Φτιάχνω Κόκκινο Πιπέρι Καγιέν (Cayenne Pepper)

0

To κόκκινο πιπέρι καγιεν,γίνεται από τη κατεργασία της πιπεριάς ποικιλίας καγιεν. Είναι σχετικά εύκολη η παρασκευή της,και το μόνο που χρειάζεται ουσιαστικά είναι λίγο υπομονή.

Φέτος έβαλα για πρώτη φορά στο περιβόλι μου 4 πιπεριές καγιεν. Να πω την αλήθεια της ψώνισα χωρίς καν να γνωρίζω τι είναι. Γενικά όταν βλέπω κάτι καινούργιο στη καλλιέργεια θέλω να το δοκιμάζω. Περίμενα να μεγαλώσουν και να βγάλουν καρπό για να τις αναγνωρίσω.
 

Πιπέρι καγιέν (φυτό) 

πιπέρι καγιέν φυτόΗ πιπεριά καγιεν είναι λεπτή και μακρυά. Έχει πράσινο χρώμα και όταν ωριμάσει και είναι έτοιμη για συγκομιδή, αποκτά βαθύ κόκκινο. Φυσικά υπάρχουν και διαφορετικές ποικιλίες, οι οποίες μπορεί να έχουν και διαφορετικό χρώμα (πχ χρυσό).
 
Είναι σχετικά καυτερή και περιέχει καψακαΐνη (αν τη τρίψεις στα χέρια σου και ακουμπήσεις οποιοδήποτε σημείο του σώματός σου, το αίσθημα του καψίματος θα είναι αρκετά ισχυρό).
 
Βέβαια είναι πολύ πιο ήπια από τις πιπεριές τσίλι, οι οποίες περίεχουν την μεγαλύτερη ποσότητα καψακαΐνης από σχεδόν όλα τα είδη πιπεριάς.

 

Υλικά

  • Ώριμες πιπεριές καγιέν
  • Ήλιος η αποξηραντής η φούρνος κουζίνας
  • Μπλέντερ 

Διαδικασία 

  1. Όταν είναι ώριμες οι πιπεριές καγιεν,τις μαζεύουμε.
  2. Έπειτα χρειάζεται να γίνει αποξήρανση. Αν δε διαθέτουμε ειδικό αποξήραντη, τις κρεμάμε στον ήλιο για κάποιες μέρες ώσπου να φύγει εντελώς η υγρασία που έχουν. Συνήθως το κάνουν σα “μπουγάδα”, δηλαδή με μια σακοράφα κ κλωστή τις περνάνε και τις κρεμάνε σε ένα φωτεινό παράθυρο για μια δυο βδομάδες. Η διαδικασία αν ο καιρός δε είναι κατάλληλος μπορεί να γίνει και σε φούρνο κουζίνας, σε χαμηλή θερμοκρασία για αρκετές ώρες, αν και δε το συνιστώ αν υπάρχει η δυνατότητα του ήλιου.
  3. Όταν πλέον έχουν αποξηρανθεί, τις κόβουμε και απομακρύνουμε τους σπόρους και τα κοτσάνια.
  4. Τις βάζουμε σε ενα ισχυρό μπλέντερ και τις αφήνουμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
Και είναι έτοιμο πλέον το πιπέρι καγιεν.

 

Σημείωση

  • Όσο πιο ώριμες είναι οι πιπεριές τόσο πιο καυτερό θα είναι το πιπέρι καγιέν μετά.
  • Αν το μπλέντερ δε είναι αρκετά ισχυρό ή με πολλές λεπίδες θα είναι λίγο χοντροκομμένο και ίσως να μη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πιπεριέρα. Τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μύλο καρυκευμάτων.

Πολιτική σχολιασμού

Αν θέλετε να συμμετέχετε στις συζητήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσετε λογαριασμό του disqus ή κοινωνικών δικτύων, μπορείτε να επιλέξετε να σχολιάσετε ανώνυμα ως επισκέπτης.
Απλώς συμπληρώστε ένα οποιοδήποτε όνομα και ένα αληθοφανές email (πχ kanenas@gmail.com) και επιλέξτε το κουτάκι « I'd rather post as a guest».
Τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθευση από κάποιον διαχειριστή πριν δημοσιευθούν.
Για περισσότερα σχετικά με την πολιτική σχολιασμού της ιστοσελίδας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.