4 απλοί τρόποι για να φτιάξουμε ένα κομμένο καλώδιο

5
 
Το να κοπεί ένα καλώδιο είναι κάτι πολύ σύνηθες. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές. Κακή χρήση, κάποιος παιχνιδιάρικος σκύλος, μία απροσεξία ενώ κόβετε με το φαλτσοπρίονο…. Το να επιδιορθώσετε ένα κομμένο καλώδιο, είναι κάτι πάρα πολύ απλό που μπορεί να κάνετε εύκολα μόνοι σας. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορεί να γίνει αυτό.
 

Πριν ξεκινήσουμε όμως πρέπει να ξέρουμε τα βασικά για τα καλώδια

Πριν αρκετό καιρό είχαμε κάνει ένα αναλυτικό άρθρο για τα καλώδια, τα είδη, τις διατομές και το πως φτιάχνουμε μια μπαλαντέζα. Μπορείτε να το δείτε εδώ
 
Στις πιο πολλές περιπτώσεις, αν πρόκειται για καλώδια συσκευών θα υπάρχουν 2 ή 3 καλώδια εσωτερικά. Δυο αν δεν έχει γείωση, 3 αν έχει. Αυτό που πρέπει να ξέρετε στη προκειμένη περίπτωση, είναι ότι συνδέουμε τα ίδια χρώματα πάντα μαζί είτε είναι 2 είτε 3.
 

Κολλητήρι και καλάι


Ο πιο κλασσικός τρόπος και συνάμα ο πιο «δύσκολος» -αν μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε δύσκολο- είναι η κλασική μέθοδος με το κολλητήρι και το καλάι.

Θετικά

  • Πιο σίγουρη κόλληση. Αν κολλήσει καλά το καλάι, είναι πολύ ισχυρό
  • Λιγότερo ογκώδης. Μπορούμε να κάνουμε σχεδόν αόρατη τη κόλληση.

Αρνητικά

  • Χρειάζεται συνήθως ρεύμα για το κολλητήρι, Αν και πλέον υπάρχουν και μπαταρίας ή υγραερίου
  • Έχει αναθυμιάσεις
Απαραίτητα υλικά
  • Απογυμνωτής καλωδίων
  • Κολλητήρι
  • Καλάι
  • Βάση κόλλησης (προαιρετικό)

Διαδικασία

  1. Απογυμνώνουμε το καλώδιο από το εξωτερικό του περίβλημα και έπειτα απογυμνώνουμε τα εσωτερικά καλώδια όσο χρειάζεται.
  2. Τοποθετούμε τα καλώδια στη βάση κόλλησης (αν έχουμε) για πιο εύκολη κόλληση.
  3. Ανοίγουμε το κολλητήρι και περιμένουμε 2-3 λεπτά να έρθει στη κατάλληλη θερμοκρασία.
    Προσέχουμε να μένουμε μακρυά από τη κόλληση για να μην εισπνέουμε τις αναθυμιάσεις.
  4. Βάζουμε μια λεπτή στρώση καλάι στη μύτη για να έχει καλύτερα αποτελέσματα.
  5. Τοποθετούμε το κολλητήρι στο κάτω μέρος του κάθε καλωδίου,ώστε να εφάπτεται και ακουμπάμε το καλάι στο πάνω μέρος.
  6. Σιγά σιγά θα αρχίσει να λιώνει το καλάι και το μετακινούμε σε όλο το μήκος του καλωδίου,ώστε η κόλληση να γίνει ομοιόμορφη.

Μονώνουμε με μονωτική ταινία το κάθε καλώδιο ξεχωριστά, και στο τέλος μονώνουμε τα καλώδιο συνολικά. Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε μονωτική ταινία διαφορετικού χρώματος, για να ξέρουμε σε ποιο σημείο το καλώδιο έχει πρόβλημα ώστε να μη το πιέζουμε πολύ εκεί. Μπορούμε βέβαια, αν είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα, να χρησιμοποιήσουμε ίδιο χρώμα ταινίας με το καλώδιο, για να κάνουμε την επιδιόρθωση «αόρατη».

Αν θέλουμε αντί για τη κλασσική μονωτική ταινία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θερμοσυστελλόμενο μακαρόνι (ένα είδος πλαστικού περιβλήματος που περνάμε από πάνω από το καλώδιο, το οποίο αν θερμανθεί συστέλλεται και κλείνει αεροστεγώς).

Σύνδεση με κλέμα


Οι κλέμες συνήθως χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση μονόκλωνων καλωδίων σε επιτοίχιες εγκαταστάσεις ή σαν υποδοχή για σύνδεση σε ηλεκτρικές συσκευές. Όμως μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και για απλά καλώδια αν θέλετε. Το καλό με τις κλέμες είναι ότι προσφέρουν μεγαλύτερη σιγουριά, λόγω των βιδών που συγκρατούν τα καλώδια μεταξύ τους.
 
Υπάρχουν διάφορα μεγέθη στις κλέμες, από πολύ μικρά έως αρκετά μεγάλα για διάφορες διατομές καλωδίων. Θα πρέπει να επιλέξετε τη κατάλληλη, αλλιώς υπάρχει περίπτωση το καλώδιο να φύγει στο πρώτο τράβηγμα.

 

Θετικά

  • Δεν χρειάζεται ηλεκτρικά εργαλεία
  • Προσφέρει σταθερότητα αν επιλέξουμε τη κατάλληλη κλέμα

Αρνητικά

  • Είναι ογκώδης σχετικά
  • Αν βάλουμε μεγαλύτερη από ότι πρέπει μπορεί να λυθεί μόνη της.
Απαραίτητα υλικά
  • Κλέμα
  • Απογυμνωτής καλωδίων
  • Κατάλληλο κατσαβίδι για τις βίδες στη κλέμα

Διαδικασία

 
  1. Απογυμνώνουμε το καλώδιο από το εξωτερικό του περίβλημα και έπειτα απογυμνώνουμε τα εσωτερικά καλώδια όσο χρειάζεται.
  2. Συνδέουμε το μία άκρη του καλωδίου στη μία άκρη της κλέμας και τη αντίστοιχου χρώματος άλλη,στη άλλη άκρη της κλέμας.
  3. Το ίδιο κάνουμε και για το άλλο καλώδιο.
  4. Βιδώνουμε πολύ γερά.
  5. Περνάμε πολύ καλά με μονωτική ταινία τη κλέμα, ώσπου να τη μονώσουμε αεροστεγώς και υδατοστεγώς.

Και τέλος.

 

Καπελάκια καλωδίων (Connector Caps)


Τα καπελάκια δεν είναι τόσο διαδεδομένα στη χώρα μας και συνήθως χρησιμοποιούνται μόνο για σύνδεση μονόκλωνων καλωδίων, εντός της τοιχοποιίας.
Είναι μια πολύ απλή μέθοδος για να συνδέσεις δυο καλώδια. Το χαρακτηριστικό της, είναι η ευκολία χρήσης, καθώς δε χρειάζεται κανένα απολύτως εργαλείο. Απλώς τοποθετείς μέσα τα ενωμένα καλώδια και στρίβεις με το χέρι. Λόγω του σπειροειδούς μεταλλικού στο εσωτερικό τους, τα καλώδια σφηνώνουν αρκετά καλά και έτσι δεν βγαίνουν εύκολα.  Βγαίνουν σε αρκετά χρώματα και μεγέθη.

Θετικά

  • Δεν χρειάζεται κανένα εργαλείο

Αρνητικά

  • Είναι η λιγότερη σταθερή μέθοδος.
  • Σχετικά μεγάλο σε όγκο
Απαραίτητα υλικά
  • Καπελάκια
  • Απογυμνωτής καλωδίων

Διαδικασία

  1. Απογυμνώνουμε το καλώδιο από το εξωτερικό του περίβλημα και έπειτα απογυμνώνουμε τα εσωτερικά καλώδια όσο χρειάζεται.
  2. Ενώνουμε τα καλώδια κάθετα,και στρίβουμε τις άκρες ώστε να γίνουν ομοιογενή κάπως.
  3. Βάζουμε το καπελάκι και στρίβουμε όσο μπορούμε.
  4. Το κλείνουμε πολύ καλά με μονωτική ταινία
  5. Ελέγχουμε λίγο να δούμε αν είναι σταθερό,και τέλος

 

Ακροδέκτες συνδέσμου καλωδίων με μόνωση (Butt Splices)


Τα Butt Splices είναι μία από τις πιο διαδεδομένες λύσεις πλέον. Είναι απλή στην υλοποίηση και πολύ αποτελεσματική. Υπάρχουν διάφοροι τύποι butt splices σε πολλά μεγέθη. Προσφέρουν μεγάλη σταθερότητα και μόνωση. To πιο καλό είναι να βρείτε ένα μεγάλο σετάκι με διάφορα μεγέθη και είδη και θα τα έχετε για αρκετό καιρό.

Θετικά

  • Απόλυτα υδατοστεγές αν εφαρμοστεί σωστά
  • Εύκολη χρήση
  • Μικρό σε όγκο

Αρνητικά

  • Χρειάζεται κατάλληλα εργαλεία
Απαραίτητα υλικά
  • Απογυμνωτής καλωδίων
  • Butt Splices
  • Ειδική πένσα
  • Καμινέτο θερμού αέρα ( ή δυνατό πιστολάκι)

Διαδικασία

 
  1. Απογυμνώνουμε το καλώδιο από το εξωτερικό του περίβλημα και έπειτα απογυμνώνουμε τα εσωτερικά καλώδια όσο χρειάζεται.
  2. Κόβουμε τα γυμνά καλώδιο στο μισό μήκος του εσωτερικού του συνδέσμου. Βάζουμε το ένα μέρος στη μία άκρη και το άλλο μέρος στη άλλη άκρη. Πιέζουμε με τη ειδική πένσα το σύνδεσμο στο μεταλλικό μέρος,ώσπου να γίνει σταθερή η σύνδεση.
  3. Με το καμινέτο ή με το πιστολάκι,θερμαίνουμε το σύνδεσμο ώσπου να αρχίσει να συρρικνώνεται το πλαστικό περίβλημα και να γίνει αεροστεγής σύνδεση.
  4. Για καλύτερο αποτέλεσμα μπορούμε να περάσουμε το καλώδιο με μονωτική ταινία ή με θερμοσυστελλόμενο μακαρόνι
  5. Και τέλος.
 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜάθετε πως φτιάχνουμε χρώμα μαυροπίνακα
Επόμενο άρθροΕιδικοί χαρακτήρες στα Windows (alt-codes)
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
5 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια