Πως φτιάχνουμε βρώσιμες ελιές

2
Φέτος αποφάσισα να αφιερώσω λίγο από το χρόνο μου κάνοντας σπιτικές βρώσιμες ελιές.

Αν και έχουμε οικογενειακά αρκετά ελαιόδεντρα συνήθως δε μπαίναμε στη διαδικασία να φτιάξουμε δίκες μας ελιές για το σπίτι. Τις πιο πολλές φορές μας τις έδινε κάποιος συγγενής ή τις αγοράζαμε έτοιμες από έξω.

Φτιάχνοντας τις δίκες σας ελιές εξασφαλίζετε δυο βασικά πράγματα για την οικογένεια σας. Οικονομία και καλύτερη υγεία.

Οικονομία  

Οι τιμές των βρωσίμων ελιών στην αγορά ξεκινάει από τα 4,50 ευρώ το κιλό για τις πιο φτηνές χύμα και μπορεί να φτάσει και 10 για συσκευασμένες. Αν τις φτιάξεις μονός σου από δίκες σου ελιές, ουσιαστικά δεv κοστίζουν παραπάνω από μισό ευρώ το κιλό το πολύ. Η διάφορα στον οικογενειακό προϋπολογισμό αν καταναλώνετε αρκετές ελιές το χρόνο, μπορεί να είναι σημαντική.

Υγεία

Φτιάχνοντας τις δίκες σου ελιές από τα δικά σου ελαιόδεντρα ξέρεις ακριβώς τι χημικά “υπολείμματα” έχει αυτό που τρως. Συνήθως όποιος έχει κάτι για την οικογένεια του είτε αυτό είναι ζώα, είτε είναι λαχανικά, είτε είναι ελιές, είτε οτιδήποτε άλλο, θέλει να έχει τη καλύτερη ποιότητα και τις λιγότερες μετέπειτα επιπτώσεις.
Όποιος έχει ασχοληθεί έστω και λίγο με ερασιτεχνική καλλιέργεια και έχει περάσει από γεωπονικό μαγαζί καταλαβαίνει τι εννοώ. Αρκει να πω, οτι μερικά από τα πιο θανατηφόρα δηλητήρια που έχουν απαγορευτεί από τη αγορά εδώ και χρόνια (θα σκότωναν ακαριαία μοσχάρι σε λίγα δευτερόλεπτα αν το έτρωγε) ήταν “φάρμακα” που τα ψέκαζαν στα λαχανικά για αρκετά χρόνια.
Και αν κάποιος έχει βρεθεί σε λιοστάσι μετά από ψεκασμό δακοκτονίας πάλι καταλαβαίνει. Ετσι συνήθως όποιος εχει κάποια ελαιόδεντρα που μαζεύει ελιές για βρώσιμες, τα εχει όσο πιο πολυ βιολογικά γίνεται. Έτσι για παράδειγμα ολες σχεδον οι ελιες που μαζεψα για φαι φέτος είναι απο ενα ημιορεινό λιοστάσι το όποιο εχει να ψεκαστεί ή να λιπανθεί για πανω απο 10 χρονια. Τα ημιορεινά συνήθως στην ηπειρωτική Ελλάδα δε ψεκάζονται για δάκο, γιατί λόγω κλίματος δεν εχουν μεγάλες προσβολές. Οι δακοκτονίες συνήθως γίνθονται στα πεδινά και τα παραθαλάσσια, που ευδοκιμεί ο δάκος αρκετά. 


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Συμβουλές που άκουσα απο συγγενείς και διάβασα και εγώ στο ίντερνετ πριν ξεκινήσω να φτιάχνω τις ελιές ήταν αρκετές. Καμία δε ήταν ακριβώς ίδια με την αλλη. Αρκετες στο ιντερνετ ειναι κοπιαρισμενες απο μια μόνο πηγη. Κάποιες ελεγαν τις ξεπικριζεις ταδε μερες, άλλες βάζεις τόσο αλάτι.
Για μενα ολες οι συνταγές που δινουν ακριβως τις μερες που χρειάζονται ή ακριβως τα υλικα ειναι λαθος. Και οποιος τις ακολουθησει πιστά, δεν θα πετυχει κατα πασα πιθανοτητα το καλυτερα αποτελέσματα.
Ο λογος ειναι απλος. Υπαρχουν εκατονταδες ποικιλιες ελιάς πανελληνίως. Ακομα και η ιδια πρακτικα ποικιλία ελιάς σε μια περιοχη, δεν βγαζει τις ιδιες ελιες με την ιδια ποικιλια σε αλλη περιοχη.
Για παραδειγμα πρασινες ελιες άγουρες που τις μαζεψα απο ορεινό λιοστάσι εκαναν για να ξεπικρισουν 2 μήνες περίπου, και φαινομενικά ίδιες ελιές απο ελιά πεδινή ηθελε λιγότερο απο 10 μερες.


Το μόνο που θα πρέπει να ακούτε όταν φτιάχνετε ελιές, είναι η γευση σας. Κάθε 1-2 μέρες πρέπει να τις δοκιμάζετε και θα κρίνετε μόνοι σας.

Ελιές Θρούμπες

Οι ελιές θρούμπες είναι οι αγαπημένες μου. Μπορώ να φάω 1 κιλο σε λίγα λεπτά αν έχω όρεξη.
Η πλειοψηφία των ελιών που έφτιαξα ήταν θρούμπες.
Έχουν τη πιο απλή διαδικασία από όλες.
 

Χρόνος 

Εξαρτάται πάντα από τη ποικιλία της ελιάς. Από μια βδομάδα περίπου μέχρι 1 1/2 μηνά για μένα.

Ελιές

Για τις ελιές θρούμπες χρειαζόμαστε μαύρες χοντροελιες γινωμενες αρκετα. Η εποχη συγκομιδής είναι περίπου μετά τον Γενάρη,καιρού επιτρέποντος.

Υλικά απαραίτητα

  • Μαύρες χοντρολιες (Καλαμών,Κολιρέικες,Θάσου…)
  • Αλάτι χοντρό θαλασσινό
  • Ένα καλάθι η κοφίνι η τσουβάλι λινάτσας η σουρωτήρι η οτιδήποτε άλλο έχει τη δυνατότητα στραγγιγματος
  • Θρούμπη η ρίγανη  
  • Λίγο λάδι.

Διαδικασία 

Πλένουμε καλά τις ελιές και σχολαστικά. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν. Όταν στεγνώσουν τις βάζουμε στο κοφίνι η οπου αλλού διαλέξουμε και τις πασπαλίζουμε αλάτι χοντρό σε στρώσεις. Εγώ εδω βαζω και λιγο θρουμπη. Κανονικα τη θρουμπη τη βαζουμε στο τελος αλλα εγω βαζω και λιγο με το αλατι. Το αλατι εχει το χαρακτηριστικο να τονιζει την γευση των μυρωδικων. Ετσι κατα τη γνωμη μου γινονται πιο μυρωδατες.
 
Σκεπαζουμε τις ελιες και τις βαζουμε σε ενα δροσερο μερος με ενα ταψί ή δοχείο από κάτω για να μαζευει τα υγρα.
 
Μερα με τη μερα οι ελιες θα χανουν τα υγρα τους και θα ζαρωνουν. Πρεπει να τις κουναμε μια φορα τη μερα γιατι το αλατι εχει τη ταση να πηγαινει προς τα κατω και ετσι οι κατω στεγνωνουν πιο γρηγορα απο τις πανω. Επισης πασπαλιζουμε λιγο αλατι καθε μερα.
Μετα απο λιγες μερες χαραζουμε μια ελια. Αν η σαρκα της ελιας εχει μαυρισει τοτε εχει γινει. Οποτε τη δοκιμαζουμε για να σιγουρευτουμε. Αν ειναι λευκη ακομα θελει ακομα.
 
Οταν γινουν τις καθαριζουμε απο τα αλατια και τις βαζουμε σε ενα δοχειο. Τις πασπαλιζουμε με θρουμπη και τις περιχύνουμε με λάδι. Είναι πλέον έτοιμες.
 
Αν και μπορούν να διατηρηθούν και εκτός ψυγείου, ειδικά αν αρχίσουν οι ζέστες, καλό είναι να τις βάλετε στο ψυγείο για να διατηρηθούν περισσότερο.
  
Ταιριάζουν πολυ στις πράσινες σαλάτες.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Έκκεντρο τριβείο Black And Decker XTA90E
Επόμενο άρθροΑντικατάσταση μπαταριών επαναφορτιζόμενων συσκευών
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
2 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια