Πως φτιάχνουμε χειροποίητα σπιτικά σαπούνια

0
Χειροποίητα σπιτικά σαπούνια
Πολύ πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν στο εμπόριο τα οικονομικά μοντέρνα σαπούνια, το κάθε σπίτι έφτιαχνε τα δικά του χειροποίητα σπιτικά σαπούνια. Κάθε καλή νοικοκυρά που είχε γεννηθεί πριν τον πόλεμο, είχε μάθει την διαδικασία παρασκευής των σαπουνιών από τις μεγαλύτερες γυναίκες της οικογένειας 
 
Το κλασσικό ελληνικό σαπούνι φτιάχνεται από ελαιόλαδο (το οποίο υπάρχει σε αφθονία στη χώρα μας) και ποτάσα. Σε περιοχές που δεν υπήρχε ελαιόλαδο, χρησιμοποιούταν συνήθως λαρδί ή κάποιο άλλο τοπικό έλαιο.
 
Τα νεότερα σαπούνια του εμπορίου είναι από διαφορετικά λάδια, κυρίως για οικονομικούς λόγους αλλά και για λόγους εμπορικούς.
 
Το σαπούνι από ελαιόλαδο, έχει το μειονέκτημα να μην δημιουργεί αρκετό αφρό και έτσι δεν είναι τόσο εμπορικό όσο αυτά που είναι φτιαγμένα από έλαια που αφρίζουν περισσότερο. Αλλά είναι πολύ πιο υγιεινό, ειδικά αν είναι φτιαγμένο από αγνά υλικά.

Υλικά Απαραίτητα

 DSC01332-horz
  • Αποσταγμένο νερό η άλλο υγρό(πχ φυσικός χυμός φρούτων η γάλα)
  • Καυστική σόδα(Πωλείται σε μαγαζιά σιδερικών συνήθως)
  • Έλαιο(Βιολογικό αν γίνεται)
  • 2 Θερμόμετρα
  • Ένα ανοξείδωτο ή χοντρό πλαστικό δοχείο
  • Έναν αναδευτήρα για ανακάτεμα(μπορεί να είναι από απλή κουτάλα, stick blender η ακόμα και κάθετο δρέπανο)
  • Ένα καλούπι
  • Μια ζυγαριά κουζίνας ακρίβειας
  • Αρωματικό έλαιο(προαιρετικό)

Διαδικασία

 
 
Καταρχάς κάθε έλαιο είναι διαφορετικό από το άλλο. Έχει άλλα χαρακτηριστικά και χρειάζεται άλλη ποσότητα καυστικής σόδας για να σαπουνοποιηθει. Τα κυρία ελαία με τα χαρακτηριστικά τους, που χρησιμοποιούν για τα σαπούνια είναι τα κάτωθι

ΕλαιοΑ.Π.Σ.Μαλακό/ΣκληρόΚαθαριστική
Ικανότητα
Πλούσιος
Αφρός
Σταθερός
Αφρός
Περιποίηση
Δέρματος
Ποσοστό
Βάσης Ελαίου
Έλαιο
Αβοκαντου
133.7ΜαλακόΜετριαΝαιΟχιΠολύ ΚαλήΜεχρι 30%
Έλαιο
Καρυδας
191.1ΣκληρόΠολυ ΚαληΝαιΟχιΜέτριαΠανω απο 30%
Καστορέλαιο128.6ΜαλακόΜέτριοΝαιΝαι ΚαλήΜέχρι 30%
Ελαιόλαδο135.3ΜαλακόΠολύ ΚαλήΌχιΌχιΚαλήΜέχρι 100%
Φοινικέλαιο142ΣκληρόΠολύ ΚαλήΌχιΝαιΜέτρια20-30%
Φυστικελαιο137ΜαλακόΜέτριαΌχιΝαιΚαλήΜέχρι 20%
Σογιέλαιο135.9ΜαλακόΚαλήΌχιΝαιΜέτριαΜέχρι 50%
Αμυγδαλέλαιο137.3ΜαλακόΚαλήΌχιΝαιΠολύ ΚαλήΜέχρι 10%
Έλαιο Jojoba69.5ΜαλακόΜέτριαΌχιΝαιΚαλήΜέχρι 10%
Λαρδί138.7ΣκληρόΚαλήΌχιΝαιΜέτρια30-40%
Βόειο
Ζωικό Λίπος
(Tallow)
140.5ΣκληρόΚαλήΌχιΝαιΜέτριαΜέχρι 40%
Βούτυρο
Καριτε
128ΜαλακόΚαλήΝαιΝαιΚαλήΜέχρι 20%

 

Πλήρης Πίνακας Ποσοστού Καυστικού Νατρίου Στο Έλαιο
Oil
 
Almond Oil (Sweet)
Apricot Kernel Oil
Avocado Oil
Babassu Oil
Bear Tallow
Beef Tallow
Bees Wax (white)
Brazil Nut Oil
Butterfat, Cow
Butterfat, Goat
Camellia Oil
Canola Oil
Castor Oil
Chicken Fat
Cocoa Butter
Coconut Oil
Cod Liver Oil
Corn Oil
Cottonseed Oil
Crisco/Veg. Shortening
Flaxseed Oil
Grapeseed Oil
Hazelnut Oil
Hemp Seed Oil
Java Cotton Oil
JoJoba Oil
Karite Butter (Shea)
Kukui Nut Oil
Lanolin (Wool Fat)
Lard
Macadamia Oil
Maize Oil
Old
.136
.135
.133
.175
.139
.140
.069
.175
.1619
.1672
.1362
.134
.1286
.1389
.137
.190
.1326
.136
.1386
.136
.1357
.1265
.1356
.1345
.137
.069
.128
.135
.0741
.138
.139
.136
Oil
 
Mink Oil
Mustard Oil
Neat’s Foot Oil
Neem Oil
Niger Seed Oil
Nutmeg Butter
Olive Oil
Olive Pomace Oil
Palm Butter
Palm Kernel Oil
Palm Oil
Peanut Oil
Perilla Oil
Poppyseed Oil
Pumpkinseed Oil
Rapeseed Oil
Rice Bran Oil
Ricinus Oil (Castor)
Safflower Oil
Sesame Seed Oil
Shea Butter
Shortening (Vegetable)
Soybean Oil
Sunflower Seed Oil
Tallow, Deer (Venison)
Tallow, Bear
Tallow, Beef
Tallow, Sheep (Mutton)
Tallow, Vegetable
Tallow, Goat
Walnut Oil
Wheatgerm Oil
Wool Fat (Lanolin)
Old
.140
.124
.136
.136
.135
.116
.134
.156
.156
.141
.136
.137
.138
.133
.134
.128
.129
.136
.133
.128
.136
.135
.134
.138
.139
.141
.138
.135
.138
.135
.131
.074

Επειτα το καθε ελαιο εχει λιπαρα οξεα που το καθε ενα εχει διαφορετικες ιδιοτητες.
Τα ποσοστα των λιπαρων οξεων είναι :

ΈλαιοΛαυρικοΛινε-
λαικο
Μυρι-
στικο
ΕλαικοΠαλμιτικοΚι/λαικοΣτεατικοΚαπρικοΡικινο-
λεικο
Έλαιο
Αβοκαντου
36-80%7-32%6-18%1,5%
Ελαιο
Καρυδας
39-54%1-2%15-23%4-11%6-11%1-4%6%
Καστορελαιο3-4%3-4%90%
Ελαιολαδο5-15%63-81%7-14%3-5%
Φοινικελαιο48%14-16%15-18%8-9%3%4%
Φυστικελαιο32%48%11%2%
Σογιελαιο46-54%22-27%9-12%4-6%
Αμυγδαλελαιο20-34%58-74%4-7%
Ελαιο Jojoba10-13%
Λαρδι6-10%1-2%44-46%26-28%13-14%
Βοειο
Ζωικο Λιπος
(Tallow)
2-3%3-6%37-43%24-32%19-25%
Βουτυρο
Καριτε
3-8%40-55%3-7%35-45%

 

Χαρακτηριστικά των λιπαρών οξέων 

 

Λαυρικό οξύ:Σκληρό σαπούνι, εξαιρετικός καθαρισμός, πολύ σαπουνάδα, ξηραίνει την επιδερμίδα
Λινολεϊκό οξύ:Μαλακτικό, μεταξένια αίσθηση
Μυριστικό οξύ:Σκληρό σαπούνι, καθαριστικό,αφράτη σαπουνάδα
Ελαϊκό 
Οξύ:
Μαλακτικο, γλιστερη αίσθηση, λιγο αφρό, απαλο στο δερμα
Παλμιτικό οξύ:Σκληρό σαπουνι, καθαριστικο, σταθερός αφρό
Κικινελαϊκού οξέος:Πολύ μαλακό σαπούνι, μαλακτικό, ενυδάτωση, πολύ αφρός, σταθερός αφρός, απαλό στο δέρμα
Στεατικό οξύ:Σκληρό σαπούνι, μεγάλη διάρκεια, σταθερός αφρός

 
Οι συνταγές για την παρασκευή σαπουνιών είναι εκατοντάδες. Ο καθένας μπορεί να φτιάξει την δικιά του. Το μόνο που πρέπει να προσέξει είναι η αναλογία καυστικής σόδας και ελαίων που θα χρησιμοποιήσει. Εδώ, ειδικά στις μικρές ποσότητες, παίζει σημαντικό ρόλο και το γραμμάριο, γιαυτό είναι απαραίτητη η ζυγαριά με ακρίβεια γραμμαρίου.
Θα παραθέσω κάποιες βασικές συνταγές σαπουνιού, αλλά αν θέλει κάποιος να φτιάξει την δικιά του συνταγή, μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιους online calculators που υπάρχουν και μπορούν να σου δώσουν την ποσότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε ανάλογα με τα υλικά
Ο καλύτερος είναι πιθανώς αυτός εδω.
Αρκετά καλός είναι και αυτός.

Υπερλίπανση

Αν το κάνετε μόνοι σας, με το ποσοστό σαπωνοποιησης που έχει ο πίνακας, πρέπει να προσέξετε ότι αυτό το ποσοστό είναι για πλήρη σαπωνοποίηση. Συνήθως όταν φτιάχνουμε σαπούνια αφήνουμε ένα ποσοστό του ελαίου να μη σαπουνοποιηθεί, για να έχει πιο πολλές ευεργετικές ιδιότητες το σαπούνι.
Το ποσοστό αυτό είναι συνήθως ως 10% με πιο συνηθισμένο 5-8%.
Αυτό σημαίνει πχ. για το ελαιόλαδο που έχει  0.1353 ποσοστό πλήρης σαπωνοποιησης ότι χρειάζεται για κάθε γραμμάριο ελαιόλαδο 0.1353 γραμμάρια καυστικής σόδας. Για 1000 γραμ. 135,3 γραμμάρια καυστικής σόδας. Αυτό για να σαπουνοποιηθει πλήρως. Αν επιλέξουμε 5% ποσοστό υπερλίπανσης (το ποσοστό του ελαιολάδου που δεν θα σαπουνοποιηθει δηλαδή) τότε θα χρησιμοποιήσουμε 5% λιγότερη καυστική σόδα, δηλαδή 128,353 αντί για 135,3 γραμμάρια.

Καυστική Σόδα

Η καυστική σόδα είναι δυο ειδών. Το καυστικό νάτριο και το καυστικό κάλιο. Το πρώτο χρησιμοποιείται στα στερεά σαπούνια και το δεύτερο στα υγρά.
Και οι δυο καυστικές σόδες είναι πάρα πολύ ισχυρές και υγροσκοπικές.
Αυτο πρακτικά σημαίνει οτι με την παραμικρή υγρασια της ατμοσφαιρας αντιδρουν και προκαλουν εξωθερμη αντιδραση.Πρεπει να φυλασσεται σε καλα κλεισμενα σακουλακια αεροστεγως.
Προκαλούν αντίδραση με το ψευδάργυρο,τον κασσίτερο και με το γυαλί αν εκτεθεί για μεγάλη διάρκεια. Οπότε ορειχάλκινα, γαλβανισμένα, αλουμινένια, επιχρωμιωμενα, μπρούτζινα, κονσερβοκουτια και συγκολλημένα σκεύη πρέπει να αποφεύγονται. O σίδηρος και τα χοντρά πλαστικά σκεύη είναι ασφαλή.
Επίσης οι υδρατμοί της αντίδρασης είναι τοξικοί και δεν πρέπει ούτε να εισπνέονται ούτε να έρχονται σε επαφή με τα μάτια. Γιαυτό πάντα φοράμε προστατευτικά γυαλιά και μάσκα αν είμαστε σε εσωτερικό χώρο.
To καυστικό κάλιο είναι η γνωστή μας ποτάσα, που μπορούμε να τη φτιάξουμε και μόνοι μας από στάχτη καυσόξυλων. Βέβαια είναι αρκετά φτηνή (2,5 ευρώ τα 2 κιλά που φτάνουν για 20 κιλά σαπούνι). 

Παρασκευή

Υπάρχουν 3 τρόποι παρασκευής, η κρύα μέθοδος, η θερμή μέθοδος και η melt n pour.
Ο ζεστός τρόπος είναι ο πιο παραδοσιακός και γίνεται σε σιγανή φωτιά η διαδικασία όλη την ώρα.
Ο κρύος τρόπος, που προτιμάται αρκετά, γίνεται χωρίς τη χρήση κουζίνας, παρά μόνο στην αρχή για να φέρουμε το λάδι στην απαραίτητη θερμοκρασία. Μετά απλώς ανακατεύουμε.
Στο melt n pour χρησιμοποιούμε έτοιμα σαπούνια η έτοιμη βάση σαπουνιών τα οποία τρίβουμε ξανά φτιάχνουμε με τα δικά μας συστατικά. Δεν χρησιμοποιούμε καυστική σόδα.

Κρύα μέθοδος :
Με την κρύα μέθοδο, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να φέρουμε στη ίδια θερμοκρασία το έλαιο με το διάλυμα νερού και καυστικής σόδας. Η καυστική σόδα όταν την ανακατέψουμε με νερό αυξάνει θερμοκρασία και γίνεται αρκετά καυστική (τρυπάει διάφορα υλικά και προκαλεί εγκαύματα στην επιδερμίδα). Γιαυτό θέλει μέτρα προφύλαξης για να μην έρθει σε επαφή με μας.
 
Σε ένα πλαστικό, γυάλινο ή ανοξείδωτο σκεύος βάζουμε την απαραίτητη ποσότητα υγρού που πρέπει για τη συνταγή μας και ρίχνουμε σιγά σιγά τη καυστική σόδα ανακατεύοντας.
 
Θα αρχίσει να αυξάνεται η θερμοκρασία (θα ξεπεράσει τους 100 βαθμούς μέσα σε λίγα λεπτά). Όταν την αναμείξουμε όλη βάζουμε ένα θερμόμετρο και περιμένουμε μέχρι να κρυώσει (από 35-45 βαθμούς).
 
Σε ένα μάτι της κουζίνας σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το απαραίτητο έλαιο που θέλουμε και το ζεσταίνουμε για να φτάσει και αυτό στους 35-50 βαθμούς.
 
Οταν αποκτησουν την ίδια ακριβως θερμοκρασια,ριχνουμε το μειγμα της καυστικης σοδας σιγα σιγα στο ελαιο ανακατευοντας.Οταν εχουμε ριξει ολο το μειγμα αρχισει το “σοβαρο” ανακατεμα.
 
Τώρα εδώ μπορούμε να ανακατεύουμε με τη κουτάλα για κάνα 2 ώρες είτε να χρησιμοποιησουμε ένα stick blender και να κάνουμε περίπου 10-15 λεπτά (αναλόγως το έλαιο) ή η πιο μοντέρνα πρόταση, που είναι πιο ξεκούραστη από όλες, που είναι να χρησιμοποιησουμε (αν έχουμε φυσικά) ένα κάθετο δράπανο με μεταλλικού αναδευτήρα πρέπει να το προσαρμοσουμε κατάλληλα στο ύψος βέβαια άλλα μετά από αυτό δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα απολύτως. Ούτε να κρατάμε το μπλέντερ ούτε να ανακατεύουμε,απλώς να ελέγχουμε ανά διαστήματα αν έχει γίνει η σαπωνοποίηση.
 

Πως καταλαβαινουμε τωρα οτι εχει γινει η σαπουνοποιηση

Πρέπει να αφήνει το λεγόμενο «ίχνος» (tracing στα αγγλικά). Αυτό είναι όταν πάρουμε με μια κουτάλα λίγο από το μείγμα και το σηκώσουμε, θα πρέπει να κρατάει στη κουτάλα μια γραμμή η οποία να μην πέφτει κατευθείαν άλλα να κρατιέται. Δεν μπορεί να εξηγηθεί καλύτερα. Όταν το δείτε, θα το καταλάβετε πάντως.
Αν έχουμε χρωστικά ή αρωματικά έλαια, πάντα τα προσθέτουμε στο τέλος, όταν έχει γίνει σχεδόν η σαπωνοποίηση. Ποτέ στην αρχή
Όταν πλέον έχει γίνει η σαπωνοποίηση βαζουμε το μείγμα μας στο καλούπι που έχουμε.
Το καλούπι μπορεί να είναι είτε ένα ξύλινο κουτί, είτε φορμάκια κουζίνας, είτε σωλήνες pvc αν θέλουμε κυκλικά σαπούνια, πλαστικά ποτήρια, γενικά οτιδήποτε έχουμε.
Το αφήνουμε σκεπασμένο για 24 ώρες και μετά το βγάζουμε από το καλούπι.
Καλό είναι για να βγαίνει ευκολότερα να του βάλουμε αντικολλητικό χαρτί κουζίνας στο καλούπι.
Το κόβουμε στα σχήματα και μεγέθη που θέλουμε. Έχει στερεοποιηθεί αλλά είναι ακόμα μαλακό σχετικά και μπορεί να κοπεί εύκολα. Αν το αφήσουμε παραπάνω τότε η κοπή θα γίνει πολύ πιο δύσκολη.
Μπορούμε αν θέλουμε να φτιάξουμε και μια προσωπική μας σφραγίδα και να την πιέσουμε πάνω στα μαλακά κομμάτια για να τα κάνουμε επώνυμα.


Λάθη που δε πρέπει να κάνουμε 

  • Δεν πρέπει να αφήνουμε το έλαιο να ζεσταθεί πάρα πολύ. Το κάθε έλαιο έχει κάποιες ευεργετικές ιδιότητες, οι οποίες χάνονται με την υπερβολική θερμότητα
  • Αν χρησιμοποιούμε γάλα ή χυμό η άλλο υγρό για τη διάλυση της καυστικής σόδας πρέπει πάλι να μην το αφήσουμε να ζεσταθεί πάρα πολύ για τον ίδιο λόγο. Επειδή η καυστική σόδα ανεβάζει από μόνη της θερμοκρασία πρέπει να βάλουμε το δοχείο της αναμίξεως σε ένα μπολ με παγάκια και νερό για να κρατηθεί σε όσο πιο χαμηλή θερμοκρασία γίνεται το μείγμα.
  • Δεν πρέπει να ρίχνουμε πότε το νερό στη καυστική σόδα, αλλά πάντα τη καυστική σόδα στο νερό.
  • Δεν πρέπει να ρίχνουμε ποτέ το έλαιο στη καυστική σόδα, αλλά πάντα τη καυστική σόδα στο έλαιο.
  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε χρωστικά κουζίνας. Θα αχρηστευθούν με τη καυστική σόδα και ίσως έχουν άσχημη οσμή. Πάντα φυσικά χρωστικά που βρίσκουμε εύκολα σε μια κουζίνα.

Φυσικά χρωστικά

Πιπερι Καγιεν ⇒ Χρωμα κοκκινωπο
Σκονη Κανελλας ⇒  Χρωμα καφε
Παπρικα ⇒ Ροδακινι
Σκονη Κακαο ⇒ Χρωμα Καφε προς σοκολατι
Κουρκουμας ⇒ Χρυσοκιτρινο
Σοκολατα ⇒ Καφε
Σκονη Καρυ ⇒ Κιτρινο

Αλάτι και Ζάχαρη: Το αλάτι κάνει το σαπούνι πιο σκληρό και η ζάχαρη προσθέτει λίγο επιπλέον αφρό. Συνήθως τα βαζουμε προς το τέλος της παρασκευής.

 

Συνταγές

 
 

Κλασική Συνταγή Ελαιολάδου

  • 1000 γραμμάρια βιολογικό ελαιόλαδο
  • 380 γραμμαρια αποσταγμενο νερο
  • 128,4 γραμμάρια Καυστικού νατρίου
 

lavender-soapΣαπούνι Λεβάντας

  • 270 γραμμαρια Ελαιο Καρυδας
  • 360 γραμμαρια Ελαιολαδο
  • 270 γραμμαρια φοινικελαιο
  • 326,5 γραμμαρια αποσταγμενου νερου
  • 125,6 γραμμαρια Καυστικου νατριου
  • Αρωματικό έλαιο λεβάντας
 

 

Δεκάδες άλλες συνταγές εδώ
 

 

Αναλυτικός Πίνακας Λιπαρών Οξέων

21-27%

Λιπαρα Οξεα: Λαυρικο Λινολεικο Μυριστικο Ελαικο Παλμιστικο Ρικινολεικο Στεατικο Ιωδιο
Ιδιότητες: Σκληρο,
Καθαρισμος,
Αφρώδες
Μαλακτικό Σκληρό,
Καθαρισμος,
Αφρωδες
Μαλακτικό Σκληρο,
Σταθερος
Αφρος
Μαλακτικο
Αφρωδες,
Σταθερος
Αφρος
Σκληρο,
Σταθερος
Αφρος
Λιγο
=
Πιο
Σκληρο
Ελαια 
Αμυγδαλελαιο 8-28% 64-82% 6-8% 93-106
Βερικοκελαιο 20-34% 58-74% 4-7% 92-108
Αβοκαντου 6-18% 36-80% 7-32% 1.5% 80-95
Καστορελαιο 3-4% 3-4% 90% 82-90
Βουτυρο Κακαο 3% 34-36% 25-30% 31-35% 33-42
Ελαιο Καρυδας 39-54% 1-2% 15-23% 4-11% 6-11% 1-4% <10
Ελαιο
Ελαιοκραμβης
15% 32% 1% 105-120
Καλαμποκελαιο 45-56% 28-37% 12-14% 2-3% 103-130
Βαμβακελαιο 52% 18% 13% 13% 80
Ελαιο Emu  14% 0.4% 50% 21% 9% 75
Λιναρελαιο 7-19% 14-39% 4-9% 2-4% 105-115
Σταφυλελαιο 58-78% 12-28% 5-11% 3-6% 125-142
Φουντουκελαιο 7-11% 65-85% 4-6% 1-4% 90-103
Ελαιο Κανναβης 57% 12% 6% 2% 166.5
Jojoba 10-13% 80-85
Kukui Καρυδα 42% 20% 6% 155-175
Λαρδι 6% 1% 46% 28% 13% 43-45
Ελαιο Καρυδας
Macadamia 
1-3% 54-63% 7-10% 2-6% 73-79Ε
Ελαιο Μανγκο 1-13% 34-56% 3-18% 26-57% 55-65
Ελαιολαδο 5-15% 63-81% 7-14% —- 3-5% 79-95
Φοινικελαιο 9-11% 38-40% 43-45% 4-5% 45-57
Πυρηνας Φοινικα 47% 14% 18% 9% 37
Ροδακινελαιο 15-35% 55-75% 5-8% 108-118
Ριζελαιο 32-47% 32-38% 13-23% 2-3% 105-115
Καρδαμελαιο 70-80% 10-20% 6-7% 86-119
Σησαμελαιο 39-47% 37-42% 8-11% 4-6% 105-115
Βουτυρο Καριτε 3-8% 40-55% 3-7% 35-45% 55-71
Σογιελαιο 46-53% 9-12% 4-6% 124-132
Ηλιελαιο 70% 16% 7% 4% 119-138
Λιπος Βοειο 2-3% 3-6% 37-43% 24-32% 20-25% 43-45
Φυτρο Σιταριου 55-60% 13-21% 13-20% 2% 125-135

Πηγές 

Αν θέλετε να συμμετέχετε στις συζητήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσετε λογαριασμό του disqus ή κοινωνικών δικτύων, μπορείτε να επιλέξετε να σχολιάσετε ανώνυμα ως επισκέπτης. Απλώς συμπληρώστε ένα οποιοδήποτε όνομα και ένα αληθοφανές email (πχ kanenas@gmail.com) και επιλέξτε το κουτάκι «I'd rather post as a guest».
Τα ανώνυμα σχόλια και όσα περιέρχουν links, απαιτούν επαλήθευση από κάποιον διαχειριστή πριν δημοσιευθούν. Για περισσότερα σχετικά με την πολιτική σχολιασμού της ιστοσελίδας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.