To BOSCH PMF 180 E Multi είναι ένα πολύ χρήσιμο πολυεργαλείο που θα σας λύσει τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις. Το βασικό του προτέρημα είναι ότι παίρνει αρκετά εξαρτήματα και έτσι μπορεί να μεταμορφωθεί σε εντελώς διαφορετικό εργαλείο. Είναι ένα από τα πρώτα εργαλεία που κυκλοφόρησαν σε τέτοια μορφή και σίγουρα αξίζει τα λεφτά του.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ BOSCH PMF 180 E

ΕταιρίαBosch
ΜοντέλοPMF 180 E Multi
ΤύποςΠολυεργαλείο (oscillating)
Χώρα κατασκευήςΕ.Ε. (Ουγγαρία)
Έτος κατασκευής2007
Εγγύηση2 + 1 χρόνια
Ισχύς180 WATT
Αβαθμίδωτη επιλογή ταχύτηταςΝαι
Σύνδεση με σκούπαΝαι
Φίλτρο σκόνηςΌχι
Γωνία παλινδρόμησης-1.4 έως 1.4 μοίρες
Ταχύτητα (χωρίς φορτίο)15000 έως 21000
Θόρυβος (πίεση/ισχύ)85dB/96dB +-1.5dB
Βάρος1.2 κιλά
Μήκος καλωδίου2.5 μέτρα

Τι περιέχεται στην συσκευασία

Στην συσκευασία θα βρείτε το πολυεργαλείο, ένα κλειδί άλλεν, το εγχειρίδιο χρήσης, το πέλμα για το τριβείο μαζί με 6 γιαλόχαρτα, 1 εξάρτημα κοπής ξύλου και ένα εξάρτημα κοπής ξύλου-μετάλλου HCS.

Εντυπώσεις από BOSCH PMF 180 E

To BOSCH PMF 180 E Multi είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία της BOSCH. Ανήκει στην πράσινη σειρά της Bosch, δηλαδή τα εργαλεία που προορίζονται για ερασιτεχνική χρήση και το κόστος του κυμαίνεται στα 90-110 ευρώ. Όπως αναφέρει το όνομά του είναι πολυεργαλείο, δηλαδή μπορεί να κάνει πολλές διαφορετικές εργασίες. Τα βασικά εξαρτήματα που υπάρχουν στο εμπόριο είναι τα πέλματα για τριβείο και λάμες κοπής για μέταλλο και για ξύλο. Όμως εκτός από αυτά υπάρχουν πολλά ακόμα και θα αναφερθούν αναλυτικά πιο κάτω.

Πως δουλεύει το πολυεργαλείο

πολυεργαλείο bosch

Ο μηχανισμός λειτουργίας είναι απλός. Με την περιστροφή του μοτέρ δημιουργείται μία “δόνηση” που κάνει την βάση να περιστρέφεται δεξιά-αριστερά για λίγες μοίρες (συγκεκριμένα σε αυτό 2.8 μοίρες). Έτσι το εξάρτημα είναι σε διαρκή κίνηση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν τριβείο ή σαν κοπτικό.

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα αυτού του τύπου εργαλείου είναι οι κοπές που μπορεί να κάνει, αφού σε αντίθεση με σέγες σιδεροπρίονα ή άλλα εργαλεία κοπής μπορεί να κάνει καθαρές κοπές και με ακρίβεια, ακόμα και ξεκινώντας από σημείο χωρίς άκρη (δηλαδή πχ θέλετε να κόψετε ένα τετράγωνο κομμάτι στο κέντρο ενός πάγκου από πλεξιγκλάς).

Ισχύς 180 WATT

H ισχύς στο συγκεκριμένο εργαλείο είναι 180 WATT. Μπορεί να μην ακούγεται πολύ, όμως για την δουλειά που κάνει είναι αρκετά δυνατό και μπορεί να κάνει όλες τις εργασίες με άνεση. Σίγουρα λίγα παραπάνω WATT δεν θα το χάλαγαν (σημ. αργότερα κυκλοφόρησαν πιο ισχυρά μοντέλα με 190, 250 και 350 WATT), αλλά δεν είναι ότι έχει καί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Αβαθμίδωτη αλλαγή ταχύτητας

Ένα από τα θετικά στο συγκεκριμένο εργαλείο είναι ότι η αλλαγή της ταχύτητας γίνεται αβαθμίδωτα με ειδικό περιστροφικό διακόπτη. Έτσι μπορείτε να επιλέξετε τις στροφές που απαιτούνται για την εργασία που θέλετε. Η ρύθμιση των στροφών γίνεται από 15 έως 21 χιλιάδες ανά λεπτό. Το μόνο αρνητικό είναι το σημείο που είναι ο περιστροφικός διακόπτης, αφού δεν βολεύει για αλλαγή ταχύτητας εν λειτουργία.

Αλλαγή εξαρτημάτων με άλλεν

αλλαγή εξαρτημάτων σε bosch pmf 180 e

Στο συγκεκριμένο μοντέλο τα εξαρτήματα που παίρνει ασφαλίζουν με μία βίδα άλλεν. Έτσι κάθε φορά που θέλετε να αλλάξετε εξάρτημα πρέπει να ξεβιδώνετε και να ξαναβιδώετε τη βίδα ασφαλείας. Σίγουρα όχι και η πιο πρακτική λύση, όμως δεν πρόκειται να χαλάσει και είναι αρκετά σταθερό.

Στιβαρή κατασκευή και αρκετά εργονομικό

Το Bosch PMF 180 E Multi έχει αρκετά καλή ποιότητα κατασκευής. Τα πλαστικά είναι πολύ καλά από PA6 GF30 που σημαίνει ότι είναι από σκληρό πολυαμίδιο ενισχυμένο με ίνες γυαλιού, οπότε αντέχει ακόμα και σε σκληρές πτώσεις. Σε όλα τα σημεία όπου υπάρχει λαβή έχει μαλακό πλαστικό που δεν ξεφτίζει ούτε ξεκολλά όπως στα φθηνά Κινέζικα.

H σχεδίαση είναι εργονομική (με μόνη εξαίρεση το σημείο του διακόπτη που ρυθμίζει την ταχύτητα) με καλή διάμετρο στον κορμό ώστε να κρατιέται άνετα με το ένα χέρι ακόμα και από όσους δεν έχουν πολύ μεγάλη παλάμη.Ο διακόπτης on/off είναι σε σημείο όπου μπορεί να πατηθεί με τον αντίχειρα αν το κρατάτε με το ένα χέρι (είτε είστε δεξιόχειρας είτε αριστερόχειρας).

Το βάρος του είναι μόνο 1.2 κιλά, οπότε δεν είναι κουραστικό στην χρήση.

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω τα εξαρτήματα αλλάζουν με άλλεν και όχι με αυτόματο μοχλό.

Πολύ καλό σύστημα εξαγωγής σκόνης, σύνδεση και με σκούπα

Το BOSCH PMF 180 E Multi διαθέτει πολύ καλό σύστημα εξαγωγής σκόνης που ρουφάει όλη την σκόνη από την επιφάνεια εργασίας και την προωθεί προς την εξαγωγή στο πίσω μέρος. Δυστυχώς δεν υπάρχει δοχείο με φίλτρο, αλλά μπορεί να συνδεθεί με ηλεκτρική σκούπα. Προφανώς η εξαγωγή δουλεύει καλύτερα με το πέλμα για το τριβείο.

Το σκονισμένο αυλάκι στο κάτω μέρος είναι η δίοδος για την εξαγωγή της σκόνης

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι κάθε λίγους μήνες (αν το δουλεύετε αρκετά) πρέπει να το ανοίγετε και να καθαρίζετε την δίοδο για την σκόνη που είναι στο κάτω μέρος γιατί μπορεί να βουλώνει (ειδικά αν δεν χρησιμοποιείτε σκούπα).

Είναι θορυβώδες και λίγο κουραστικό από τις δονήσεις

Δυστυχώς λόγω του τρόπου λειτουργίας είναι αρκετά θορυβώδες (96dB) και ο θόρυβος είναι ενοχλητικός. Δυστυχώς δεν είναι πρόβλημα του Bosch,όλα τα πολυεργαλεία έχουν τον ίδιο θόρυβο. Το ίδιο ισχύει και για τις δονήσεις. Είναι αρκετές (εξαρτάται από το εξάρτημα, αλλά πχ εχει 2-3 φορές τις δονήσεις που έχει ένας γωνιακός τροχός) και θα σας κουράσει αρκετά σε συνεχόμενη χρήση. Σίγουρα δεν είναι κατάλληλο για άτομα με πρόβλημα στις αρθρώσεις. Και εδώ το πρόβλημα είναι καθολικό και δεν είναι μόνο στο Bosch.

Συμβατό με σχεδόν όλα τα εξαρτήματα του εμπορίου (και είναι αρκετά)

Ένα από τα θετικά του Bosch και των περισσότερων αντίστοιχων πολυεργαλείων είναι ότι τα εξαρτήματα που έχουν είναι συμβατά μεταξύ τους. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, χρησιμοποιούν το ίδιο πρότυπο για τρύπες και έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και εξαρτήματα που δεν είναι Bosch (αν και τα Bosch είναι πολύ καλής ποιότητας). Συγκεκριμένα ίδιο πρότυπο με Bosch έχει η Makita, η Skil και η Milwaukee, ενώ παραπλήσιο (οι πιρροι δεν είναι ορθογώνιοι αλλά κυκλικοί) η DeWalt , Black And Decker, Stanley και Ryobi. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρότι πχ τα DeWalt έχουν λίγο διαφορετικό πρότυπο, συνήθως τα εξαρτήματα που βγάζουν είναι συμβατά με τα Bosch.

Τώρα στο εμπόριο κυκλοφορούν δεκάδες εξαρτήματα. Τα πιο σημαντικά είναι τα

 • Πέλματα τριβείου (το κλασσικό είναι το τριγωνικό, αλλά υπάρχουν και άλλα, ακόμα και κυκλικό)
 • Λάμες κοπής ορθογώνιες (για ξύλο, μέταλλο ή και τα δύο)
 • Λάμες κοπής ημικυκλικές (για ξύλο, μέταλλο ή και τα δύο)
 • Λάμες κοπής κυκλικές (για ξύλο, μέταλλο ή και τα δύο)
 • Ξύστρες
 • Ράσπες καρβιδίου για τρίψιμο σε σκληρά υλικά
 • Μαχαίρια

Εγγύηση 2+1 χρόνια

Όπως και όλα τα εργαλεία Bosch, το PMF 180 E Multi καλύπτεται από διετή εγγύηση, η οποία μπορεί να επεκταθεί για ένα χρόνο αν δηλώσετε το εργαλείο στην ιστοσελίδα της Bosch. Δείτε εδώ πως.

Ελαττώματα / Προβλήματα

Πάμε τώρα στα ελαττώματα. Τα μοναδικά ελαττώματα που μπορούν να αναφερθούν είναι το σημείο του διακόπτη ρύθμισης στροφών (που στα περισσότερα μοντέλα είναι ακριβώς στο ίδιο σημείο) και ίσως το ότι δεν έχει κάποιο αυτόματο σύστημα αλλαγής εξαρτημάτων (σημείωση: την εποχή που σχεδιάστηκε δεν είχε κανένα πολυεργαλείο τέτοιο σύστημα). Επίσης το πέλμα δεν περιστρέφεται όπως σε άλλα μοντέλα.

Ως προς τα προβλήματα δεν έχει παρουσιάσει κανένα μέχρι στιγμής.

Συνοψίζοντας: Λίγο ακριβό αλλά αρκετά χρήσιμο εργαλείο

Το πολυεργαλείο Bosch PMF 180 E Multi είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που θα σας δώσει αρκετές λύσεις. Καταρχάς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν τριγωνικό τριβείο, σαν εργαλείο κοπής, σαν ξύστρα, σαν μαχαίρι ή ακόμα και σαν ράσπα. Είναι αρκετά ελαφρύ και παίρνει δεκάδες εξαρτήματα (και δικά του και του εμπορίου). Σίγουρα είναι μία πολύ καλή επιλογή με μόνο αρνητικό την λίγο ακριβή τιμή.

 • Ποιότητα κατασκευής
 • Ελαφρύ
 • Αβαθμίδωτη επιλογή ταχύτητας
 • Αρκετά εξαρτήματα
 • Συμβατό και με εξαρτήματα εμπορίου
 • Εξαγωγή σκόνης και χωρίς σκούπα
 • Λίγο ακριβό
 • Ακριβά ανταλλακτικά
 • Θορυβώδες
 • Αρκετές δονήσεις

Χρήσιμες πληροφορίες

Που μπορώ να βρω ανταλλακτικά εξαρτήματα;

Μπορείτε να βρείτε αυθεντικά εξαρτήματα bosch σε δεκάδες φυσικά καταστήματα και e-shop. Αν δεν βρίσκετε κάποιο σε bosch ή θέλετε κάτι πιο οικονομικό, υπάρχουν και τα Κινεζικά

Υπάρχουν ανταλλακτικά;

Το καλό με τα Bosch είναι ότι υπάρχουν τα πάντα σε ανταλλακτικά (βέβαια είναι λίγο ακριβούτσικα). Παρακάτω το σχεδιάγραμμα με τα διαθέσιμα ανταλλακτικά.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως φτιάχνουμε μπαλαντέζα μόνοι μας
Επόμενο άρθροΤι είναι η φυσική καλλιέργεια
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια