Όταν οι μπαταρίες είναι δεκάδες σε ένα σπίτι,έχεις τη ανάγκη να τις έχεις όλες τακτοποιημένες. Ειδικά αν πολλές από αυτές είναι επαναφορτιζόμενες. Μπορείτε να το κάνετε εύκολα με μια ταμπακιέρα.
Η υιοθέτηση ενός εύκολου χρωματικού κανόνα,θα σας βοηθήσει να τις ξεχωρίζετε και να μη τις μπερδεύετε.
Για μένα πράσινο σημαίνει γεμάτη, κόκκινο άδεια (για επαναφορτιζόμενες) και μαύρο άχρηστη (δεν πετάω στα κοινά σκουπίδια τις άδειες ή κατεστραμμένες ποτέ. Τις ρίχνω στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που βρίσκονται σε Super Market συνήθως.)
Επίσης χρησιμοποίησα τα κουτάκια για τους φακούς επαφής για να φυλάξω τις μικρές μπαταρίες λιθίου που είναι συνήθως για τα κλειδιά των αυτοκινήτων.
Τι πρέπει να προσέχουμε
Φύλαξη σε δροσερό μέρος χωρίς υγρασία
Καλό είναι οι μπαταρίες να φυλάσσονται σε σκιερό και δροσερό μέρος. Πότε στο ήλιο ή κάπου που έχει μεγάλη θερμότητα. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος έκρηξης σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης η υπερβολική υγρασία μπορεί να επιτείνει τη αποφόρτισή τους.
Φύλαξη και χρησιμοποίηση κατά ζεύγη αγοράς
Αν οι μπαταρίες είναι επαναφορτιζόμενες καλό είναι να φυλάσσονται σε ζεύγη όπως τις αγοράσαμε για να χρησιμοποιούνται μαζί. Ο λόγος είναι ότι οι επαναφορτιζόμενες έχουν συγκεκριμένο κύκλο ζωής. Δηλαδή μπορεί να κάνουν ένα συγκεκριμένο αριθμό φορτίσεων. Πέρα αυτού είναι σχεδόν άχρηστες,καθώς κρατάνε ελάχιστα. Η μείωση στη αποδοτικότητα είναι σταδιακή. Έτσι αν χρησιμοποιήσουμε μαζί μια μπαταρία που έχει κάνει 800 φορτίσεις και είναι κοντά στο τέλος της,με μια καινούργια,τότε η παλιά θα εξαντληθεί πολύ πιο πριν και έτσι μπορεί ή να υπολειτουργεί η συσκευή ή να αδειάσει πολύ πιο γρήγορα.
Επίσης ένας άλλος λόγος που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά ζεύγη είναι ότι αν και η τάση είναι ίδια για του ίδιου τύπου μπαταρίες (πχ οι ΑΑ είναι 1.5V) , η χωρητικότητα μπορεί να διαφέρει πάρα πολύ.Έτσι μπορεί να είναι πχ από 600 mAmh έως 3200 mAmh.Έτσι αν βάλουμε στη συσκευή μία που είναι 600 με μία που είναι 3200 αυτή με τις 600 θα τελειώσει πολύ πιο σύντομα από την άλλη.
Βάλτε μονωτική ταινία στους πόλους
Αν πρόκειται να αποθηκεύσετε μαζί τις μπαταρίες και υπάρχει περίπτωση να ακουμπήσουν οι πόλοι μεταξύ τους,τότε καλό είναι να βάλετε μονωτική ταινία στους πόλους για να τους προφυλάξτε από την επαφή.Υπάρχει κίνδυνος αποφόρτισης και μια μικρή πιθανότητα έκρηξης (αν σορταριστούν σε κύκλωμα και υπερθερμανθούν τόσο που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη).Το πιο πιθανό πάντως είναι να αδειάσουν ή να χάσουν μέρος της φόρτισης τους.
Ποτέ μη πετάτε τις άδειες μπαταρίες στα σκουπίδια
Αν και οι μπαταρίες έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια όσο αναφορά τα επιβλαβή συστατικά τους (δραστική μείωση περιεκτικότητας υδραργύρου), εξακολουθούν να είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον.
Οι αλκαλικές μπαταρίες δε είναι τόσο επιβλαβείς όσο είναι οι επαναφορτιζόμενες. Πλέον οι αλκαλικές περιέχουν πολύ μικρή ποσότητα υδραργύρου. Αντίθετα όμως οι επαναφορτιζόμενες περιέχουν βαρέα μέταλλα (ειδικά οι Νικελίου Καδμίου οι οποίες είναι οι χειρότερες για το περιβάλλον αφού το κάδμιο είναι εξαιρετικά τοξικό) που μπορεί να μολύνουν το περιβάλλον για πάρα πολλά χρόνια. Αν και κατά πόσο επιβλαβής είναι για το περιβάλλον μια μπαταρία,εξαρτάται άμεσα από το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη,καλό είναι να ανακυκλώνουμε όλες τις μπαταρίες.
Επίσης εξαιρετικά επικίνδυνο είναι να πετάμε γεμάτες μπαταρίες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πυρκαγιάς στο σκουπιδιάρικο η στη χωματερή