Πως φτιάχνουμε βρώσιμες ελιές

2
Φέτος αποφάσισα να αφιερώσω λίγο από το χρόνο μου κάνοντας σπιτικές βρώσιμες ελιές.

Αν και έχουμε οικογενειακά αρκετά ελαιόδεντρα συνήθως δε μπαίναμε στη διαδικασία να φτιάξουμε δίκες μας ελιές για το σπίτι. Τις πιο πολλές φορές μας τις έδινε κάποιος συγγενής ή τις αγοράζαμε έτοιμες από έξω.

Φτιάχνοντας τις δίκες σας ελιές εξασφαλίζετε δυο βασικά πράγματα για την οικογένεια σας. Οικονομία και καλύτερη υγεία.

Οικονομία  

Οι τιμές των βρωσίμων ελιών στην αγορά ξεκινάει από τα 4,50 ευρώ το κιλό για τις πιο φτηνές χύμα και μπορεί να φτάσει και 10 για συσκευασμένες. Αν τις φτιάξεις μονός σου από δίκες σου ελιές, ουσιαστικά δεv κοστίζουν παραπάνω από μισό ευρώ το κιλό το πολύ. Η διάφορα στον οικογενειακό προϋπολογισμό αν καταναλώνετε αρκετές ελιές το χρόνο, μπορεί να είναι σημαντική.

Υγεία

Φτιάχνοντας τις δίκες σου ελιές από τα δικά σου ελαιόδεντρα ξέρεις ακριβώς τι χημικά “υπολείμματα” έχει αυτό που τρως. Συνήθως όποιος έχει κάτι για την οικογένεια του είτε αυτό είναι ζώα, είτε είναι λαχανικά, είτε είναι ελιές, είτε οτιδήποτε άλλο, θέλει να έχει τη καλύτερη ποιότητα και τις λιγότερες μετέπειτα επιπτώσεις.
Όποιος έχει ασχοληθεί έστω και λίγο με ερασιτεχνική καλλιέργεια και έχει περάσει από γεωπονικό μαγαζί καταλαβαίνει τι εννοώ. Αρκει να πω, οτι μερικά από τα πιο θανατηφόρα δηλητήρια που έχουν απαγορευτεί από τη αγορά εδώ και χρόνια (θα σκότωναν ακαριαία μοσχάρι σε λίγα δευτερόλεπτα αν το έτρωγε) ήταν “φάρμακα” που τα ψέκαζαν στα λαχανικά για αρκετά χρόνια.
Και αν κάποιος έχει βρεθεί σε λιοστάσι μετά από ψεκασμό δακοκτονίας πάλι καταλαβαίνει. Ετσι συνήθως όποιος εχει κάποια ελαιόδεντρα που μαζεύει ελιές για βρώσιμες, τα εχει όσο πιο πολυ βιολογικά γίνεται. Έτσι για παράδειγμα ολες σχεδον οι ελιες που μαζεψα για φαι φέτος είναι απο ενα ημιορεινό λιοστάσι το όποιο εχει να ψεκαστεί ή να λιπανθεί για πανω απο 10 χρονια. Τα ημιορεινά συνήθως στην ηπειρωτική Ελλάδα δε ψεκάζονται για δάκο, γιατί λόγω κλίματος δεν εχουν μεγάλες προσβολές. Οι δακοκτονίες συνήθως γίνθονται στα πεδινά και τα παραθαλάσσια, που ευδοκιμεί ο δάκος αρκετά. 


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Συμβουλές που άκουσα απο συγγενείς και διάβασα και εγώ στο ίντερνετ πριν ξεκινήσω να φτιάχνω τις ελιές ήταν αρκετές. Καμία δε ήταν ακριβώς ίδια με την αλλη. Αρκετες στο ιντερνετ ειναι κοπιαρισμενες απο μια μόνο πηγη. Κάποιες ελεγαν τις ξεπικριζεις ταδε μερες, άλλες βάζεις τόσο αλάτι.
Για μενα ολες οι συνταγές που δινουν ακριβως τις μερες που χρειάζονται ή ακριβως τα υλικα ειναι λαθος. Και οποιος τις ακολουθησει πιστά, δεν θα πετυχει κατα πασα πιθανοτητα το καλυτερα αποτελέσματα.
Ο λογος ειναι απλος. Υπαρχουν εκατονταδες ποικιλιες ελιάς πανελληνίως. Ακομα και η ιδια πρακτικα ποικιλία ελιάς σε μια περιοχη, δεν βγαζει τις ιδιες ελιες με την ιδια ποικιλια σε αλλη περιοχη.
Για παραδειγμα πρασινες ελιες άγουρες που τις μαζεψα απο ορεινό λιοστάσι εκαναν για να ξεπικρισουν 2 μήνες περίπου, και φαινομενικά ίδιες ελιές απο ελιά πεδινή ηθελε λιγότερο απο 10 μερες.


Το μόνο που θα πρέπει να ακούτε όταν φτιάχνετε ελιές, είναι η γευση σας. Κάθε 1-2 μέρες πρέπει να τις δοκιμάζετε και θα κρίνετε μόνοι σας.

Ελιές Θρούμπες

Οι ελιές θρούμπες είναι οι αγαπημένες μου. Μπορώ να φάω 1 κιλο σε λίγα λεπτά αν έχω όρεξη.
Η πλειοψηφία των ελιών που έφτιαξα ήταν θρούμπες.
Έχουν τη πιο απλή διαδικασία από όλες.
 

Χρόνος 

Εξαρτάται πάντα από τη ποικιλία της ελιάς. Από μια βδομάδα περίπου μέχρι 1 1/2 μηνά για μένα.

Ελιές

Για τις ελιές θρούμπες χρειαζόμαστε μαύρες χοντροελιες γινωμενες αρκετα. Η εποχη συγκομιδής είναι περίπου μετά τον Γενάρη,καιρού επιτρέποντος.

Υλικά απαραίτητα

  • Μαύρες χοντρολιες (Καλαμών,Κολιρέικες,Θάσου…)
  • Αλάτι χοντρό θαλασσινό
  • Ένα καλάθι η κοφίνι η τσουβάλι λινάτσας η σουρωτήρι η οτιδήποτε άλλο έχει τη δυνατότητα στραγγιγματος
  • Θρούμπη η ρίγανη  
  • Λίγο λάδι.

Διαδικασία 

Πλένουμε καλά τις ελιές και σχολαστικά. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν. Όταν στεγνώσουν τις βάζουμε στο κοφίνι η οπου αλλού διαλέξουμε και τις πασπαλίζουμε αλάτι χοντρό σε στρώσεις. Εγώ εδω βαζω και λιγο θρουμπη. Κανονικα τη θρουμπη τη βαζουμε στο τελος αλλα εγω βαζω και λιγο με το αλατι. Το αλατι εχει το χαρακτηριστικο να τονιζει την γευση των μυρωδικων. Ετσι κατα τη γνωμη μου γινονται πιο μυρωδατες.
 
Σκεπαζουμε τις ελιες και τις βαζουμε σε ενα δροσερο μερος με ενα ταψί ή δοχείο από κάτω για να μαζευει τα υγρα.
 
Μερα με τη μερα οι ελιες θα χανουν τα υγρα τους και θα ζαρωνουν. Πρεπει να τις κουναμε μια φορα τη μερα γιατι το αλατι εχει τη ταση να πηγαινει προς τα κατω και ετσι οι κατω στεγνωνουν πιο γρηγορα απο τις πανω. Επισης πασπαλιζουμε λιγο αλατι καθε μερα.
Μετα απο λιγες μερες χαραζουμε μια ελια. Αν η σαρκα της ελιας εχει μαυρισει τοτε εχει γινει. Οποτε τη δοκιμαζουμε για να σιγουρευτουμε. Αν ειναι λευκη ακομα θελει ακομα.
 
Οταν γινουν τις καθαριζουμε απο τα αλατια και τις βαζουμε σε ενα δοχειο. Τις πασπαλιζουμε με θρουμπη και τις περιχύνουμε με λάδι. Είναι πλέον έτοιμες.
 
Αν και μπορούν να διατηρηθούν και εκτός ψυγείου, ειδικά αν αρχίσουν οι ζέστες, καλό είναι να τις βάλετε στο ψυγείο για να διατηρηθούν περισσότερο.
  
Ταιριάζουν πολυ στις πράσινες σαλάτες.

Αν θέλετε να συμμετέχετε στις συζητήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσετε λογαριασμό του disqus ή κοινωνικών δικτύων, μπορείτε να επιλέξετε να σχολιάσετε ανώνυμα ως επισκέπτης. Απλώς συμπληρώστε ένα οποιοδήποτε όνομα και ένα αληθοφανές email (πχ denexo@mail.gr) και επιλέξτε το κουτάκι «Θα προτιμούσα να σχολιάσω ως επισκέπτης».
Τα ανώνυμα σχόλια και όσα περιέχουν links, απαιτούν επαλήθευση από κάποιον διαχειριστή πριν δημοσιευθούν. Για περισσότερα σχετικά με την πολιτική σχολιασμού της ιστοσελίδας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

  • Αλεξανδρος

    καλημερα.καταπληκτικο το αρθρο σας-Το μόνο που θα πρέπει να ακούτε όταν φτιάχνετε ελιές, είναι η γευση σας.-μου αρεσε παλυ αυτο.μια ερωτηση εχω,και συναμα απορια:θελω να κανω ελιες θρουμπες,η’ σταφιδιασμενες,η’ οπως αλλιως λεγονται.πως διατηρουνται για πολυ χρονο?σπιτικες θα ειναι ετσι και αλλιως,και αφου θα τις κανω περιπου τον Οχτωβριο,θα ηθελα να τις διατηρησω,χωρις να τις βαλω στην καταψηξη,για 8-10 μηνες.Πως μπορει να γινει αυτο?και η δευτερη ερωτηση-στις λαικες, η΄ στα σ/μ,πως τις διατηρουν τοσο καιρο? Αλεξανδρος

    • admin

      Καταρχάς συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Δυστυχώς το άρθρο είναι αρκετά παλιό και λίγο “ξεχασμένο”. Έχει αρκετές ελλείψεις (ειδικά σε φωτογραφίες) και έπρεπε να έχει γίνει ανανέωση εδώ και αρκετά χρόνια. Δυστυχώς λόγω της εποχικότητας δεν μπορούν να προστεθούν φωτογραφίες αυτή τη στιγμή.

      Τώρα σε ότι αφορά την ερώτηση. Κοιτάξτε το πόσο κρατάει μία βρώσιμη ελιά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ίσως ο πιο βασικός από αυτούς είναι η ποικιλία της ίδιας της ελιάς. Όσο και να ακούγεται παράξενο, υπάρχουν ποικιλίες που κρατούν χρόνια και άλλες που με το ζόρι κρατούν μερικούς μήνες. Συνήθως όσο πιο σκληρή και πικρή είναι η ποικιλία της ελιάς, τόσο περισσότερο κρατάει. Για παράδειγμα η αυθεντική ελιά καλαμών είναι από αυτές που κρατούν περισσότερο.

      Βέβαια αυτός δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Αν έχετε δει στα καταστήματα/σούπερ μάρκετ σχεδόν πάντα οι ελιές θα είναι στην συντήρηση και όχι χύμα σε εξωτερικό χώρο. Το ψυγείο δεν είναι απαραίτητο, αλλά αυτό που χρειάζεται για να επιμηκύνεται όσο γίνεται την διάρκεια της ελιάς είναι σκοτεινό και δροσερό μέρος και φυσικά να είναι σε κλειστό δοχείο. Παλιά τις βάζαν στα κελάρια, αλλά και μία σκοτεινή γωνία σε δροσερή αποθήκη είναι μία χαρά. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να συντηρηθούν άνετα για 1 χρόνο και όπως ανάφερα και πιο πάνω, μερικές ποικιλίες ακόμα και πολύ παραπάνω. Για παράδειγμα, προσωπικά έχω φάει 2μιση χρονών χαρακωμένη “ασπρολιά” κλεισμένη σε ένα απλό πλαστικό μπουκάλι νερού.

      Ειδικότερα για θρούμπες 8-10 μήνες δεν είναι μεγάλο διάστημα, ακόμα και αν τις έχετε κάνει από μαλακή ποικιλία ελιάς. Και το αλάτι και το λάδι είναι φυσικά συντηρητικά. Ουσιαστικά οι θρούμπες είναι σαν παστές. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να έχουν ωριμάσει όλες (δηλαδή να μην βιαστείτε), καθώς ακόμα και 2-3 να μην έχει γίνει, μπορεί να μουχλιάσουν ολόκληρο δοχείο, ειδικά αν τις αφήσετε έξω. Αν τις βάλετε σε συντήρηση, τότε αν είναι δυνατή ίσως σας παγώσει το λίγο λάδι που βάζουμε. Δεν χαλάει, απλώς για να τις φάτε, θα πρέπει να τις αφήνετε λίγες ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.

      Αν δεν έχετε κελάρι/αποθήκη και χώρο στην συντήρηση του ψυγείου, τότε ίσως είναι καλύτερο να τις αποθηκεύσετε σε μικρότερα δοχεία και όταν αρχίσουν οι ζέστες τέλη άνοιξης να αρχίσετε να ρίχνετε μερικές ματιές και ίσως να τα ανακινείτε και λίγο.