Ποιος είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να κρυώσουμε μια μπύρα

3
 
Πως θα κρυώσουμε γρηγορότερα μία μπύρα

Πριν αρκετό καιρό σε ένα επεισόδιο των Mythbusters  -μια εκπομπή του Discovery Channel που αναμετάδιδε ο ΣΚΑΙ εδώ στη Ελλάδα- παρουσίαζε τους καλύτερους τρόπους για να κρυώσεις μια μπύρα η οποιοδήποτε άλλο υγρό γρήγορα.
Ο απλούστερος, γρηγορότερος και οικονομικότερος τρόπος είναι τα παγάκια σε αλατισμένο νερό. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, πιο γρήγοροι άλλα σίγουρα είναι πολύ πιο δαπανηροί
Καταρχάς θα πρέπει να κατανοήσουμε κάποια πολύ βασικά πρώτα, όπως η θερμοαγωγιμότητα και η θερμική ισορροπία.

Θερμική ισορροπία

Θερμική ισορροπία είναι η ιδιότητα των υλικών (αέρια,στερεά η υγρά) που έρχονται σε επαφή να μεταδίδουν τη θερμότητα το ένα στο άλλο ώσπου να αποκτούν τη ίδια θερμοκρασία και τα δύο. Πάντα η μετάδοση γίνεται απο το θερμότερο στο ψυχρότερο.

Θερμοαγωγιμότητα

Θερμοαγωγιμότητα είναι η δυσκολία η ευκολία διάδοσης της θερμότητας στο εσωτερικό ενός υλικού. Η θερμοαγωγιμότητα μετριέται με το συντελεστή θερμοαγωγιμότητας. Όσο πιο μεγάλος είναι ο συντελεστής,τόσο πιο καλός αγωγός της θερμότητας είναι το υλικό.Όσο πιο μικρός ο συντελεστής θερμοαγωγιμότητας,τόσο πιο κακός αγωγός της θερμότητας και κατ’ επέκταση θερμομονωτικό είναι το υλικό.
Θα φέρω ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβετε τη διαφορά. Αφήστε πάνω σε ένα ξύλινο τραπέζι ένα γυάλινο και ένα ξύλινο μπολ ίδιου μεγέθους για λίγες ώρες. Έπειτα με το ένα χέρι, αγγίξτε το ξύλινο και με το άλλο το γυάλινο. Θα σας «φανεί» σίγουρα ότι το γυάλινο είναι πολύ πιο κρύο από ότι το ξύλινο. Μπορείτε να δοκιμάσετε όσες φορές θέλετε ή να έχετε και άλλους κριτές, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι πάντα το ίδιο.
Όσο περίεργο και να σας φαίνεται όμως, έχουν και τα δύο την ίδια ακριβώς θερμοκρασία (αν έχουν μείνει για αρκετή ώρα στις ίδιες συνθήκες). Ο λόγος που σας φαίνεται ότι το γυάλινο είναι πιο κρύο, είναι επειδή το γυαλί έχει πιο μεγάλο συντελεστή θερμοαγωγιμότητας άπο ότι το ξύλο.
Έτσι η θερμότητα που είναι στο χέρι σας μεταδίδεται πιο εύκολα στο γυαλί και έτσι σας φαίνεται πιο κρύο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν υποθέσουμε ότι το σώμα μας έχει 36 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία, το γυάλινο μπολ θα έφτανε στους 36 βαθμούς πολύ πιο σύντομα από ότι το ξύλινο.
Επίσης ένα άλλο απλό παράδειγμα, είναι ο φούρνος της κουζίνας. Αν βάλουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς και βάλουμε το χέρι μας μέσα θα ζεσταθεί, αν ακουμπήσουμε όμως το σιδερό του φούρνου εσωτερικά που έχει πάλι 50 βαθμούς θα αισθανθούμε πολύ πιο εντονη τη ζεστη. Αυτο συμβαίνει γιατί ο σίδηρος μεταδίδει πιο γρήγορα τη θερμότητα από τον αέρα.
Μια λίστα με το συντελεστή θερμοαγωγιμότητας των πιο πολλών στοιχείων από τη Wikipedia είναι εδω


 

Κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος της μπύρας

Αφού κατανοήσαμε αυτά, πρέπει να ξέρουμε επίσης, ποια είναι η κατάλληλη θερμοκράσια στην οποία πρέπει να σερβίρετε η μπύρα.
Οι ειδικοί λένε οτι η κατάλληλη θερμόκρασια για να σερβιριστεί μια παγωμένη μπύρα είναι 4-6 βαθμοί Κελσίου (αναλόγως την ποικιλία). Βέβαια μπορεί να σερβιριστεί και πιο χλιαρή άμα θέλουμε ή και ακόμη πιο κρύα.
Η θερμοκρασία δωματίου είναι συνήθως 20-25 βαθμούς κέλσιου(αναλόγως με τη εποχή). 

1. Ψύξη με Αέρα

Αν πας να κρυώσεις μια μπύρα με το παραδοσιακό τρόπο δηλαδή, βάζοντας τη στο ψυγείο θα πάρει
αρκετές ώρες,ακόμα και αν τη βάλεις στη κατάψυξη.
Ο λόγος είναι γιατί στο ψυγείο η ψύξη γίνεται με τη χρήση ψυχρού αέρα.Η μπύρα μεταδίδει τη θερμότητα που έχει στο ψυχρό αέρα ώσπου να αποκτήσουν και τα δυο την ίδια θερμοκρασία.

Πλεονέκτημα 

Η ψύξη με η χρήση αέρα έχει το πλεονέκτημα ότι ο αέρας κυκλοφορεί παντού και ψύχει τα πάντα ομοιόμορφα χωρίς να γίνεται άμεση επαφή.

Μειονέκτημα

Ο αέρας έχει χαμηλή θερμοαγωγιμοτητα (0.024). Αν δε το βάλουμε στο ραφι, άλλα ακουμπήσουμε τη μπύρα στη επιφανεια της καταψυξης απευθείας, θα γίνει εκτός από μετάδοση μέσω του αέρα, μετάδοση της θερμότητας μέσω επαφής με το πάγο που σχηματίζεται επιφανειακά της καταψυξης.

Προσοχή 
Αν η μπύρα τοποθέτηθει στη κατάψυξη για αρκετές ώρες και παγώσει εντελώς, μπορεί να σπάσει το μπουκάλι ή να αλλοιωθεί η γεύση της.


2. Ψύξη με Παγακια

Η ψύξη με παγάκια είναι σαφώς πιο γρηγορη από αυτή του αερα. Αυτο γιατί ο πάγος έχει πολύ πιο μεγάλη θερμοαγωγιμοτητα (2.18).

Αλλά η ψύξη με πάγο έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα.
Αυτο της επιφάνειας επαφής. Δηλαδή η επιφανεια του πάγου που θα εφάπτεται με αυτή του κουτιού της μπύρας δε θα ειναι ποτέ 100%. Όσο πιο μεγάλα τα παγάκια τόσο πιο μικρή η επιφανεια επαφής.
Επομένως αν πχ ο πάγος εφάπτεται κατά 20% του κουτιού,το 20% θα ψύχεται με πάγο και το υπόλοιπο 80% με αέρα.


Πλεονέκτημα

Ο πάγος έχει πιο μεγάλο συντελεστή θερμοαγώγιμοτητας,και πιο χαμηλή θερμοκρασία από το νερό.

Μειονέκτημα

Είναι σχεδόν αδύνατο να έχει 100% επιφάνεια επαφής με το κουτάκι η το μπουκάλι. Επίσης ο πάγος λιώνει σταδιακά αν βρίσκεται εκτός ψύξης.

 


3. Ψύξη με νερό και παγάκια

Η ψύξη με νερό και παγάκια είναι πιο γρηγορη από αυτή με σκέτα παγάκια. Ο λόγος είναι ότι αν και το νερό (0.58) έχει πολύ πιο λίγο θερμοαγωγιμοτητα από το πάγο (2.18), η επιφανεια επαφής είναι σχεδόν 100% αν το κουτακι είναι βυθισμένο στο νερό. Ετσι η μπύρα ψύχεται πιο γρήγορα.

Πλεονέκτημα

Μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής.Τώρα το κομμάτι που πριν ψυχόταν με αέρα,ψύχεται με νερό,το οποίο έχει πιο μεγάλο συντελεστή θερμοαγωγιμότητας.

Μειονέκτημα

Τα παγάκια,αν βρεθούν εκτός ψυγείου, θα λιώσουνε γρήγορα, ειδικά μέσα στο νερό.
 


4. Ψύξη με Αλατισμένο Νερό και Παγάκια

Αυτή είναι η ιδανικοτερη λύση για τη ψύξη της μπύρας στο σπίτι. Το αλατισμένο νερό μπορεί να μην έχει πολύ μεγάλη διάφορα από το απλο νερο σε θερμοαγωγιμοτητα (ανάλογα τη περιεκτικότητα σε αλάτι, περίπου 0.62. Μειώνεται οσο αυξάνεται η περιεκτικότητα σε αλατι).
 
Αλλά έχει 2 σημαντικά προτερήματα που το κάνουν πολύ καλύτερη λύση από το απλό νερό της βρύσης.
 
Πρώτον, οπως είναι γνωστο, το αλάτι λιώνει τον παγο. Ετσι λιώνοντας ο πάγος πολύ πιο γρήγορα από οτι συνήθως, ψυχεται το νερό πολύ γρηγορότερα. Ετσι πχ αν βάζαμε καθαρό νερό 20 βαθμών Κελσίου σε παγάκια, σε t ωρα το νερό θα ηταν 15 βαθμούς. Αν όμως ηταν αλατισμενο το νερό 20 βαθμών σε t ώρα θα ήταν πιο παγωμένο.
 
Επίσης το αλάτι στο νερό αλλάζει το σημείο βρασμού και σημείο τήξης του νερου. Δηλαδή το νερό για να γίνει πάγος θέλει χαμηλότερη θερμοκρασία. Αυτο μας δίνει τη δυνατότητα να υγρό νερό ακόμα και σε 0 βαθμούς Κελσίου.
 
Οπότε συνοψίζοντας το αλατισμένο νερό
 • Λιώνει πιο γρήγορα το πάγο
 • Παγώνει σε χαμηλότερη θερμοκρασία
 • Έχει πιο μεγάλη θερμοαγωγιμοτητα από το καθαρό νερό

Μερικά χρήσιμα που πρέπει να γνωρίζουμε

Κουτάκι η σε γυάλινο μπουκάλι;

Σίγουρα κουτάκι. Το κουτάκι είναι από αλουμινιο. Το αλουμίνιο έχει θερμοαγωγιμοτητα 250 και το γυαλί περίπου 1. Οπότε η διάφορα είναι τεράστια.

Νερο κρύο, χλιαρό η καυτό;

Όσο και να φαίνεται περίεργο το καυτο νερό παγώνει πιο γρήγορα από το χλιαρό. Το ιδανικότερο θα ήταν το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι όσο πιο παγωμένο γίνεται. Αν δεν έχουμε παγωμένο νερό, και εχουμε μόνο χλιαρό νερό και καυτο, τότε αν εχουμε πολλά παγάκια καλύτερα είναι να χρησιμοποιήσουμε καυτο νερό. Το φαινόμενο κατά το οποιο το καυτο νερό ψύχεται πιο γρήγορα από το χλιαρο λεγεται mpemba effect.

Τι δοχείο να χρησιμοποιησω για να τα βαλω μεσα;

Εδω θέλουμε το δοχειο που θα χρησιμοποιησουμε να είναι οσο πιο θερμομονωτικό μπορούμε. Να έχει οσο πιο μικρή θερμοαγωγιμοτητα γίνεται. Από τις καλύτερες λυσεις θα ηταν τα φορητά ψυγεία. Το φελιζόλ νομίζω είναι καλύτερο από το πλαστικό. Οι κατσαρολες είναι μεταλλικές και έτσι θα έχουν μεγάλες απώλειες.

Ανακίνηση ή ηρεμία;

Οταν ανακινουμε ενα κουτακι μπύρας προκαλείται θερμότητα μέσω της τριβής του υγρού με το κουτάκι. Οπότε θεωρητικά αν τις ανακινήσουμε, τις ζεστενουμε. Όμως πρεπει να το κανουμε ανα διαστηματα για να παγωσει πιο γρήγορα μία μπύρα.
Ο λογος ειναι οτι στα υγρά, τα ψυχρότερα μετακινούνται πάντα προς τα κάτω, και τα θερμοτερα προς τα πάνω (λογω της αλλαγης της πυκνοτητας τους με τη αλλαγη της θερμοκρασιας). Με την ανακινηση ειδικά στην αρχή θα γίνει πιο γρήγορα η μετάδοση της θερμότητας από τή μπυρα στο εξωτερικό.
Βεβαια και να μην το ανακινησουμε, παλι θα παγώσει  ομοιομορφα γιατι οπως ειπα, το υγρο κινειται μονο του όταν αλλάζει θερμοκρασία. Τα ψυχρότερα πάνε προς τα κάτω και τα θερμότερα προς τα πάνω. Τα θερμότερα που πηγαίνουν προς το πάνω μέρος, οταν θα αποβάλουν τη θερμότητά τους θα γίνονται πιο ψυχρά και θα έρχονται θερμότερα στη θεση τους. Αυτο θα γίνεται μέχρι να αποκτήσει ίδια περίπου θερμοκρασία όλο το κουτάκι της μπύρας.
 

Πηγες 

 

Πολιτική σχολιασμού

Αν θέλετε να συμμετέχετε στις συζητήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσετε λογαριασμό του disqus ή κοινωνικών δικτύων, μπορείτε να επιλέξετε να σχολιάσετε ανώνυμα ως επισκέπτης.
Απλώς συμπληρώστε ένα οποιοδήποτε όνομα και ένα αληθοφανές email (πχ kanenas@gmail.com) και επιλέξτε το κουτάκι « I'd rather post as a guest».
Τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθευση από κάποιον διαχειριστή πριν δημοσιευθούν.
Για περισσότερα σχετικά με την πολιτική σχολιασμού της ιστοσελίδας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 • Η Ψυξη με Αλατισμενο Νερο και Παγακια πιστεύω είναι η καλύτερη.

 • admin

  Ναι ετσι οπως το λες ειναι το σωστο απο οσο ξερω.
  Οταν δυο υλικα εχουν διαφορετικη θερμοκρασια,το θερμο μεταδιδει την θερμικη ενεργεια που εχει στο πιο κρυο ωσπου να επελθει θερμικη ισορροπια,δηλαδη να αποκτησουν και τα δυο την ιδια θερμοτητα.
  Οποτε ναι δε παγωνει το ψυγειο τη μπυρα,αλλα η μπυρα ζεσταινει το ψυγειο ουσιαστικα.Και οταν γινεται αυτο το ψυγειο τιθεται σε λειτουργεια κ αποκαθιστα τη χαμηλη θερμοκρασια του.
  Ευχαριστω για τη επισημανση,Θα το διωρθωσω για να φαινεται πιο σωστο και αν εχω χρονο θα το φτιαξω πιο σωστα δειχνοντας πως μεταδιδεται η θερμοτητα κ πως δουλευει το ψυγειο.

 • Ανώνυμος

  "Ο λογος ειναι γιατι στο ψυγειο η ψυξη γινεται με τη χρηση ψυχρου αερα.Δηλαδη το ψυγειο ψυχραινει το αερα που βρισκεται στο εσωτερικο του,κ επειτα ο αερας αυτος ψυχραινει τα προιοντα που βρισκονται μεσα στο ψυγειο."

  νομίζω είναι λάθος αυτό. Η θερμότητα μεταδίδεται απο το ζεστό στο κρύο. Δηλαδή η μπύρα που είναι πιο ζεστή απο το ψυγείο, χάνει θερμότητα ώστε να ζεστάνει το ψυγείο. Σταδιακά θα χάσει όλη τη θερμότητά της και θα έχει ίδια θερμοκρασία με αυτή της κατάψυξης