Libre Office Calc – Χρήσιμες λειτουργίες – Μέρος 1ο

0

Το Libre Office είναι ένα δωρεάν εναλλακτικό πρόγραμμα του Microsoft Office.Δουλεύει σε όλα τα λειτουργικά συστήματα και έχει τεράστιες δυνατότητες.
Για περισσότερα αν δε το γνωρίζετε δείτε ένα προηγούμενο άρθρο μου.

Το Libre Office Calc είναι το αντίστοιχο Excel του Libre Office.
Θα σας δείξω μερικές απλές λειτουργίες του για τους εντελώς αρχάριους.

1. Αυτόματη πρόσθεση

Μία απο τις πρώτες λειτουργίες που μαθαίνει κάποιος στο Libre Office η το Excel,είναι η αυτόματη πρόσθεση των δεδομένων κάποιων κελιών.

Αυτό μπορεί να γίνει πάρα πολύ απλά.

Αν τα κελιά είναι σε σειρά

Αν τα κελιά που θέλουμε να προσθέσουμε είναι το ένα μετά το άλλο είτε οριζόντια η κάθετα,τότε απλώς επιλέγουμε τα κελιά που θέλουμε(πρώτα επιλέγουμε το αρχικό και μετά με το Shift πατημένο το τελικό) και πατάμε το σύμβολο του Σ.Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα στο αμέσως επόμενο κελί απο το κελί από το τελευταίο που επιλέξαμε να εμφανιστεί το άθροισμα των κελιών

Αν τα κελιά δε είναι σε σειρά

Αν τα κελιά δε είναι σε σειρά,αλλά διάσπαρτα ο παραπάνω τρόπος δε θα δουλέψει.Αυτό που πρέπει να κάνουμε,είναι να επιλέξουμε ένα άδειο κελί στο οποίο θέλουμε να εμφανιστεί το αποτέλεσμα και έπειτα να πατήσουμε το κουμπί Σ .Μετά με πατημένο το Ctrl επιλέγουμε ένα ένα τα κελιά που θέλουμε να προσθέσουμε και όταν τελειώσουμε πατάμε Enter

2.Αυτόματο γέμισμα κελιών (Autofill ή Fill Series)

Μια απλή και πολύ χρήσιμη λειτουργία του Libre Office είναι το autofill.Δηλαδή η δυνατότητα το Libre Office να αναγνωρίζει μόνο του σειρές και μοτίβα και να συμπληρώνει μόνο του τα δεδομένα αναλόγως.

Η λειτουργία είναι πολύ απλή.Επιλέγουμε το/α κελί/α με τη αλληλουχία που θέλουμε και μετά επιλέγουμε το μικρό μαύρο τετραγωνάκι που εμφανίζεται κάτω δεξία στα επιλεγμένα κελιά και σχηματίζει ένα σταυρό όταν περνάει ο κέρσορας απο πάνω.Έπειτα το προεκτείνουμε όσο εμείς θέλουμε οριζόντια η κάθετα.

Πως γίνεται?

Αριθμητικές προόδους.Πχ αν επιλέξουμε μόνο έναν αριθμό,το 3 για παράδειγμα θα συνεχίσει να γεμίζει τα κελιά αυξάνοντας κατά 1 δηλαδή : 3,4,5,6……Αν έχουμε ένα κελί με τον αριθμό 2 και το επόμενο με το 4 και τα επιλέξουμε,θα συνεχίσει αυξάνοντας κατά 2 δηλαδή 2,4,6,8….
Ημερομηνίες.Μπορεί να αναγνωρίσει ημερομηνίες και να τις συνεχίσει.Έτσι αν σε ένα κελί είναι γραμμένο “Δευτερα¨ και το συνεχίσουμε με το μαύρο τετραγωνάκι κάτω δεξιά όπως παραπάνω,τότε θα συνεχίσει με όλες τις μέρες τις εβδομάδας αυτόματα.Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τους μήνες η με όποια άλλη μορφή ημερομηνίας θέλουμε.Για να τις αναγνωρίσει θα πρέπει να διαλέξουμε τη κατάλληλη η να δημιουργήσουμε αυτή που θέλουμε μέσω της επιλογής “format cells”.
Μεικτά δεδομένα. Το Libre Office Calc μπορεί να αναγνωρίζει μεικτά δεδομένα και να δημιουργεί τη κατάλληλη αλληλουχία.Για παράδειγμα αν γράψουμε σε ένα κελί,”Menu 1“,και χρησιμοποιήσουμε το autofill,θα δημιουργήσει αυτόματα τη αλληλουχία Menu 2,Menu 3,Menu 4…….
Ότι μοτίβο θέλουμε. To Libre Office μπορεί να αναγνωρίσει ότι μοτίβο θέλουμε αρκεί να το έχουμε καθόρισει πριν.Η διαδικασία είναι πολύ απλή.Καταρχάς επίλεγουμε το Tools και έπειτα Options .Μετά το Libre Office Calcκαι το Sort Lists .Πατάμε το New και φτιάχνουμε της σειρά που θέλουμε με ότι δεδομένα θέλουμε και τη σώζουμε.Από εδώ και πέρα όταν το Libre Office Calc βλέπει κάποιο δεδομένο από αυτή τη αλληλουχία,θα τη συνεχίζει αυτόματα,αν χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο του autofill.
Προκαθορισμένη αλληλουχία. Υπάρχει και η δυνατότητα του fill series.Με αυτή τη λειτουργία μπορούμε να καθορίσουμε εμείς αν θα είναι αριθμητική η γεωμετρική η πρόοδος,από που θα σταματάει που θα τελειώνει και με τι βαθμό θα αυξάνεται η θα μειώνεται.Επιλέγουμε απλώς τα κελιά που θέλουμε να γεμίσουμε με τα δεδομένα,μετά πατάμε Edit,έπειτα Fill και Series.Και στη οθόνη που θα μας βγάλει καθορίζουμε πως θέλουμε να γίνει η αλληλουχία.

3.Αυτόματο Φίλτρο

Το αυτόματο φίλτρο είναι πάλι μία απο τις πολύ βασικές και χρήσιμες λειτουργίες τους Libre Office.Σίγουρα θα το έχετε δει σε κάποιο αρχείο.
Σε βοηθάει να έχεις γρήγορη επιλογή σειρών(row),βάση των δεδομένων σε κάποιο κελί.Έτσι πχ αν έχεις μια λίστα αποτελεσμάτων με χιλιάδες σειρές και θές να δεις γρήγορα όλες τις σειρές που έχουν ένα συγκεκριμένο δεδομένα σε μια στήλη,δε έχεις παρά να ενεργοποιήσεις το Αυτόματο φίλτρο και έπειτα να διαλέξεις απο τη στήλη αυτή,το δεδομένο που σε ενδιαφέρει.

Πως γίνεται?
Επιλέγουμε το Data,έπειτα το Filter και τικάρουμε τη επιλογή Autofilter.

4.Changecase

To changecase είναι άλλη μια πολύ απλή και χρήσιμη λειτουργία του Libre Office που μπορεί να μας σώσει από αρκετό χρόνο.
Με το πάτημα λίγων πλήκτρων,μπορούμε να αλλάξουμε το format κελιών κειμένου.Υπάρχουν και σε functions όλες οι επιλογές αλλά μέσω του menu είναι πιο εύκολο και γρήγορο.
Οι επιλογές που έχει είναι

Sentece Case : Κάνει κεφάλαιο το πρώτο μόνο γράμμα κάθε πρότασης και όλα τα άλλα πεζά
lowercase : Τα κάνει όλα πεζά
UPPERCASE : Τα κάνει όλα κεφαλαία
Capitalze Every Word : Κάνει το πρώτο γράμμα κάθε λέξης κεφαλαίο και όλα τα άλλα πεζά
tOGGLE cASE : Αντιστρέφει τα κεφαλαία σε πεζά και το αντίστροφο

Πως γίνεται?

Πηγαίνουμε στο κεντρικό μενού στο Format και έπειτα στο Changecase και μετά διαλέγουμε τη επιλογη που θέλουμε

5.Conditional Formating

Μια ακόμα απλή και χρήσιμη λειτουργία,είναι το contitional formating.Μπορούμε πολύ εύκολα και γρήγορα να διακρίνουμε δεδόμενα.
Μπορούμε να το κάνουμε μέσω

Color scale : Χρωματίζει τα κελιά με 2 ή 3 τόνους χρώματων αναλόγως των δεδομένων τους 
Data bar : Γεμίζει τα κελιά με μια μπάρα αναλόγως των δεδόμενων τους
Icor Bar : Βάζει διάφορα εικόνιδια στα κελιά αναλόγως με τις προυποθέσεις που του έχουμε βάλει
Date : Αλλάζει τα κελιά αν η ημερομηνία τηρεί τις προυποθέσεις που του έχουμε θέσει.
Condition : Βάζουμε οποιαδήποτε προυπόθεση θέλουμε και το αποτέλεσμα που θέλουμε να έχουμε αν τηρείτε αυτή η προυπόθεση.

Πως γίνεται?

Διαλέγουμε τα κελιά που θέλουμε να κάνουμε το conditional formating,και έπειτα,μέσω του κεντρικού μενού,πατάμε Format ,έπειτα Conditional Formating η το πλήκτρο o στο πληκτρόλογιο και διαλέγουμε το formating που θέλουμε.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροLibre Office,το δωρεάν εναλλακτικό πρόγραμμα του Microsoft Οffice
Επόμενο άρθροLinux – Πως σβήνουμε τα παλιά kernels του Linux σε Ubuntu
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια