Σας αρέσει το επιτραπέζιο παιχνίδι “Σκορ 4”; Φτιάξτε ένα για την αυλή σας

0
%cf%80%ce%b1%ce%b9%cf%87%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%b9-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%814-%ce%b1%cf%85%ce%bb%ce%ae%cf%82-_4

Το “σκορ 4” είναι ένα από τα πιο κλασσικά επιτραπέζια παιχνίδια που υπάρχουν. Ειδικά οι παλαιότεροι, που δεν είχαν την τύχη (ή την ατυχία) να έχει ανακαλυφθεί το τάμπλετ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια όταν ήταν ακόμα παιδιά, σίγουρα έχουν περάσει εκατοντάδες ευχάριστες ώρες παίζοντας αυτό το παιχνίδι.

Πλέον στην εποχή μας, τα κλασσικά επιτραπέζια παιχνίδια έχουν αρχίσει να παροπλίζονται.
Αν όμως είστε λάτρης τους και θέλετε να συνεχίσετε να παίζετε αυτά τα παιχνίδια, μπορείτε να τους δώσετε μια νέα ζωή κάνοντας τα λίγο πιο ενδιαφέροντα για τους υπόλοιπους, Πως; Αλλάζοντας απλώς την κλίμακα ή κάνοντας κάποιες άλλες αλλαγές.
Σε παλαιότερο άρθρο, είχαμε δει πως κάποιος είχε μετατρέψει το ξύλινο τραπέζι της κουζίνας, σε μια πλήρη βάση για μονόπολη. Σε αυτό θα δούμε πώς κάποιος μετάτρεψε το κλασσικό επιτραπέζιο παιχνίδι του σκορ 4 σε ένα μεγάλο παιχνίδι για την αυλή.

Πως παίζεται το σκορ 4

%cf%80%ce%b1%ce%b9%cf%87%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%b9-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%814-%ce%b1%cf%85%ce%bb%ce%ae%cf%82-_5

Η λογική του παιχνιδιού είναι αρκετά απλή. Ένας όρθιος πίνακας με 7 διαφορετικές στήλες. Η κάθε στήλη έχει 6 θέσεις στις οποίες τοποθετούνται μάρκες από την κορυφή. Κάθε παίχτης έχει ένα από 21 μάρκων σε διαφορετικά χρώματα (ένα για κάθε παίχτη). Σκοπός του είναι να τοποθετήσει 4 συνεχόμενες μάρκες του δικού του χρώματος πάνω στον πίνακα σε οποιαδήποτε κατεύθυνση (οριζόντια, κάθετα ή διαγώνια). Όποιος το κάνει πρώτος κερδίζει.


Ο  Michael Fulton, ένας δημιουργός και youtuber, πριν λίγο καιρό ανέβασε ένα βίντεο με την διαδικασία κατασκευής του “σκορ 4 αυλής”.
%cf%80%ce%b1%ce%b9%cf%87%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%b9-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%814-%ce%b1%cf%85%ce%bb%ce%ae%cf%82-_1

Η κατασκευή είναι σχετικά εύκολη με το μοναδικό δύσκολο κομμάτι τον τρόπο με τον οποίο θα κοπούν οι κυκλικές τρύπες και θα δημιουργηθούν οι μάρκες. Ο ίδιος το έκανε με ένα ρούτερ και κυκλικό οδηγό1. Σε μικρότερη κλίμακα μπορεί να γίνει ίσως λίγο πιο εύκολα με ένα ποτηροτρύπανο2 και δράπανο.

%cf%80%ce%b1%ce%b9%cf%87%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%b9-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%814-%ce%b1%cf%85%ce%bb%ce%ae%cf%82-_2

Για τον πίνακα αλλά και για τις μάρκες, χρησιμοποίησε ως υλικό κόντρα πλακέ (υψηλής ποιότητας), που σίγουρα είναι σχετικά ακριβό. Αν θέλετε να κάνετε και εσείς ένα παρόμοιο, που όμως θα βρίσκεται μόνιμα σε προστατευμένο χώρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλό mdf. Το απλό MDF είναι μοριοσανίδα, αρκετά οικονομική αλλά χωρίς καμία αντοχή στην υγρασία.

%cf%80%ce%b1%ce%b9%cf%87%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%b9-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%814-%ce%b1%cf%85%ce%bb%ce%ae%cf%82-_3

Η υπόλοιπη διαδικασία δείχνει αρκετά απλή. Το μόνο μέρος που ίσως θέλει λίγο προσοχή, είναι η τήρηση των σωστών και ίσων αποστάσεων στις τρύπες και τις στήλες.

Εκτός από  αυλές και κήπους των φαν των κλασσικών επιτραπέζιων παιχνιδιών, είναι κάτι που φυσικά μπορεί να βρει θέση σε παιδότοπους και παιδικούς σταθμούς.
 





Μπορείτε να δείτε όλη την διαδικασία κατασκευής στο παραπάνω βίντεο. Αν θέλετε να φτιάξετε ακριβώς την ίδια κατασκευή, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του και να κατεβάσετε δωρεάν οδηγό σε pdf με τις διαστάσεις και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν.
 

  1. Κυκλικός οδηγός : Ο κυκλικός οδηγός συμπεριλαμβάνεται, σχεδόν πάντα, μαζί με κάθε ρούτερ της αγοράς. Αν δεν έχετε, μπορείτε να φτιάξετε έναν απλό με ένα χαρτόνι ή ένα λεπτό κομμάτι ξύλου.↩
  2. Ποτηροτρύπανο : Τα ποτηροτρύπανα, χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες. Αυτά που κόβουν ξύλο και μέταλλο και αυτά που είναι για δομικά υλικά. Αυτά που είναι για ξύλο είναι συνήθως μέχρι 100 χιλιοστά διάμετρο και λίγα εκατοστά πάχος. Με λίγο ψάξιμο (ή παραγγελία από εξωτερικό), μπορείτε να βρείτε και λίγο μεγαλύτερα (έως 200+ χιλιοστά). Φυσικά όσο μεγαλύτερη η διάμετρος του ποτηροτρύπανου, τόσο ακριβότερο θα είναι (τα μεγάλα ξεπερνούν τα 100 ευρώ). Eπίσης τόσο ισχυρότερο μοτέρ απαιτείται για να μπορέσει να κόψει. ↩

 

Διαφήμιση
ΠΗΓΗMichael Fulton
Προηγούμενο άρθροΠρωτότυπη ρουστίκ ραφιέρα με ξύλο καρυδιάς και ατσάλι
Επόμενο άρθρο3D εκτυπωμένα (μέτα)υλικά που κάνουν μηχανικές κινήσεις
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια