Φτιάξτε εύκολα μόνοι σας ένα φυσικό ζιζανιοκτόνο

5
 
Στη αγορά κυκλοφορούν αρκετά ζιζανιοκτόνα. Μπορεί να έχουν επιλεκτική δράση (είτε σε πλατύφυλλα ή αγρωστώδη)  ή μπορεί να έχουν και καθολική δράση. Τα πιο πολλά από τα ζιζανιοκτόνα έχουν την ίδια δραστική ουσία, τη γλυφοσάτη (Glyphosate), η οποία σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να συνδέεται με διάφορες επιπλοκές στη υγεία μας, αν δεν έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 
 
Όμως, ειδικά αν δεν θέλετε να κάνετε επιλεκτική ζιζανιοκτονία,  δεν είναι ανάγκη να αγοράσετε χημικό ζιζανιοκτόνο. Μπορείτε να φτιάξετε ένα φυσικό ζιζανιοκτόνο πολύ εύκολα.
 

Υλικά

  • 1 κιλό λευκό ξύδι
  • 1 κούπα αλάτι
  • 2 κουταλιές υγρό πιάτων

Διαδικασία

Απλώς ανακατεύουμε τα υλικά και τα βάζουμε σε μία ψεκαστήρα και ψεκάζουμε τα ζιζάνια που θέλουμε. Οι αναλογίες εξαρτώνται από το είδος των φυτών και πόσο γρήγορα θέλετε να έχετε αποτέλεσμα.
vinegar-768948_960_720Επειδή και το ξύδι και το αλάτι είναι πολύ οικονομικά υλικά (το ξύδι κοστίζει 1-1.5 ευρώ το κιλό και το αλάτι μπορείτε να το βρείτε ακόμα και με 0.30 λεπτά το κιλό) μπορείτε να βάλετε πολύ πιο μεγάλη αναλογία για πιο γρήγορα αποτελέσματα.
Αν δεν έχουμε λευκό ξύδι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι ξύδι έχουμε.
Είναι κατάλληλο για μέρη που δεν θέλουμε να ξαναβγούν ζιζάνια (πχ πλακοστρώσεις). Και το ξύδι και το αλάτι είναι φυσικοί εχθροί των φυτών. Δηλαδή και ψεκασμός μόνο με αλάτι θα έχει αποτελέσματα, αλλά και μόνο με ξύδι θα έχει πάλι αποτέλεσμα.

5-3-3-1-lake-eganu
αποτελέσματα από την αλάτωση του εδάφους

Ο συνδυασμός όμως και των δύο μαζί, έχει καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα. Βέβαια το αλάτι έχει το βασικό μειονέκτημα ότι προκαλεί αλάτωση του εδάφους.

Όταν το έδαφος έχει αρκετό αλάτι, τα πιο πολλά φυτά δεν μπορούν να καλλιεργηθούν σε αυτό. Γιαυτό στα αρχαία χρόνια η αλάτωση γόνιμων εδαφών ήταν ένα είδος τιμωρίας για πολλούς πολιτισμούς. Και για τον ίδιο λόγο, όταν γίνεται κατάσβεση μιας πυρκαγιάς με εναέρια μέσα, το σημείο που γίνονται οι πτώσεις νερού από εναέρια πυροσβεστικά μέσα, αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα βλάστησης για κάποιο διάστημα.

Για περισσότερα σχετικά με το θέμα της αλάτωσης του εδάφους, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Tip
Το αλάτι σε μεγάλες ποσότητες μπορείτε να «ξεράνει» εύκολα ακόμα και ένα μεγάλο δέντρο. Έτσι αν για κάποιο λόγο (όχι φυσικά γιατί είναι του γείτονα και σας κρύβει τη θέα), θέλετε να ξεράνετε ένα μεγάλο δέντρο πριν το κόψετε, μπορείτε να αγοράσετε μια 10 κιλη σακούλα με αλάτι και να τη ρίξετε στις ρίζες του. Μέσα σε λίγες εβδομάδες θα έχει ξεραθεί εντελώς.

 

Έτσι αν στο μέρος που θα ραντίσουμε με το φυσικό ζιζανιοκτόνο, θέλουμε να καλλιεργήσουμε κάτι αργότερα, μπορούμε να ραντίσουμε μόνο με ξύδι χωρίς το αλάτι ή να ραντίσουμε με πολύ καυτό νερό (και αυτό έχει καλά αποτελέσματα)
 

Πλεονεκτήματα

  • Είναι φυσικό και δεν περιέχει επικίνδυνα χημικά
  • Είναι αρκετά πιο οικονομικό
  • Έχει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα

Μειονεκτήματα

  • Έχει καθολική δράση, δηλαδή θα καταστρέψει όποιο φυτό ψεκάσουμε
  • Επειδή περιέχει αλάτι, το έδαφος θα υποστεί αλάτωση και θα είναι πιο αφιλόξενο για κάθε είδους φυτό μετέπειτα.
 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως βάφουμε πάνινα παπούτσια (σταράκια)
Επόμενο άρθροΤούτα,ο χειρότερος εχθρός της ντομάτας (Tuta Absoluta)
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
5 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια