Φτιάξτε εύκολα μόνοι σας ένα φυσικό ζιζανιοκτόνο

5
 
Στη αγορά κυκλοφορούν αρκετά ζιζανιοκτόνα. Μπορεί να έχουν επιλεκτική δράση (είτε σε πλατύφυλλα ή αγρωστώδη)  ή μπορεί να έχουν και καθολική δράση. Τα πιο πολλά από τα ζιζανιοκτόνα έχουν την ίδια δραστική ουσία, τη γλυφοσάτη (Glyphosate), η οποία σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να συνδέεται με διάφορες επιπλοκές στη υγεία μας, αν δεν έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 
 
Όμως, ειδικά αν δεν θέλετε να κάνετε επιλεκτική ζιζανιοκτονία,  δεν είναι ανάγκη να αγοράσετε χημικό ζιζανιοκτόνο. Μπορείτε να φτιάξετε ένα φυσικό ζιζανιοκτόνο πολύ εύκολα.
 

Υλικά

  • 1 κιλό λευκό ξύδι
  • 1 κούπα αλάτι
  • 2 κουταλιές υγρό πιάτων

Διαδικασία

Απλώς ανακατεύουμε τα υλικά και τα βάζουμε σε μία ψεκαστήρα και ψεκάζουμε τα ζιζάνια που θέλουμε. Οι αναλογίες εξαρτώνται από το είδος των φυτών και πόσο γρήγορα θέλετε να έχετε αποτέλεσμα.
vinegar-768948_960_720Επειδή και το ξύδι και το αλάτι είναι πολύ οικονομικά υλικά (το ξύδι κοστίζει 1-1.5 ευρώ το κιλό και το αλάτι μπορείτε να το βρείτε ακόμα και με 0.30 λεπτά το κιλό) μπορείτε να βάλετε πολύ πιο μεγάλη αναλογία για πιο γρήγορα αποτελέσματα.
Αν δεν έχουμε λευκό ξύδι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι ξύδι έχουμε.
Είναι κατάλληλο για μέρη που δεν θέλουμε να ξαναβγούν ζιζάνια (πχ πλακοστρώσεις). Και το ξύδι και το αλάτι είναι φυσικοί εχθροί των φυτών. Δηλαδή και ψεκασμός μόνο με αλάτι θα έχει αποτελέσματα, αλλά και μόνο με ξύδι θα έχει πάλι αποτέλεσμα.

5-3-3-1-lake-eganu
αποτελέσματα από την αλάτωση του εδάφους

Ο συνδυασμός όμως και των δύο μαζί, έχει καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα. Βέβαια το αλάτι έχει το βασικό μειονέκτημα ότι προκαλεί αλάτωση του εδάφους.

Όταν το έδαφος έχει αρκετό αλάτι, τα πιο πολλά φυτά δεν μπορούν να καλλιεργηθούν σε αυτό. Γιαυτό στα αρχαία χρόνια η αλάτωση γόνιμων εδαφών ήταν ένα είδος τιμωρίας για πολλούς πολιτισμούς. Και για τον ίδιο λόγο, όταν γίνεται κατάσβεση μιας πυρκαγιάς με εναέρια μέσα, το σημείο που γίνονται οι πτώσεις νερού από εναέρια πυροσβεστικά μέσα, αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα βλάστησης για κάποιο διάστημα.

Για περισσότερα σχετικά με το θέμα της αλάτωσης του εδάφους, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Tip
Το αλάτι σε μεγάλες ποσότητες μπορείτε να «ξεράνει» εύκολα ακόμα και ένα μεγάλο δέντρο. Έτσι αν για κάποιο λόγο (όχι φυσικά γιατί είναι του γείτονα και σας κρύβει τη θέα), θέλετε να ξεράνετε ένα μεγάλο δέντρο πριν το κόψετε, μπορείτε να αγοράσετε μια 10 κιλη σακούλα με αλάτι και να τη ρίξετε στις ρίζες του. Μέσα σε λίγες εβδομάδες θα έχει ξεραθεί εντελώς.

 

Έτσι αν στο μέρος που θα ραντίσουμε με το φυσικό ζιζανιοκτόνο, θέλουμε να καλλιεργήσουμε κάτι αργότερα, μπορούμε να ραντίσουμε μόνο με ξύδι χωρίς το αλάτι ή να ραντίσουμε με πολύ καυτό νερό (και αυτό έχει καλά αποτελέσματα)
 

Πλεονεκτήματα

  • Είναι φυσικό και δεν περιέχει επικίνδυνα χημικά
  • Είναι αρκετά πιο οικονομικό
  • Έχει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα

Μειονεκτήματα

  • Έχει καθολική δράση, δηλαδή θα καταστρέψει όποιο φυτό ψεκάσουμε
  • Επειδή περιέχει αλάτι, το έδαφος θα υποστεί αλάτωση και θα είναι πιο αφιλόξενο για κάθε είδους φυτό μετέπειτα.
 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως βάφουμε πάνινα παπούτσια (σταράκια)
Επόμενο άρθροΤούτα,ο χειρότερος εχθρός της ντομάτας (Tuta Absoluta)
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
5 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
γιωργος

Πια εποχη ραντιζουμε τα βατα και τα θαμνα με ξυδι?

Κος Γιάννης

Πολύ καλό άρθρο, εγώ προτιμώ το ξύδι και αλάτι λιγότερο για τα κενά μες στο αμπέλι αλά δεν πολυκαταλαβα γιατί απορρυπαντικό και πόσο πρέπει , δεν διάβασα τι αναλογία υπάρχει ; Ευχαριστώ Κος Γιάννης .Καλή Ανάσταση σε όλους.

admin

Καλή Ανάσταση και σε εσάς! Ναι το ξύδι από μόνο του είναι πολύ ικανό ζιζανιοκτόνο. Και λόγω της πολύ χαμηλής τιμής (ειδικά για πολυκαιρισμένο και κακής ποιότητας ξύδι), ίσως είναι και η πιο οικονομική λύση για τους γεωργούς, πάντα για μη επιλεκτική ζιζανιοκτονία και σε σύγκριση με τα χημικά ζιζανιοκτόνα. Το αλάτι βοηθάει και αυτό αρκετά, αλλά κοντά σε καλλιέργειες θα πρέπει να αποφεύγετε (άσχετα αν η ποσότητα δεν είναι και τόσο μεγάλη και λογικά μερικά ψεκάσματα δεν μπορούν να αλατώσουν τόσο το έδαφος), γιατί αν γίνει το κακό, δύσκολα ξεγίνεται. Το απορρυπαντικό νομίζω ότι είναι το αντίστοιχο της λεγόμενης… Διαβάστε περισσότερα »

dhmhtrhs

se psexastira 16 kilon neroy poso ksidi bazoyme

admin

Κανονικά το βάζουμε αδιάλυτο, οπότε για μια ψεκαστήρα 16 λίτρων, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε περίπου 16 λίτρα ξύδι. Μπορείτε να το διαλύσετε και σε νερό, αλλά χάνει την δραστικότητά του. Στα πλατύφυλλα που τα πιάνει σχετικά εύκολα, δεν θα έχετε θέμα, αλλά σε αγρωστώδη ίσως δεν τα πιάσει και τόσο καλά. Φυσικά εξαρτάται και από ξύδι σε ξύδι. Δεν έχουν όλα την ίδια περικτοτητα σε οξικό οξύ (που είναι αυτό που κάνει την δουλειά). Τα εμπορικά πρέπει να είναι γύρω στο 5%, τα σπιτικά έχουν παραπάνω.