βρείτε εύκολα στα καταστήματα που αναφέρονται κάτω από κάθε ταινία. Αν ψάχνετε κάποια και δεν μπορείτε να την βρείτε, μπορείτε να στείλετε email στο info@supereverything.gr ή να γράψετε κάποιο σχόλιο και θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε να την εντοπίσετε. 

Μενού επιλογής

Πίσω
Επόμενο

Χαρακτηριστικά

Είδος κόλλας

Το είδος της κόλλας που χρησιμοποιεί η κολλητική ταινία έχει μεγάλη σημασία.Οι βασικές κατηγορίες είναι καουτσούκακρυλικές και σιλικόνης.
Το καουτσούκ είναι φυσικό συνήθως (υπάρχει και τεχνητό), και προσφέρει μεγαλύτερη δύναμη. Αφήνει όμως κατάλοιπα κατά τη αποκόλληση. Δεν έχουν πολύ μεγάλη αντοχή στη θερμότητα.
 
Οι ακρυλικές έχουν καλύτερη αντοχή στη θερμότητα από τις καουτσούκ και δε αφήνουν κατάλοιπα.
 
Οι σιλικόνης έχουν τη μεγαλύτερη αντοχή από όλες στη θερμότητα, αλλά δεν προσφέρουν τη δύναμη που έχουν αυτές του καουτσούκ.

 

Αντοχή στη θερμοκρασία και στη φλόγα

Υπάρχουν είδη ταινίας για όλα τα εύρη της θερμοκρασίας.Αν δε έχουν κάποιο ειδική ένδειξη οι περισσότερες είναι για φυσιολογικές συνθήκες,δηλαδή 0-80 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχουν ταινίες που μπορούν να αντέξουν ως και -100 βαθμούς Κελσίου και ταινίες που μπορούν έως και +500 βαθμούς. Αν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε κάπου με ασυνήθιστες θερμοκρασίες καλό είναι να ψάξετε τη κατάλληλη,καθώς ανάμεσα και στα ίδια είδη (πχ χαρτοταινίες, αλουμινίου, υαλοταινίες…) υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία αναλόγως με τη ποιότητα. Κάτι που θα πρέπει να προσέξετε, είναι ότι έχει διαφορά η θερμοκρασία αντοχής και η θερμοκρασία χρήσης.
 
Η θερμοκρασία χρήσης, είναι η θερμοκρασία στην οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη ταινία και αυτή να κολλήσει επιτυχώς.
Η θερμοκρασία αντοχής αναφέρεται στη θερμοκρασία τη οποία μπορεί να αντέξει η ταινία χωρίς να καταστραφεί αφού έχει κολληθεί επιτυχώς.
 
Επίσης κάποιες προσφέρουν ιδιαίτερη αντοχή στη φλόγα αν αυτό σας ενδιαφέρει.

 

Αντοχή στη ακτινοβολία UV

H ακτινοβολία UV καταστρέψει με το καιρό αρκετά υλικά.Είναι αυτή που χαλάει τις λευκές χαρτοταινίες όταν τις αφήνουμε στο ήλιο.Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ταινία σε μέρος με αρκετό φυσικό φως για καιρό,θα πρέπει να πάρουμε μια που να αντέχει στη UV.Συνήθως αυτές που είναι για εξωτερικές συνθήκες,σημαίνει ότι αντέχουν και τη UV.

 

Αγώγιμη στο ηλεκτρισμό

Η ταινία μπορεί να είναι αγώγιμη στο ηλεκτρισμό ή να είναι μονωτική.Οι μονωτικές είναι για ηλεκτρολογικές και ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις.Υπάρχουν και ταινίες αγώγιμες(πχ χαλκού)που χρησιμοποιούνται σαν αγωγοί,λόγω της ελάχιστης αντίστασης που έχουν.

 

Ελαστικότητα / Επιμήκυνση

Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι στις ταινίες είναι η ελαστικότητα τη οποία έχουν.Αν έχουν ελαστικότητα,κόβονται πιο δύσκολα,είναι πιο εύπλαστες αλλά δε είναι κατάλληλες για ακριβείς στερεώσεις,αφού μεγαλώνει έτσι το μήκος ή το πλάτος τους.Τέτοιες είναι οι ηλεκτρολόγου,οι λαστιχοταινίες, οι μοντάζ και άλλες.
Αντίθετα,αυτές με ελάχιστη ελαστικότητα,είναι πιο δύσπλαστες,κόβονται πιο εύκολα,αλλά το μήκος και πλάτος τους παραμένει σταθερό.Τέτοιες ταινίες είναι οι υφασμάτινες, οι τσέρκι,οι αλουμινίου.

 
Αντοχή / Κόλληση

Στα χαρακτηριστικά των ταινιών θα δείτε 2 διαφορετικά νούμερα πάνω. Την δύναμη κόλλησης στις επιφάνειες και τη δύναμη αντοχής.
Η δύναμη κόλλησης(adhensive power) είναι το βάρος το όποιο μπορεί να αντέξει χωρίς να αποκολληθεί από τη επιφάνεια που το έχουμε κολλήσει.Η διεθνής μονάδα είναι oz/inch ,δηλαδή ουγκιές ανά ίντσα.Μερικές φορές η επιφάνεια μέτρησης αλλάζει,αλλά συνήθως είναι το μέταλλο.Συνήθως οι ταινίες με βάση το καουτσούκ προσφέρουν τη μεγαλύτερη δύναμη κόλλησης.
Η δύναμη αντοχής(tensile strength),είναι το πόση δύναμη μπορεί να αντέξει η ταινία χωρίς να σπάσει.Και εδώ η μονάδα μέτρησης είναι lbs/in ή το kgs/cm.Η δύναμη αντοχής μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τη θερμοκρασία.

 

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Μερικές ταινίες μπορεί να έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.Αυτά δε είναι δεδομένα και αν δεν υπάρχει ειδική ένδειξη πάνω στη ταινία μη περιμένετε να τα έχουν.Τα πιο γνωστά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχουν οι ταινίες είναι τα εξής

 • Αντί-μουχλική
 • Αντί-βακτηριδιακή
 • Αντί-διαβρωτική
 • Αντανακλαστική
 • Αυτοφωτιζόμενη
 • Αυτοβουλκανιζόμενη (να αυτό-ενοποιείται )
 • Αναλγητική
 • Απόσβεση κραδασμών
 • Αεροστεγής
 • Θορυβώδης / Αθόρυβη
 • Εκτυπώσιμη / δυνατότητα μόνιμης γραφής
Πίσω
Επόμενο
Προηγούμενο άρθροΟδηγός μαγειρέματος λαχανικών
Επόμενο άρθροΣβόλοι σπόρων από χαρτοπολτό
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
11 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
admin

Υποθέτω ότι εννοείται τσόχα σαν και αυτές που έχουν τα χαρτοπαιχτικά τραπέζια. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ταινία, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποια ταινία διπλής όψης. Οποιαδήποτε λεπτή ταινία διπλής όψης θα κάνει, αλλά αν επιλέξετε κάποια αρκετά δυνατή και ανθεκτική, τότε σίγουρα θα κρατήσει για αρκετό καιρό. Για να έχετε καλό αποτέλεσμα θα πρέπει να έχει όσο μεγαλύτερη κάλυψη γίνεται στο τραπέζι,ειδικά αν η τσόχα είναι λεπτή (αν βάλετε μόνο μερικές λωρίδες, τότε με τον καιρό και με την χρήση η τσόχα έχει πιθανώς πρόβλημα στα σημεία που δεν υπάρχει ταινία από κάτω). Αν και νομίζω στην περίπτωση σας, ίσως… Διαβάστε περισσότερα »

Ανώνυμος

ποιο είδος ταινίας κάνει για να τοποθετηθεί πάνω σε τραπέζι ώστε να μην γλιστράει μια τσόχα

admin

Γεια σας Υπάρχουν αρκετές ταινίες που είναι αδιάβροχες, αλλά εφόσον είναι για δέρμα, και ειδικά για τατουάζ, νομίζω μόνο όσες είναι για ιατρική χρήση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.Υπάρχουν αδιάβροχες υποαλλεργικές ιατρικές ταινίες (τύπου τσιρότο) τις βρείτε σε φαρμακεία ή στο internet. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι συνήθως είναι σχετικά μικρές σε πάχος (1-3 εκατοστά συνήθως) οπότε αν το τατουάζ είναι λίγο μεγάλο θα δυσκολευτείτε ή θα πρέπει να κάνετε κάποιο είδους patch με αδιάβροχο επίδεσμο.Επίσης και οι ταινίες κινησιολογίας είναι υποαλλεργικές και αδιάβροχες και βγαίνουν σε λίγο μεγαλύτερα μεγέθη και σχήματα, απλώς δεν ξέρω αν είναι κατάλληλες για νωπό τατουάζ καθώς… Διαβάστε περισσότερα »

Ανώνυμος

Θελω να καλυψω ενα τατουαζ ωστε να μην βραχει ποια ταινια θα με βοηθησει?

admin

Γεια σας Ναι υπάρχει μαύρη χαρτοταινία (όπως και σε άλλα χρώματα) αλλά δυστυχώς δεν θα βρείτε εύκολα στην Ελληνική αγορά. Τα περισσότερα καταστήματα έχουν τις λευκές και τις μπλε χαρτοταινίες που είναι για βάψιμο/επισκευές. Οι χαρτοταινίες σε άλλα χρώματα χρησιμοποιούνται κυρίως για καλλιτεχνίες και ντεκόρ και μόνο σε ένα τέτοιο μεγάλο κατάστημα ίσως βρείτε. Βέβαια υπάρχουν και κάποιες gaffer ταινίες που βγαίνουν εκτός και από υφασμάτινη και σε χάρτινη υφή (σε ματ συνήθως και όχι κρεπ όπως οι κλασσικές χαρτοταινίες) οι οποίες βγαίνουν σε αρκετά χρώματα. Τις έχουν σε καταστήματα ήχου, staging…Ένα e-shop που έχει τέτοιες ταινίες είναι αυτό Βέβαια… Διαβάστε περισσότερα »

admin

Συγνώμη για την πολύ καθυστερημένη απάντηση. Δυστυχώς το μήνυμα για κάποιο λόγο είχε μπει στα spam.

Οι ταινίες που είναι για εξωτερικό χώρο, πρέπει να έχουν αντοχή στην υγρασία και στην UV ακτινοβολία. Ειδικά η UV ακτινοβολία είναι αυτή που "διαλύει" τα πλαστικά με τον καιρό. Οι Heavy Duty ταινίες έχουν συνήθως μεγαλύτερη αντοχή στην UV ακτινοβολία και κρατάνε για πολύ περισσότερα χρόνια. Η ταινία Gorilla είναι μια αρκετά καλή βαρέος τύπου ταινία με πολύ καλές κριτικές. Φυσικά έχει αρκετά μεγαλύτερο κόστος από τις απλές. Υπάρχει στην Ελληνική αγορά.

Ανώνυμος

Συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας.
Μαύρη χαρτοταινια. Υπάρχει ? & που?
Ευχαριστω εκ των προτέρων.

Nikos Dapontes

Ποια είναι η πιο ανθεκτική ταινία για εξωτερική χρήση? Για τύλιγμα σωλήνων κλιματισμού? Οι κοινές pvc ταινίες εντός λίγο ετων…διαλύονται.

admin

Γεια σας, είναι αρκετά κοινή, ειδικά η ασημή. Σίγουρα θα την βρείτε σε καλά καταστήματα σιδερικών και σε υπερκαταστήματα τύπου Praktiker/LeroyMerlin και ίσως σε μεγάλα χρωματοπωλεία και σε καταστήματα που πουλάνε μπουριά.

Υπάρχει φυσικά και σε αρκετά e-shop αλλά λόγω του μικρού κόστους που έχει(1.5-5 ευρώ το πολύ),δεν ξέρω αν σας βολεύει μαζί με τα ταχυδρομικά .

Ανώνυμος

Καλημέρα και συγχαρητήρια για το τόσο ενδιαφέρον σας άρθρο.
Ψάχνω να βρω τη ταινία αλουμινίου της φωτογραφίας αλλά δυστιχώς δεν την εμπορευέται κάποιος από αυτούς που έχω έρθει σε επαφή. Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε εσεις;