Οι λιαστές τομάτες, είναι ένας πολύ όμορφος μεζές που μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά αρκετά φαγητά. Μπορείτε να τις βρείτε και στο εμπόριο από αρκετές εταριές, αλλά μπορείτε να τις φτιάξετε και μόνοι σας. Η παραδοσιακή παρασκευή είναι σχετικά απλή και το μόνο που χρειάζεται είναι ηλιοφάνεια και ένα ασφαλές μέρος για να απλώσετε τις τομάτες στον ήλιο.
Αλλά υπάρχει και μία πιο απλή διαδικασία παρασκευής που μπορείτε να την κάνετε ανεξαρτήτου των καιριών συνθηκών. Φτιάχνοντας λιαστές τομάτες στο φούρνο.
Υλικά
Διαδικασία
- Κόβουμε το κεφάλι της τομάτας και έπειτα την κόβουμε στα δυο.
- Τη στύβουμε μαλάκα με το χέρι για να φύγουν τα ζουμιά και με ένα κουταλάκι ή με το χέρι αφαιρούμε ότι σπόρους έχουν μείνει.
- Όταν τις κόψουμε όλες και τις ετοιμάσουμε ανάβουμε το φούρνο στους 100 -120 βαθμούς περίπου και ετοιμάζουμε το ταψί. Στο ταψί βάζουμε κάποιες στρώσεις αλουμινόχαρτο και βάζουμε πάνω τις τομάτες με τη φλούδα στο ταψί.
- Τις αλατωνουμε με το χοντρό αλάτι κ βάζουμε τα μυρωδικά που θέλουμε(εγώ έβαλα μόνο θυμάρι φρέσκο και πιπέρι)
Τις αφήνουμε να γίνουν στο φούρνο (εμένα μου πήρε περίπου 3μιση με 4 ώρες). Αλλά ο χρόνος λογικά διαφέρει αναλόγως την τομάτα και το πόσο αλάτι έχουμε χρησιμοποιήσει, οπότε το καλύτερο είναι να ελέγχουμε ανά διαστήματα.
Πως διατηρούνται οι λιαστές τομάτες
Ετοιμάζουμε το βαζάκι που θα τις βάλουμε μέσα, αποστειρωνοντας το ή σε ζεστό νερό η στο φούρνο.
Όταν γίνουν και παγώσουν λίγο τις βάζουμε στο βαζάκι πιέζοντας τις λίγο κ μετά βάζουμε το ελαιόλαδο και ότι άλλο θέλουμε (θυμάρι, θρούμπη, σκόρδο, δεντρολίβανο…)
Τις πιέζουμε πάλι με ένα κουτάλι για να φύγει ο τυχόν αέρας που έχει εγκλωβιστεί μέσα.
Κλείνουμε αεροστεγώς το βαζάκι και το βάζουμε σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος για 10 μέρες και είναι έτοιμο.