Εναλλακτικοί Τρόποι Καθαρισμού

0
Απωθητικό εντόμων με κατιφέδες
Στο εμπόριο κυκλοφορεί κάθε λογής καθαριστικό, το οποίο υπόσχεται να σας απαλλάξει ακόμα και από τον πιο δύσκολο λεκέ ή βρωμιά. Όμως πολλές φορές, το ίδιο αποτέλεσμα – και κάποιες φορές ίσως και καλύτερο- μπορεί να έχει και ένας οικολογικός τρόπος καθαρισμού, τον οποίο χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι μας για πάρα πολλά χρόνια. Ας δούμε τους σημαντικότερους από αυτούς.

 Γενικά


Αποσκλήρυνση νερού και καθαρισμός αλάτων με ξύδι

Αυτή είναι πιθανώς μία από τις πιο δοκιμασμένες και πιο διαδεδομένες μεθόδους οικολογικού καθαρισμού. Το «θαυματουργό» ξύδι, μπορεί να σας απαλλάξει από τα άλατα στο λεπτό. 

Δεν είναι κάτι που είναι αστικός μύθος ή υπάρχει δόσης υπερβολής πίσω από αυτό. Δουλεύει πραγματικά. Ο λόγος που το ξύδι καθαρίζει τα άλατα, είναι επειδή περιέχει αιθανικό (ή οξικό) οξύ, ένα ισχυρό οξύ το οποίο αντικαθιστά το ασθενέστερο οξύ, στην ένωση με το ανθρακικό ασβέστιο, που περιέχεται στα άλατα του νερού. 


Καθαρισμός μούχλας με ξύδι

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να απαλλαχθείς από την μούχλα, είναι η χλωρίνη. Και αν και αυτό εν μέρει είναι αλήθεια, υπάρχει και η μέθοδος με το ξύδι, η οποία σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, σε πορώδεις επιφάνειες, όπως οι τοίχοι, το ξύδι μπορεί να έχει λίγο καλύτερα αποτελέσματα από ότι η χλωρίνη. Το θετικό του ξυδιού, είναι ότι έχει πολύ πιο ήπια οσμή από την καθαρή χλωρίνη και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια, χωρίς τα προβλήματα που έχει η χλωρίνη.


Καθαρισμός και στίλβωση χαλκού με χυμό λεμονιού και αλάτι

Καθαρισμός χαλκού

Αν και ο χαλκός είναι υλικό που δεν σκουριάζει, με τα χρόνια μαυρίζει από την δημιουργία του οξειδίου του χαλκού στην επιφάνεια του. Έτσι ανά τακτά διαστήματα χρειάζεται καθαρισμό. O καλύτερος οικολογικός τρόπος για να καθαρίσετε ένα χάλκινο αντικείμενο είναι χρησιμοποιώντας ένα διάλυμα από χυμό λεμονιού και αλάτι. 

Ο λόγος που αυτή η μέθοδος έχει καλύτερα αποτελέσματα, είναι ότι ο χυμός λεμονιού είναι αρκετά όξινος (pH <2.5) και αντιδρά με το οξείδιο του χαλκού. Το αλάτι έχει διπλή χρησιμότητα, καθώς και βοηθάει στον καθαρισμό χημικά, αλλά και μηχανικά, αφού βοηθάει στο τρίψιμο. 

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ξύδι, αν και το λεμόνι με το αλάτι έχουν σαφώς καλύτερο αποτέλεσμα.

Αναλογία : Δεν υπάρχει ακριβής αναλογία. Απλώς πρέπει να είναι ένα λίγο παχύρρευστο μείγμα και ο χυμός να μην είναι αραιωμένος (τουλάχιστον αρκετά).


Απομάκρυνση σκουριάς από μεταλλικά αντικείμενα χωρίς τρίψιμο με ξύδι

Εδώ έχουμε άλλο ένα θέμα για το οποίο έχουν αναφερθεί δεκάδες μαγικά γιατροσόφια. Την αφαίρεση σκουριάς από μεταλλικά αντικείμενα χωρίς τρίψιμο. Οι πιο πολλοί θα έχετε ακούσει ή διαβάσει τη μέθοδο της μαγικής κόκα κόλας, η οποία απομακρύνει τη σκουριά από μεταλλικά αντικείμενα χωρίς κανένα τρίψιμο.

Η πραγματικότητα είναι ότι, αν και έχει δόση αλήθειας, δεν είναι η πιο αποτελεσματική λύση. Το ξύδι έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από την κόκα κόλα, επειδή έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε οξύ (το οποίο είναι αυτό που κάνει την «βρώμικη» δουλειά). Περισσότερα για αυτό το θέμα μπορείτε να δείτε σε αυτό το μικρό πείραμα.


Καθαρισμός τζαμιών με ξύδι

Άλλη μία «θαυματουργή» χρήση για το ξύδι είναι και ο καθαρισμός των τζαμιών από στίγματα και λεκέδες αλάτων. Με λίγο διαλυμένο ξύδι σε ένα σπρέι μπορείτε να καθαρίστε ολόκληρες επιφάνειες. Η λογική πίσω από αυτή τη χρήση, είναι ακριβώς ίδια με τον καθαρισμό αλάτων γενικότερα.

Φυσικά για καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μία εφημερίδα για να σκουπίσετε και να γυαλίσετε την γυάλινη επιφάνεια.


Μαλακτικό πινέλων με ζεστό ξύδι

Αν έχετε μερικά πινέλα τα οποία από την συνεχή χρήση έχουν σκληρές τρίχες, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζεστό ξύδι για να τα κάνετε να μαλακώσουν και να είναι πάλι σαν καινούργια. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να ζεστάνετε αρεκτά το ξύδι σε μία κατσαρόλα και απλώς να βουτήξετε μέσα τα πινέλα σας για μισή περίπου ώρα. Στην συνέχεια απλώς τα ξεπλένετε με σαπουνάδα και νερό και είναι έτοιμα προς χρήση.

Αυτή η μέθοδος ισχύει  και για τα πινέλα χρώματος αλλά και γενικά για όλα τα πινέλα, ειδικά με φυσική τρίχα. Αν έχουν νάιλον τρίχα, θα πρέπει να προσέξετε η θερμοκρασία του ξυδιού να μην είναι υπερβολική, καθώς μπορεί να τα καταστρέψει. Περισσότερα για τον καθαρισμό των πινέλων, μπορείτε να διαβάσετε και εδώ.


Σπίτι


Απωθητικό για σκόρο με κέδρο ή λεβάντα

κλαράκι λεβάντας

Άλλη μία εναλλακτική λύση, η οποία μπορεί να έχει τα ίδια ή και καλύτερα αποτελέσματα από αυτές του εμπορίου, είναι η δημιουργία απωθητικού σκόρου με κέδρο ή λεβάντα. Όπως είναι γνωστό, και η μυρωδιά του κέδρου, αλλά και της λεβάντας είναι ισχυρό απωθητικό του σκόρου και χρησιμοποιείται και από τα εμπορικά σκευάσματα. Έτσι ένα σακουλάκι με ξύλο κέδρου ή άνθη λεβάντας είναι ικανό να προφυλάξει την ντουλάπα σας για αρκετές εβδομάδες. Και αν και ο κέδρος δεν είναι τόσο εύκολος να βρεθεί, το φυτό της λεβάντας είναι πολύ εύκολο στην καλλιέργεια και αρκετά όμορφο. Έτσι μπορεί ο καθένας να έχει στη βεράντα ή στην αυλή μερικά φυτά λεβάντας και να κάνει την δική του συγκομιδή.


Απαλλαγείτε από τις κατσαρίδες με βόρακα ή διατομίτη

Το δεύτερο πιο ενοχλητικό έντομο στο σπίτι, μετά τον σκόρο είναι σίγουρα η κατσαρίδα. Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος, λοιπόν, για να απαλλαγείτε από τις κατσαρίδες χωρίς την χρήση χημικών, είναι ο βόρακας. Ο βόρακας δρα ως δηλητήριο και σκοτώνει άμεσα τις κατσαρίδες.

Βέβαια, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να γίνει σωστή εφαρμογή. Το πιο μεγάλο λάθος που γίνεται με το βόρακα είναι ότι πασπαλίζεται σε μερικά σημεία με το κουτάλι. Για να έχει μέγιστα αποτελέσματα, θα πρέπει να γίνει ψεκασμός με φυσητήρα, ειδικά σε σημεία που υπάρχει μεγάλη δράση. Όσο πιο λεπτή είναι η στρώση του βόρακα πάνω στις επιφάνειες τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε.

Άλλο ένα ισχυρό εντομοκτόνο, είναι και ο διατομίτης. Ο διατομίτης είναι μία φυσική λεπτή σκόνη από γεώλιθο, η οποία προκαλεί έντονη αφυδάτωση στα περισσότερα έντομα, τα οποία πεθαίνουν μέσα σε λίγη ώρα. Και εδώ για μέγιστα αποτελέσματα θα πρέπει να γίνει ψιλό πασπάλισμα σε μεγάλες επιφάνειες και όχι μόνο τοπικά.


Κήπος


Απωθητικό για επιβλαβή έντομα με κατιφέδες

Απωθητικό εντόμων με κατιφέδες

Οι κατιφέδες, εκτός από πολύ όμορφο λουλούδι, είναι και ισχυρό απωθητικό για τα επιβλαβή έντομα. Ο κατιφές ή αλλιώς καλεντούλα, εκλύει ένα ισχυρό έλαιο, το οποίο ανάμεσα έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μπορεί να δράσει ως απωθητικό εντόμων. Μάλιστα είναι βασικό συστατικό και αρκετών εμπορικών απωθητικών εντόμων.

Έτσι το μόνο που έχετε να κάνετε για να απαλλαγείτε από επιβλαβή έντομα, είναι να γεμίσετε τον κήπο σας με κατιφέδες.


Απωθητικό για σαλιγκάρια / γυμνοσάλιαγκες 

O κατιφές που αναφέρθηκε παραπάνω, εκτός από έντομα απωθεί και διάφορα άλλα ενοχλητικά και επιβλαβή ζωύφια όπως ο γυμνοσάλιαγκας και το σαλιγκάρι. Και εδώ το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γεμίσετε τον κήπο σας με όμορφους κατιφέδες.

Την ίδια δράση, έχουν και τα κρεμμύδια, γιαυτό αν έχετε λαχανόκηπο, καλό είναι να φυτέψετε και μερικά κρεμμυδάκια.


Καταπολέμηση εντόμων (πχ μελίγκρας) πάνω στα φυτά με σαπουνόνερο

Μερικά μικροσκοπικά έντομα όπως οι αφίδες μπορούν να καταστρέψουν εύκολα, ολόκληρες καλλιέργειες μέσα σε λίγες μέρες. Αν και υπάρχει χημική καταπολέμηση με εντομοκτόνα φυτοφάρμακα, έχει το μειονέκτημα ότι δεν επιτρέπεται η συγκομιδή για πάρα πολλές μέρες (στο πιο γνωστό της αγοράς είναι 21 μέρες).

Έτσι υπάρχουν και πιο οικολογικές μέθοδοι, που αν και δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές, είναι σίγουρα περισσότερο ασφαλείς από τα φυτοφάρμακα. Η πιο γνωστή και πιο αποτελεσματική από αυτές είναι το σαπουνόνερο (με λίγο οινόπνευμα). Είναι μία λύση που πραγματικά έχει αποτέλεσμα, αν και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επαγγελματικές καλλιέργειες.

Περισσότερα για αυτή τη μέθοδο, μπορείτε να διαβάσετε εδώ


Γιατροσόφια


Ανακούφιση τσίμπηματος τσούχτρας με βότκα

Αν σας τσιμπήσει τσούχτρα και δεν έχετε το κατάλληλο φάρμακο κοντά σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο δυνατό αλκοολούχο ποτό,  όπως η βότκα, για να ξεπλύνετε το τσίμπημα  και αυτό θα σας φέρει ανακούφιση άμεση. Το συγκεκριμένο γιατροσόφι, το είχαν δοκιμάσει και στην εκπομπή Mythbusters (επεισόδιο 28 από την 4η σεζόν της εκπομπής) και είχαν διαπιστώσει και οι ίδιοι τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου.


Αντιμετώπιση κακοσμίας ποδιών με βόκτα (ή ανάλογο ισχυρό ποτό)

Άλλη μία διαφορετική χρήση της βότκας, και γενικότερα όλων των ισχυρών αλκοολούχων ποτών είναι και η αντιμετώπιση της κακοσμίας των ποδιών. Ως γνωστόν, επειδή η βόκτα έχει πολύ υψηλό αλκοόλ έχει και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Και επειδή ένα σημαντικό κομμάτι της κακοσμίας των ποδιών, προέρχεται από τα βακτήρια και τους μύκητες που υπάρχουν στα πόδια μας, ο καθαρισμός τους με ένα διάλυμα βότκας θα φέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Ένας από τους λόγους που χρησιμοποιείται η βόκτα είναι ότι είναι σχετικά φτηνή και είναι και εντελώς άοσμη.

Αυτός είναι ένας ακόμα μύθος σε αυτή τη λίστα που έχει επιβεβαιωθεί μετά από πείραμα στην δημοφιλή εκπομπή των Mythbusters (σεζόν 4 επεισόδιο 2).


Καθαρισμός μπανιέρας και πλακιδίων 
1/4 του φλιτζανιού μαγειρική σόδα + ½ φλιτζάνι λευκό ξύδι + ζεστό νερό

Καθαρισμός δαπέδων (γενικός) 
1 φλιτζάνι ξύδι σε 10 λίτρα νερό

Καθαρισμός πλαστικών δαπέδων
1 φλιτζάνι λευκό ξύδι σε 10 λίτρα νερό

 

Καθαρισμός φούρνου 
2 κουταλιές της σούπας υγρό σαπούνι + 2 κουταλάκια του γλυκού βόρακας + ζεστό νερό

Καθαρισμός χαλιών
Σόδα

Χλωρίνη
Βόρακας

Ψύλλοι σε κατοικίδια ζώα
Προσθέστε σταδιακά στη δίαιτά τους μαγιά μπύρας

Καθαρισμός χεριών : μπογιές, γράσα
Baby oil

Λεκέδες από μελάνι
Κρύο νερό + 1 κουταλιά σούπας τρυγικό κάλιο + 1 κουταλιά σούπας χυμός λεμονιού

Λεκέδες ιδρώτα
Μαγειρική σόδα

Λεκέδες καφέ σε κούπες
Χοντρό αλάτι

Λεκέδες καφέ στην καφετιέρα 
Ξύδι

Λεκέδες κρασιού
Αλάτι

Λεκέδες λαδιού 
Τρίψτε το λεκέ με λευκή κιμωλία πριν πλύνετε το ρούχο

Λεκέδες σε fiberglass 
Πολτός μαγειρικής σόδας

Λεκέδες σε αλουμίνιο
2 κουταλιές της σούπας τρυγικό κάλιο σε ένα λίτρο ζεστό νερό

Λεκέδες σε πορσελάνη
Μαγειρική σόδα

Λεκέδες σε χαλιά
Σόδα

Λεκέδες σκουριάς σε ρούχα 
Χυμός λεμονιού + αλάτι + ήλιος

Λίπασμα 
Φυτόχωμα, καστανόχωμα, κομπόστ

Μύγες 
Γλάστρα με βασιλικό (συχνό πότισμα)

Μυρμήγκια
Καυτερό κόκκινο πιπέρι στην είσοδο της φωλιάς

Καθαρισμός καμένου λίπους 
Μαγειρική σόδα

Καθαρισμός λεκάνης τουαλέτας 
Πολτός βόρακος + χυμός λεμονιού

Καθαρισμός λιπών 
Βόρακας σε υγρό, καθαρό πανί

Γυάλισμα επίπλων 
1 κουταλιά σούπας λάδι λεμονιού σε ½ λίτρο ορυκτών ελαίων

Γυάλισμα μπρούτζου
Σάλτσα Worchestershire

Γυάλισμα ξύλου 
3 μέρη ελαιόλαδο + 1 μέρος λευκό ξύδι / αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο (μόνο για εσωτερικές, μη βερνικωμένες επιφάνειες ξύλου)

Γυάλισμα χρωμίου 
Τρίψιμο με ξύδι μήλου, γυάλισμα με baby oil 

Διάβρωση πόλων μπαταρίας αυτοκινήτου 
Μαγειρική σόδα + νερό

Αφαίρεση λεκέδων, γενικά
Σόδα, χυμός λεμονιού, ή αλάτι

Βερνίκι παπουτσιών
Φλούδες μπανάνας

Γενικός καθαρισμός σπιτιού
Μαγειρική σόδα

Γυάλισμα ανοξείδωτων
Ορυκτά έλαια

Γυάλισμα ασημικών 
1 λίτρο ζεστό νερό + 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα + 1 κομμάτι αλουμινόχαρτο + 1 κουταλιά της σούπας αλάτι

Αποσμητικό ψυγείου 
Τοποθετείστε στο ψυγείο ένα ανοικτό κουτί μαγειρικής σόδας

Απόφραξη αποχετεύσεων
Ξεβουλώστε με μία βεντούζα, κατόπιν ρίξτε ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα + ½ φλιτζάνι ξύδι + 2 λίτρα βραστό νερό

Απωθητικό για κουνούπια 
Αρωματικά κεριά κίτρου ή έλαια κίτρου

Απορρυπαντικό πιάτων: διάλυση λιπών

½ φλιτζάνι μαγειρικής σόδας + συνήθης ποσότητα υγρού πιάτων

Απορρυπαντικό πλυντηρίου 
Αλκαλικό σαπούνι

Αποσμητικό δοχείων απορριμμάτων 
Χρησιμοποιημένες λεμονόκουπες

Αποσμητικό κατοικίδιων ζώων
Ξύδι από μηλίτη

Αποσμητικό χώρου 
Σιγοβράστε ξύλο κανέλας και γαρύφαλλα

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Επαναφορτιζόμενο δραπανοκατσάβιδο PARKSIDE KH 3188 (NiCD)
Επόμενο άρθροΝτουλάπι από μεταλλικό βαρέλι
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια