Πως φτιάχνουμε λιαστές τομάτες στο φούρνο

1
λιαστές τομάτες στο φούρνο

Οι λιαστές τομάτες, είναι ένας πολύ όμορφος μεζές που μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά αρκετά φαγητά. Μπορείτε να τις βρείτε και στο εμπόριο από αρκετές εταριές, αλλά μπορείτε να τις φτιάξετε και μόνοι σας. Η παραδοσιακή παρασκευή είναι σχετικά απλή και το μόνο που χρειάζεται είναι ηλιοφάνεια και ένα ασφαλές μέρος για να απλώσετε τις τομάτες στον ήλιο.
Αλλά υπάρχει και μία πιο απλή διαδικασία παρασκευής που μπορείτε να την κάνετε ανεξαρτήτου των καιριών συνθηκών. Φτιάχνοντας λιαστές τομάτες στο φούρνο.

 

Υλικά

Η διαδικασία είναι πολύ απλή.
Τα μόνα που χρειάζονται είναι τομάτες, ένας φούρνος, ένα ταψί, μυρωδικά, αλάτι χοντρό και λίγο καλό ελαιόλαδο.
 
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι τομάτα έχετε πρόχειρη. Αρκετοί χρησιμοποιούν βιομηχανική τομάτα που είναι ιδιαίτερα οικονομική. Προσωπικά χρησιμοποίησα παρόμοιο είδος τομάτας που δείχνει και στο βίντεο, τη λεγόμενη «τσαμπωτή» οβάλ.
 
Ο λόγος είναι ότι είναι πιο σαρκώδης και έχει πιο λίγους σπόρους κ ζουμιά από τις στρόγγυλες. Έτσι η αφυδάτωση της γίνεται πιο γρήγορα και πιο καλά.


Διαδικασία

  1. Κόβουμε το κεφάλι της τομάτας και έπειτα την κόβουμε στα δυο.
  2. Τη στύβουμε μαλάκα με το χέρι για να φύγουν τα ζουμιά και με ένα κουταλάκι ή με το χέρι αφαιρούμε ότι σπόρους έχουν μείνει.
  3. Όταν τις κόψουμε όλες και τις ετοιμάσουμε ανάβουμε το φούρνο στους 100 -120 βαθμούς περίπου και ετοιμάζουμε το ταψί. Στο ταψί βάζουμε κάποιες στρώσεις αλουμινόχαρτο και βάζουμε πάνω τις τομάτες με τη φλούδα στο ταψί.
  4. Τις αλατωνουμε με το χοντρό αλάτι κ βάζουμε τα μυρωδικά που θέλουμε(εγώ έβαλα μόνο θυμάρι φρέσκο και πιπέρι)

Τις αφήνουμε να γίνουν στο φούρνο (εμένα μου πήρε περίπου 3μιση με 4 ώρες).  Αλλά ο χρόνος λογικά διαφέρει αναλόγως την τομάτα και το πόσο αλάτι έχουμε χρησιμοποιήσει, οπότε το καλύτερο είναι να ελέγχουμε ανά διαστήματα.

Πως διατηρούνται οι λιαστές τομάτες

Ετοιμάζουμε το βαζάκι που θα τις βάλουμε μέσα, αποστειρωνοντας το ή σε ζεστό νερό η στο φούρνο.
Όταν γίνουν και παγώσουν λίγο τις βάζουμε στο βαζάκι πιέζοντας τις λίγο κ μετά βάζουμε το ελαιόλαδο και ότι άλλο θέλουμε (θυμάρι, θρούμπη, σκόρδο, δεντρολίβανο…)
Τις πιέζουμε πάλι με ένα κουτάλι για να φύγει ο τυχόν αέρας που έχει εγκλωβιστεί μέσα.
Κλείνουμε αεροστεγώς το βαζάκι και το βάζουμε σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος για 10 μέρες και είναι έτοιμο. 

 
Αν ανοιχτεί σίγουρα θέλει ψυγείο και θα περιοριστεί η διάρκεια ζωής του. Αεροστεγώς κλεισμένο στο σκιερό μέρος θα σας κρατήσει για αρκετό καιρό (μέχρι και ένα χρόνο αν και εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες)
 
Μπορούν να διατηρηθούν και χωρίς την χρήση ελαιολάδου, αρκεί να είναι τελείως στεγνές από υγρασία και το βαζάκι να είναι καλά κλεισμένο. Αν έχουν υγρασία θα μουχλιάσουν μετά από κάποιο διάστημα.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦυσική Καταπολέμηση Μελίγκρας (Αφίδες)
Επόμενο άρθροΦαλτσοπρίονο Parkside 1700 B2
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
1 Σχόλιο
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια