Πως δημιουργούμε πίνακες (Tables) στη σελίδα μας

34
 

Ένα πολύ απλό ποστ αυτή τη φορά. Πως να χρησιμοποιούμε τα λεγόμενα tables στο blog μας (και σε όποια άλλη ιστοσελίδα). Δυστυχώς ο ενσωματωμένος επεξεργαστής κείμενου, ο οποίος υπάρχει σε πολλές πλατφόρμες blogging (όπως πχ ο blogger) δεν έχει επιλογή για πίνακες.
Αλλά μπορούμε να τα εισάγουμε μόνοι μας. Οι τρόποι είναι αρκετοί. Ας τους δούμε έναν έναν.

Αντιγραφή από ιστοσελίδα

Το πιο εύκολο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να βρει ένα πίνακα από κάποια άλλη σελίδα και απλώς να κάνει copy paste στο δικό του blog. To κακό με αυτή τη λύση είναι ότι θα πάρεις ακριβώς ότι έχει και ο άλλος. Όσες σειρές και όσες στήλες έχει και αυτός.Οπότε εύκολο αλλά όχι εύχρηστο.

Αντιγραφή από excel  (librecalc…)

Ένας σχετικά απλός και πολύ εύχρηστος τρόπος, είναι να δημιουργήσετε τον πίνακα που θέλετε στο excel (ή οποίο ανάλογο πρόγραμμα έχετε) και να τον αντιγράψετε στο blog / ιστοσελίδα σας.
Το καλό με αυτή την λύση, είναι ότι το excel είναι πολύ απλό και εύκολο. Έτσι ακόμα και ένας αρχάριος, μέσα σε μόνο λίγη ώρα, μπορεί να φτιάξει ένα αρκετά πολύπλοκο πίνακα.
Οι πιο πολλές πλατφόρμες blogging, έχουν έξυπνο editor που θα «πιάσει» αμέσως τον πίνακα και θα τον μετατρέψει στη σωστή html.

Online generators

Ο άμεσος πιο εύκολος τρόπος είναι να φτιάξουμε το πίνακα μας είναι με έτοιμους online generators.
Υπάρχουν δεκάδες στο ίντερνετ,άλλοι πιο απλοί άλλοι για πιο περίπλοκους πίνακες.
Εκεί βάζουμε πως θέλουμε να είναι ο πίνακας μας,πόσες σειρές θέλουμε να έχει,πόσες στήλες,αν θέλουμε να έχει διαχωριστικά και ποσό μεγάλα να είναι,τι χρώμα να έχει και πολλά άλλα.
Οι generators όταν θα βάλουμε τα στοιχεία που θέλουμε και τον ετοιμάσουμε θα μας δώσει το κωδικά html. HTML ας πούμε ότι είναι η βασική γλώσσα, στην όποια γράφονται τα άρθρα, τα οποία μεταφράζουν οι browser σε μορφοποιημένο κείμενο.
Αντιγράφουμε τον κωδικά και τον εισάγουμε εκεί που θέλουμε στη HTML οθόνη της ανάρτησης στο blogger. Μπορούμε να τον εισάγουμε και στη κανονική σύνθεση. Πάλι θα τον διαβάσει ο Blogger,αλλά καλύτερα είναι στο HTML οθόνη.
Τόσο απλά.
Κάποιοι generators είναι οι εξής:
tablegen : Απλός χωρίς πολλές επιλογές.
quackit: Λίγο πιο σύνθετος,με πιο πολλές επιλογές.
code-generator.net : Παρόμοιος με τον αποπανω.
spectrum-research : Aρκετα πιο πολύπλοκος generator με css.
Και δεκάδες άλλοι που μπορείτε να βρείτε με το γουγλη

Προγράμματα HTML

Untitled-0-home-aggelos-Untitled-0-Bluefish-2.2.5_050

Υπάρχουν αρκετά προγράμματα Html στην αγορά,άλλα free και άλλα όχι.
Για τα Linux ο Bluefish είναι απλός καλός και δωρεάν.
Καλός είναι και ο Adobe Dreamweaver κ ο CofeeCup που είναι για Windows αλλά ειναι εμπορικοί.
Εκεί αναλόγως το πρόγραμμα, μπορούμε να κάνουμε τα ίδια με τον generator αλλά και να πειράξουμε περισσότερο τον κώδικα αν έχουμε λίγες γνώσεις html.

Html Homemade

O πιο δύσκολος (αν μπορεί να θεωρηθεί δύσκολη η html) είναι να φτιάξουμε μόνοι μας τον κώδικα του πίνακα. Αν ξέρουμε να το φτιάξουμε, μπορούμε να το κάνουμε ακριβώς όπως εμείς θέλουμε.
Να πειράξεις τα πάντα σχεδόν. Χρώματα, fonts, πλάτος, μήκος, θέση, borders, cellpadding, frames…..
Ακόμα και να μη ξέρουμε και πολύ html με τη βοήθεια του google πάλι μπορούμε να αλλάξουμε αρκετά, αλλά καλό είναι να μάθει κάποιος. Δεν είναι ούτε δύσκολο ούτε θέλει πάρα πολύ χρόνο.
Ας δούμε ένα απλό πινάκα.

Table CellTable CellTable Cell
Table CellTable CellTable Cell
Table CellTable CellTable Cell

Και αυτος ειναι ο κωδικας html για τον παραπανω πινακα

<table style=”background-color: #ffffcc; width: 400px;” border=”2″ cellspacing=”3″ cellpadding=”3″ align=”center”>
<tbody>
   <tr>
      <td>Table Cell</td>
      <td>Table Cell</td>
      <td>Table Cell</td>
  </tr>
  <tr>
      <td>Table Cell</td>
      <td>Table Cell</td>
      <td>Table Cell</td>
  </tr>
  <tr>
      <td>Table Cell</td>
      <td>Table Cell</td>
      <td>Table Cell</td>
  </tr>
</tbody>
</table>

Τα βασικά της html για τα tables ειναι τα εξης

<table>...</table>.Αυτός είναι ο βασικός κώδικας για τον πινακα. Εδώ μέσα μπαίνουν ολα τα στοιχειά. Στο πρώτο <table> αν θέλουμε μπορούμε προαιρετικά να καθορίσουμε κάποια χαρακτηριστικα του πίνακα. Αν δε τα καθορίσουμε δε θα υπάρχουν ή θα είναι τα default του υπολοίπου ποστ.

Με το border=# ορίζουμε αν θα έχει γραμμές διαχωριστικες ο πινάκας και πόσο πάχος θα έχουν.0 σημαίνει οτι δε θα έχουν,και &amp;gt;0 θα έχει.
Με το style=.... ορίζουμε το στυλ που θα έχει ο πίνακας.
Με το background-color:... ορίζουμε το background χρώμα του πίνακα,είτε με όνομα για τα βασικά χρώματα (πχ,yellow,black,white…) είτε με το hex κωδικό του κάθε χρώματος που είναι κάπως έτσι” #000000″(αυτός είναι για το μαύρο).
Με το width=... ορίζουμε το πλάτος που θα έχει ο πινακας σε pixels
Mε το cellpadding=... ορίζουμε το γέμισμα που θα έχει το κάθε “κουτάκι” η αλλιώς κελί του πινάκα.
Με το cellspacing=... oριζουμε το περιθώριο που θα έχουν τα “κουτάκια” μεταξύ τους και με τα άκρα.
tr></tr>.Το tr σημαίνει table row, δηλαδή γραμμή του πινάκα. Έδω μέσα μπαίνουν όλα τα  κελιά της κάθε σειράς. Αν πχ έχουμε ενα πινάκα με 6 σειρές και 3 στήλες, θα έχουμε 6  κώδικες και μέσα σε κάθε ενα από αυτούς θα μπουν 3 κώδικες για της στήλες.
<td>..</td> td σημαίνει table data, δηλαδή τα δεδομένα του πίνακα.Εδώ μέσα βάζουμε το κάθε δεδομένο σε κάθε κελί.
Κάποια άλλα που υπάρχουν είναι επίσης
<th></th>.th‘ σημαίνει table header,δηλαδή κεφαλίδα πίνακα.Eδω μέσα βάζουμε τις κεφαλιδες της κάθε στήλης.Μπαίνουν στo πρώτο tr κωδικά του πίνακα.
align="..".To align σημαίνει ευθυγράμμιση.Δηλαδή που θα προσανατολιστει αυτό που θέλουμε.Μπορούμε να το βάλουμε στο πρώτο <table> για να προσανατολισούμε ολόκληρο τον πινάκα,η στο κάθε td για να προσανατολισούμε το κάθε κελί ξεχωριστά,στο κάθε tr για να προσανατολισούμε τη κάθε γραμμή ξεχωριστά.Οι τιμές που μπορεί να πάρει είναι οι εξής 
center : Κέντρο
right : Δεξιά
left : Αριστερά
justify : Κάνει όλα τα κελιά στο ίδιο μέγεθος.
colspan=... : Ενώνει 2 η περισσότερα οριζόντια κελιά σε ένα πίνακα, Το εισάγουμε μέσα είτε στο td, είτε th του πίνακα.
rowspan=... : Ενώνει 2 η περισσότερα κάθετα κελιά σε ένα πίνακα. Το εισάγουμε μέσα στο td ειτε th του πινακα που θελουμε.
Υπάρχουν ακόμα αρκετές άλλες επιλογές που μπορούμε να εισάγουμε στο πίνακα αλλά αυτές είναι οι βασικές. Μπορούμε να κάνουμε πιο πολλά και με το css αλλά είναι λίγο πιο πολύπλοκο.
Θα κανω ενα εκτενεστερο ποστ καποια στιγμη αργοτερα για τo css.

Αν θέλετε να συμμετέχετε στις συζητήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσετε λογαριασμό του disqus ή κοινωνικών δικτύων, μπορείτε να επιλέξετε να σχολιάσετε ανώνυμα ως επισκέπτης. Απλώς συμπληρώστε ένα οποιοδήποτε όνομα και ένα αληθοφανές email (πχ denexo@mail.gr) και επιλέξτε το κουτάκι «Θα προτιμούσα να σχολιάσω ως επισκέπτης».
Τα ανώνυμα σχόλια και όσα περιέχουν links, απαιτούν επαλήθευση από κάποιον διαχειριστή πριν δημοσιευθούν. Για περισσότερα σχετικά με την πολιτική σχολιασμού της ιστοσελίδας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 • Bairon

  για να στο εξηγησω πιο καλα (ή τουλ. να προσπαθησω) φτιαχνω μια στοιχηματικη σελιδα. θελω να βαλω πανω στο Live scores. οταν παταει καποιος πανω στο μενου το live scores θελω να τον πηγαινει σε μια σελιδα που εχω κανει εγω με livescores. δεν θελω να τον οδηγει σε αλλο λινκ και σε αλλη σελιδα. αυτο πως γινεται με κωδικα? με το Href?

  • admin

   Μπορείς με κώδικα html αλλά αφού τον πίνακα τον κάνεις μέσω του επεξεργαστή κειμένου στο blogger ή και στο widget, επιλέγεις το κείμενο που θες, στην προκειμένη περίπτωση livescores και πατάς το δημιουργία συνδέσμου στο επεξεργαστή στο widget (είναι αυτό το πρασινωπό δίπλα από την απόστροφο). Θα σου βγάλει ένα νέο παράθυρο που θα σου ζητάει την διεύθυνση της σελίδας. Εκεί θα πρέπει να αντιγράψεις ακριβώς την διεύθυνση της σελίδας με το livescore. Όχι όπως την βλέπεις μέσα από το blogger, αλλά όπως φαίνεται στην σελίδα κανονικά. Πχ αν το blog σου είναι η https://stoimatizontas.blogspot.gr και έχεις φτιάξει μια σελίδα livescores τότε λογικά η πλήρη δίευθυνση θα είναι https://stoiximatizontas.blogspot.gr/p/livescores.html .
   Θα το δείς σίγουρα πατώντας το πρόβολή σελίδας. Αυτό το πλήρες url το αντιγράφεις στο παράθυρο που θα σου πετάξει στο widget. Προσοχή θα σου έχει ένα http:// εκεί γραμμένο ήδη. Μην αντιγράψεις την πλήρη διεύθυνση αφήνοντας αυτό. Πρέπει να το σβήσεις.

   Αν το κάνεις έτσι θα σε πηγαίνει στη σελίδα στο ίδιο παράθυρο. Αν θες να σε πηγαίνει στο livescores ανοίγοντας νέο παράθυρο θα πρέπει να προσθέσεις το target="_blank" μέσα στην html στο τέλος του tag

   Πάντως αν θες να αλλάζεις συνεχώς τα στοιχεία του πίνακα ακόμα και κατά την διάρκεια αγώνων ίσως θα ήταν καλύτερα να το έκανες με google docs. Λογικά θα είναι λίγο πιο γρήγορο σαν διαδικασία.

   • Bairon

    δεν σε πιασα καθολου…εγω πηγα στις σελιδες στο blogger…εκανα μια καινουργια εβαλα html εκανα copy paste τον κωδικα του html του live scores που βρηκα σε ενα σαϊτ πατησα προεπισκοπηση αλλα δεν μου εφανιζοταν…με το google docs που μου λες δεν ξερω να το κανω. οσο για widget που μου λες το live scores δεν το θελω σαν widget στο sidebar αλλα πανω στο μενου οταν το παταει καποιος. υπαρχει καποιος κωδικας για αυτο?

    • admin

     Θες να εμφανίζεις σε κάποια σελίδα στο blog σου livescores από άλλη ξένη ιστοσελίδα; σωστά κατάλαβα;

     • Bairon

      οχι…πηρα με html το live score απο αλλη σελιδα και θελω να το βαλω στη δικια μου.

     • admin

      Στα άλλα σου απάντησα στο email . Σε αυτό τώρα αν δεν στο επιτρέπει η άλλη σελίδα δίνοντας σου το δικαίωμα να το κάνεις embed (όπως πχ τα βίντεο από το youtube) είναι από λίγο δύσκολο ως αδύνατο να το κάνεις μόνος σου.
      Υποθέτω ότι πρέπει να επιτρέπουν και να δίνουν τον απαραίτητο κώδικα οι στοιχηματικές αλλά δεν μπορώ να σου πω σίγουρα αν δεν ξέρω ποιο είναι ακριβώς.

    • admin

     Δεν ξέρω ποιο ακριβώς template χρησιμοποιείς στο blog σου και τι menu έχει. Γενικά το blogger δεν έχει έτοιμο μενού. Αν δεν έχεις φτιάξει ένα μόνος σου μέσα στον επεξεργαστή του template, μαλλον εννοείς μενού με σελίδες είτε από το template είτε από κάποιο widget.

     Αν είναι αυτό τότε όταν πατάς κάθε τίτλο σελίδας στο μενού θα σε πηγαίνει στη σελίδα που γράφει. Δεν ξέρω τι έβαλες ακριβώς και δεν στο εμφανίζει. Γενικά την προεσκόπιση μην της έχει πάντα και απόλυτη επιμποσύνη. Κάποιες φορές δεν εμφανίζει πράγματα, ενώ άλλες φορές μπορεί στην προεσκόπιση να φαίνεται καλά και στην κανονική δημοσιεύση αλλιώς.

     Αν εννοείς κάτι διαφορετικό και θες, στείλε μου σε mail το link του blog σου και δείξε μου που είναι το μενού που λες, σε ποια σελίδα θέλεις να δείχνει κάθε επιλογή και τι θα εμφανίζει αυτή η σελίδα.

     Τώρα με το google docs φτιάχνεις ένα πίνακα στο google docs, τον κάνεις publish σε web σου εμφανίζει ένα κομμάτι κώδικα το οποίο το αντιγράφεις όπου θες (σε άρθρο ή widget) και εμφνίζεται ο πίνακας αυτόματα. Το θετικό με αυτό είναι ότι δεν χρειάζεται να μπαίνεις στο blogger για να τον αλλάζεις. Κάθε φορά που θα τον σώζεις στο google docs θα αλλάζει αυτόματα και στο blogger. Το google docs είναι τσάμπα και το έχεις αφού έχεις λογαριασμό google.

     • Bairon

      σας εστειλα και το μεσημερι στο email αλλα δεν απαντησατε…ξανα στελνω εκει.

 • Bairon

  οσο για το πινακακι μερικες φορες μου το κανει με κεντρικη στοιχιση μερικες οχι. τεσπα επειδη κουραστηκα με το ολο θεμα παω για υπνο. θα το ξαναψαξω αυριο το πρωι και το απορια εχω θα σου γραψω…και παλι ευχαριστω. καληνυχτα.

 • Bairon

  ΤΟ ΕΚΑΝΑ!!!!! το εκανα απο νεα αναρτηση…και μια τελευταια ερωτηση…μηπως ξες το κωδικα που βαζω, οταν παταω σε μια λεξη του μενου να με παει σε μια σελιδα που δημιουργησα εγω απο το blog με html???? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΟΛΑ….

  • admin

   Δεν μπορώ να πω ότι κατάλαβα ακριβώς αυτό που ζητάς. Θες να βάλεις σύνδεσμο σε μενού που να δείχνει τη σελίδα σου; Σε τι μενού; σε μενού του blogger;
   ο κώδικας γενικά για το σύνδεσμο δεν μπορεί να φανεί καλά στο disqus γιατί το μεταφράζει σε σύνδεσμο αυτόματα. Τσέκραρε το από τον επεξεργαστή κειμένου. στο href=”…” βάζεις το url της σελίδας σου. Αν θές να ανοίγει σε νέο παράθυρο προσθέτεις target="_blank"

   • Bairon

    ΣΤΕΙΛΤΟ ΣΕ ΦΩΤΟ….το μενου μου το εχω ακομα ετσι οπως ηταν δεν το εχω αλλαξει καθολου, μονο τις λεξεις στο μενου. επειδη θελω να βαλω καποιο συνδεσμο οταν καποιος παταει καποια λεξη, δεν μπορω να το κανω. οχι ομως url με href που ξεκιναει ο κωδικας. το blogger αν θυμασαι εχει καπου να βαλω στις λεξεις αυτες του μενου καποιες απο αυτες τις σελιδες πως μπορω?

   • Bairon

    καλυτερα να σου στελνω mail,μην γραφουμε συνεχεια εδω…συνεχεια στο email 🙂

 • Bairon

  αυτο με το excel πως γινεται?

  • admin

   Αν η σελίδα σας είναι σε φτιαγμένη με κάποια γνωστή πλατφόρμα (blogger, wordpress, typepad…), και γράφετε μέσα από κάποιον ενσωματωμένο editor, απλά δημιουργήστε τον πίνακα που θέλετε στο excel (ή libre calc) και κάντε απλά copy paste τον πιίνακα (ή κομμάτι αυτού) στη σελίδα σας.
   Τα δεδομένα και τα κελία θα τα πιάσει 100%. Αναλόγως την πλατφόρμα και τον editor που χρησιμοποιεί, ίσως πιάσει (αλλά ίσως και όχι) την μορφοποίηση (κεφαλίδες, bold, underline…). Πχ σε wordpress χάνει κάποια, σε blogger πιάνει τα περισσότερα σωστά. Σίγουρα δεν θα πιάσει καλά (ή ίσως και καθόλου) με απλό copy paste. ότι δεν είναι ενσωματωμένο στα κελιά . Έτσι για παράδειγμα αν εχετε βάλει εικόνες, objects, σχόλια… και δεν τα έχετε ενσωματώσει μέσα σε κελιά, το πιο πιθανό είναι να μην τα αντιγράψει ή αν αντιγραφούν να είναι σε εντελώς λάθος σημεία και με διαφορετικό μέγεθος.

   Αν τώρα γράφετε σε html editor του υπολογιστή σας, φτιάξτε ότι πίνακα θέλετε και κάντε τα export σε αρχείο html και απλώς ανοίξτε το και κάντε αντιγραφή την html στον editor.
   Και από εδώ μπορείτε να κάνετε αντιγραφή την html σε ενσωματωμένο editor απλώς θα είναι ξεχωριστό το styling του πίνακα μέσα σε css στο του html αρχείου.

   • Bairon

    καλα ενα απλο copy – paste γινεται? επειδη δεν ξερω html εψαξα σημερα να κανω χειροκινητα τον πινακα στο ιντερνετ αλλα δεν μπορουσα να αλλαξω καποια πραγματα που ηθελα. αυτο ειναι το περιγραμμα που εκανα στο excel https://uploads.disquscdn.com/images/c033c5ab4d28327a35a7e23d4a268d36aceb2af5e344a7bc176073dc9423e726.png

   • Bairon

    πληροφοριακα σε blogger δουλευω. θελω να το βαλω πλαγια στη σελιδα μου. html να χρησιμοποιησω?

    • admin

     Ειδικά στον Blogger είναι πολυ εύκολο. Απλό copy paste και πιάνει τα πάντα. Απλώς θα πρέπει να γίνει στο κείμενο (δηλ. στο tab συνθεση και οχι στο tab html) το copy paste. Το μόνο πρόβλημα με τον blogger είναι ότι μέσα από τον επξεραγαστή κειμένου δεν σε αφήνει να πειράξεις εύκολα την μορφοποίηση όπως πχ το πλάτος και το ύψος των κελίων, κάτι το οποίο γίνεται πχ στο wordpress.
     Αλλά όπως σας είπα στον blogger πιάνει τα πάντα. Οπότε κάντε την μορφοποίηση στο excel όπως ακριβώς την θέλετε, με το mouse «μαυρίστε» τα κελιά που θέλετε να αντιγράψετε και κάντε copy paste και θα πιάσει τα πάντα. Το περιεχόμενο των κελίων θα μπορείτε να το αλλάξετε εύκολα από τον επεξεργαστή κειμένου όποια στιγμή θέλετε.

     Τώρα αν κατάλαβα καλά θέλετε να βάλετε πίνακα σε widget σε sidebar; αν είναι αυτό, τότε θα πρέπει να διαλέξετε widget για κείμενο και εκεί να κάνετε το copy paste, όχι σε widget html γιατί δεν θα το «πιάσει» έτσι.

     Κάντε μια δοκιμή είτε σε άρθρο είτε σε widget για κείμενο και θα δείτε ότι είναι όπως σας τα γράφω.

     Τα μόνα που θέλουν προσοχή είναι τα περιγράματα. Μπορεί στο excel να φαίνεται ότι υπάρχουν περιγράματα στα κελιά, αλλά αν δε τα βάλετε μόνος σας, στο κείμενο δεν θα φανούν.
     Επίσης κάτι που θέλει προσοχή είναι ίσως τα πλάτη αν η σελίδα σας είναι responsive για κινητά/tablets. Εκεί ίσως δεν φαίνεται τόσο καλά, και πρέπει να γράψετε μερικές γραμμές html κώδικα για να φανεί σωστά.
     Δοκιμάστε και δείτε και πείτε μου αν δεν φαίνεται σωστά να σας πω τι να αλλάξετε στην html.

     • Bairon

      λοιπον θα σας πω τι ακριβως εκανα… επελεξα τον πινακα τον εκανα αντιγραφη, μετα επελεξα απο τη διαταξη του blogger το “κειμενο” το εκανα copy-paste. οταν εκανα reload τη σελιδα ειδα μονο τις λεξεις που ειχα αναμεσα στα κελια…

     • admin

      Τις είδατε σε μορφή πίνακα χωρίς γραμμές και περιγράμματα ή απλώς κείμενο η μία λέξη κολλητά στην άλλη; Αν δεν βάλατε borders στο excel όπως σας είπα πιο πριν, στην αντιγραφή θα φαίνεται ο πίνακας χωρίς γραμμές και περιγράμματα.
      Και κάτι που ξέχασα να πω είναι ότι θα πρέπει να κάνετε αντιγραφή και επικόλληση τύπου ctrl + v και όχι επικόλληση σαν απλό κείμενο (ctrl + shift + v). 2 φορές το δοκίμασα μόλις και σε blogger και σε wordpress και γίνεται όπως ακριβώς σας είπα και το δείχνει μια χαρά.

      Μπορείτε να το πάτε λίγο διαφορετικά αν δεν σας πιάσει. Κάντε προσθήκη ενός νέου άρθρου και αντιγράψτε εκεί στον επεξεργαστή κειμένου τον πίνακα από το excel. Αφού τον αντιγράψετε πατήστε το tab στον επεξεργαστή κειμένου που λέει html. Θα έχει κάτι και μετά θα ξεκινάει oο πίνακας με και θα είναι ώς το . Αντιγράψτε ότι βρίσκετε εκεί από το ως (μαζί και με αυτά). Φυσικά το άρθρο αυτό είναι δοκιμάστικό, δεν είναι ανάγκη να το σώσετε.
      Στην διάταξη αντί για κείμενο κάνετε προσθήκη gadget javascript/html και κάντε επικόλληση εκεί τον κώδικα html που μόλις αντιγράψατε. Ο πίνακας σας θα είναι έτοιμος.

      Όσο για πίνακα από word ναι μπορείτε και να αντιγράψετε πίνακα και απο word. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, απλώς στο excel μπορείτε να πειράξετε τον πίνακα πολύ περισσότερο και να κάνετε και διάφορα άλλα. Προτιμήστε ότι ξέρετε καλύτερα και σας βολεύει πάντως και από τα δύο γίνεται απλή αντιγραφή.

     • Bairon

      το 2ο…αλλα δεν καταλαβα τι ειναι τα borders. εγω απλως επελεξα τα κελια εβαλα περιγραμμα.

     • admin

      τα borders είναι τα όρια/γραμμές που υπάρχουν γύρω από κάθε κελί. Και στο excel αλλά και σε html αν δεν ορίσετε εσείς το border στα κελιά στον πίνακα, στο κείμενο που θα τα αντιγράψετε δεν θα ξεχωρίζουν σαν κελιά, αλλά θα φαίνεται σαν να απλό κείμενο με κενά μεταξύ τους.

      Δεν γνωρίζω γιατί δεν σας έπιασε το απλό copy paste στο δικό σας. Δοκιμάστε αυτό που σας είπα είτε απο word είτε από excel. Δηλαδή κάντε απλή αντιγραφή σε επεξεργαστή κειμένο μέσα σε ένα κενό άρθρο, αλλάξτε σε επεξεραστή κειμένου html και αντιγράψτε την html ( από έως και ) σε widget το οποίο να είναι html/javascript.

     • Bairon

      περιγραμμα εβαλα και εσωτερικα, αν εννοεις αυτο σαν borders….

      Το εκανα αυτο που μου ειπες αλλα δεν μου βγαζει κατι στο κειμενο….στο html μου βγαζει αυτο αλλα δεν ξερω τι να αλλαξω….

       
       
       
       

       
       
       
       

       
       
       
       

       
       
       
       

       
       
       
       

       
       
       
       

       
       
       
       

       
       
       
       

       
       
       
       

       
       
       
       

       
       
       
       

     • admin

      Ναι αυτός είναι html κώδικας για τον πίνακα, απλώς είναι «λευκός» και χωρίς δεδομένα. Βέβαια έχει και αρκετά «άχρηστα» που τα βάζει το word αλλά δεν σας πειράζουν.
      Αν θέλετε να τον χρησιμοποιήσετε αντιγράψτε τα πάντα εκτός από την πρώτη και την τελευταία γραμμή μέσα σε ένα widget για javascript/html.

      Βέβαια είναι λευκός και χωρίς borders. Αν θελετε να φαίνεται όπως ήταν αυτός που ανεβάσατε στην φωτογραφία (δηλαδή πορτοκαλί κεφαλίδα και με borders, τότε στην δεύτερη γραμμή εκεί που λέει
      …border=”0″… αλλάξτε το σε ….border=”1’…
      και στην 8η γραμμή που λέει
      αλλάξτε το σε

     • Bairon

      νταξει εγινε, απλως τωρα δεν ξερω που ακριβως να γραψω αυτα που θελω. εκανα εναν πινακα με λεξεις στο excel και μετα τον εκανα copy paste στο blog να δω το html του για να δω που θα γραφω, αλλα νομιζω ειχε διαφορετικο κωδικα

     • admin

      το πρόβλημα με τον widget είναι ότι ή θα είναι html ή κείμενο. Θα πρέπει να γράφετε απευθείας σε excel ή στον text editor μέσα σε άρθο του blogger.

      Ο κώδικας html αλλάζει κάθε φορά που αλλάζετε κάτι στον πίνακα.

      Σε έβγαλε αυτό επειδή μάλλον κάνατε την αντιγραφή μέσα στον editor για html και όχι για κείμενο. Ο text editor για html δεν μπορεί να «πιάσει» κάτι άλλο από απλό κείμενο.
      Θα πρέπει την αντίγραφή να την κάνετε μέσα στον editor για κείμενο και μετά να αλλάζετε σε html και να αντιγράφετε το html του πίνακα.

     • Bairon

      το πινακακι θα το εχω σαν widget οχι σε αρθρο. δηλαδη για να το αλλαζω θα πρεπει να βαζω τις λεξεις που θελω απο το excel???

     • admin

      Επειδή το widget θα είναι html, για να το αλλάζετε μέσα από το widget θα πρέπει να το αλλάζετε μέσα από την html. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, λίγη εξάσκηση θέλει.

      Εναλλακτικά θα πρέπει να το αλλάζετε μέσα από το excel και να κάνετε αυτή τη διαδικασία συνέχεια ή να έχετε ένα πρόχειρο αδημοσιεύτο άρθρο στο blog σας στο οποίο μέσα να έχετε μόνο τον πίνακα και να αλλάζετε τα στοιχεία στα κελιά μέσα από τον text editor και να αντιγράφετε μετά τον πίνακα σε html στο widget.

      Αν και θα σας έλεγα να ξαναπροσπαθήσετε να αντιγράψετε με copy paste τον πίνακα σε widget για απλό κείμενο. Εμένα και μου το «πιάνει» και μου το εμφανίζει. Αν το widget είναι απλό κείμενο, τότε θα βλέπετε τον πίνακα οπτικά και μέσα από τον editor του Widget και θα αλλάζετε τα κελιά από μέσα, γλυτώντας την ταλαιπωρία να αντιγράφετε συνεχώς την html.

     • Bairon

      λοιπον εβαλα μερικες λεξεις στο πινακακι του excel το εκανα copy και επιασε. απλως τις λεξεις στο excel τις ειχα με κεντρικη στοιχιση. αυτο στο blog μου δεν το κανει.και ειναι κολλητα στις γραμμες. βαζω κενο πισω απο τις λεξεις και παλι δεν γινεται. τεσπα δεν πειραζει τουλ. εγινε. υπερ-ευχαριστω για τις χρησιμες υποδειξεις που μου κανατε ωστε να καταφερω να το φτιαξω, γιατι αλλιως δεν προκειται να το εφτιαχνα ουτε στους αιωνες των αιωνων.

     • admin

      Δεν ξέρω με ποιο τρόπο το έκανες, απευθείεας σε widget για κείμενο ή μέσω άρθρου και αντιγραφής html;
      Αν το έκανες μέσω άρθρου άλλαξε την στοίχιση μέσα από τον text editor. Σκίασε ότι θές να έχει κεντρική στοίχιση και πάτα το κουμπί που έχει για την κεντρική στοίχιση μέσα στον editor.

      Αν το έκανες με απλή αντιγραφή σε widget για κείμενο, τότε πάτα το κουμπί που έχει πάνω δεξιά και λέει «Επεξεργασία HTML» . Στην HTML ψάξε για το πρώτο «text-align: left;» που θα βρεις (λογικά 1-2η γραμμή) και αλλαξέ το σε «text-align: center;» και θα έχει όλος ο πίνακας κεντρική στοίχιση.

      Το μόνο που θα πρέπει να τσεκάρεις είναι να δεις πως φαίνεται ο πίνακας στο blog σου από tablet ή από κινητά αν σε ενδιαφέρει, γιατί μπορεί να βγαίνει έξω από τα όρια και να δείχνει λίγο άσχημα. Αν βγαίνει και σε ενδιαφέρει πες μου να σου πω πως μπορείς να το φτιάξεις.

     • Bairon

      λοιπον κοιτα τι εκανα….αφου σου ειπα οτι δεν ηξερα που ακριβως να γραψω, πηγα και εγραψα στο excel πρωτα και μετα το ξαναεκανα copy paste σε καινουρια αναρτηση…πηρα το html του και το επιδιορθωσα οπως μου ειπες και το εβαλα σαν html/java script στη στηλη του blog μου και δουλεψε. τωρα που μου ειπες για το text align δεν το βρηκα. θα δοκιμασω τωρα μηπως μπορεσω να κανω καποια μορφοποιηση απο την επεξεργασια κειμενου που εχει καθε αναρτηση

     • admin

      Από την επεξεργασία κειμένου απλώς αλλάξε την στοίχιση όπως αλλάζεις την στοίχιση στα άρθρα. Επιλέγεις τι θες και πατάς το κουμπι της στοιχισης (δίπλα από αυτό με την αριθμημένη λίστα) και επιλέγεις κεντρική στοίχιση. Μπορείς να το κάνεις συνολικά ή για κάθε κελί ξεχωριστά.

      Απλώς θα σου έλεγα να ξαναδοκιμάσεις να κάνεις copy paste απευθείας από excel σε widget για κείμενο γιατί είμαι σίγουρος ότι θα το πιάσει και θα γλυτώσεις την ταλαιπωρία.

      Για σιγουριά μην σβήσεις το widget που έχεις ήδη, απλώς πρόσθεσε ένα άλλο για κείμενο και δοκιμάσε. Αν στο πιάσει σβήνεις το παλιό.

      Αν τα δεδομένα του πίνακα είναι κάτι που θα αλλάζουν διαρκώς, μπορείς να το κάνεις και μέσω google docs (με iframe) και να μην χρειάζεται κάθε φορά να κάνεις edit το widget. Απλώς θα έχεις ένα πίνακα στο google docs και θα αλλάζεις τα δεδομένα απο εκεί και θα αλλάζουν αυτόματα και στο blog σου. Μόνο που θα έχει λίγο διαφορετική εμφάνιση ο πίνακας.

     • Bairon

      οκ το εκανα πιο μικρο…ολα ενταξει με τον πινακα

     • Bairon

      αυτο δεν μπορω να το κανω μεσω word? γιατι στο excel δν μπορεις να κανεις πινακα, απλως βαζεις περιγραμματα