DIY αντισκωριακό λάδι εναλλακτικό του WD-40

0
To WD-40 είναι σίγουρα το κορυφαίο λιπαντικό και αντισκωριακό σπρέι της αγοράς. Ανακαλύφθηκε πριν 50 χρόνια και από τότε είναι το κορυφαίο σε πωλήσεις διεθνώς. Είναι τόσο γνωστό και διαδεδομένο, που η εμπορική ονομασία του (WD-40) περιγράφει συνήθως όλα τα αντίστοιχα σπρέι. Τα ακριβή συστατικά του παραμένουν μυστικά ακόμα και σήμερα, αν και υπάρχουν μερικές πληροφορίες (πχ δεν περιέχει σιλικόνη).

Η δράση του είναι αρκετά καλή και κανείς δεν νομίζω να είχε ποτέ παράπονο για αυτή. Όμως είναι και λίγο ακριβό. Το μεγάλο σπρέι των 400ml κοστίζει στην Ελλάδα περίπου 5-6 ευρώ. Σίγουρα με σωστή χρήση και όχι υπερβολές, ένα σπρέι μπορεί να σας κρατήσει αρκετό καιρό, αλλά και πάλι, καλό θα ήταν να υπήρχε μια εναλλακτική μέθοδος που θα ήταν λίγο πιο οικονομική και θα είχε την ίδια επιτυχία, ειδικά για πολύ πιο μεγάλες εφαρμογές όπου θα χρειάζονταν αρκετά σπρέι.
Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Drexel στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, πριν μερικά χρόνια έκανε μια πειραματική έρευνα, στην οποία προσπάθησε να ανακαλύψει ένα οικονομικό προϊόν, το οποίο θα είχε την ίδια καλή αντισκωριακή και λιπαντική δράση με το WD-40, για χρήση σε υπο-ανάπτυκτες χώρες όπου το χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος του επίσημου WD-40, το καθιστά ανέφικτο όνειρο για τους περισσότερους.
Η ερευνητική ομάδα, η οποία επιβλεπόταν από τον ερευνητικό συνεργάτη Alexander Moseson, έκανε πειράματα με διάφορα υλικά και τα αποτελέσματα τα οποία δημοσίευσε στην τελική αναφορά της, ήταν πράγματι ανατρεπτικά.
Το κύριο μέλημα της ομάδας, είναι να βρει ένα προϊόν το οποίο θα ήταν πιο οικονομικό από το WD-40, θα είχε τις ίδιες καλές επιδόσεις (λιπαντικές και αντισκωριακές) και δεν θα ήταν επιβλαβές για το περιβάλλον.
To ασετόν, εκτός από καθαριστικό νυχιών, είναι και καθαριστικό γενικής χρήσης και πωλείται σε μεγάλες συσκευασίες σε χρωματοπωλεία
Η ομάδα πειραματίστηκε κυρίως με το μείγμα 2 υλικών, του ασετόν και του φυτικού λαδιού. Το ασετόν είναι γνωστό για τις καθαριστικές του ιδιότητες και το φυτικό λάδι φυσικά για τις λιπαντικές ιδιότητες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας. Το n.m είναι newton meter και είναι μονάδα μέτρησης της δύναμης. Όσο λιγότερο το νούμερο, τόσο πιο μικρή πίεση ασκήθηκε.

 
Τα πειράματά της έδειξαν ότι το μείγμα φυτικού λαδιού/ασετόν σε αναλογία 87.5%/12.5% είχε σχεδόν τα καλύτερα αποτελέσματα (σύμφωνα με την έρευνα καλύτερα και από το WD-40) και ήταν το πιο οικονομικό από όλα. Το κόστος σύμφωνα πάντα με την ερευνητική ομάδα ήταν περίπου 4 δολάρια το λίτρο, σε αντίθεση με το WD-40 που ήταν γύρω στα 20 δολάρια το λίτρο.

Την πλήρη αναφορά για την έρευνα και τα αποτελέσματά της, μπορείτε να την διαβάσετε σε αυτό το pdf που φιλοξενείτε στην ιστοσελίδα engeeniringforchange.

Μερικές παρατηρήσεις για την έρευνα και τα αποτελέσματά της

Σίγουρα η έρευνα έχει κάποια βάση και πιθανώς τα αποτελέσματά της να είναι και σωστά, όμως υπάρχουν μερικά σημαντικά λάθη. Καταρχάς η τιμή του WD-40 ανά λίτρο δεν είναι σωστή. 20 δολάριο ανά λίτρο κοστίζουν τα σπρέι. Όμως τα σπρέι έχουν επιπλέον κόστος. Το WD-40, σε συσκευασία τενεκέ, είναι πολύ πιο οικονομικό (με μια πρόχειρη αναζήτηση μπόρεσα να το βρω στην Αμερική 20 δολάρια το γαλόνι που, είναι κάτι παραπάνω από 3.5 λίτρα). Οπότε η διαφορά στην τιμή δεν ήταν τόσο μεγάλη, όσο υποστηρίζει η έρευνα, ίσως είναι και ανύρπαχτη.
Το επόμενο κομμάτι που χρίζει περαιτέρω έρευνας, είναι το πόσο καλή είναι η λιπαντική δράση και πόσο καιρό κρατάει. Το WD-40 δεν χρησιμοποιείται μόνο σαν αντισκωριακό, αλλά και σαν λιπαντικό και προστατευτικό σκουριάς. Η έρευνα δεν έδειξε κάποια στοιχεία για αυτό το μέρος. Σίγουρα το φυτικό λάδι είναι λιπαντικό και προστατεύει τις επιφάνειες από τις σκουριές (το έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές) αλλά το πόσο καλύτερο ή χειρότερο είναι συγκριτικά με το WD-40, ειδικά με την προσθήκη του ασετόν, είναι κάτι που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί.
Τέλος, όσο και αν έψαξα, δεν μπόρεσα να βρω πουθενά αλλού αυτή την έρευνα, πέρα από αναδημοσιεύσεις του αρχικού άρθρου του engeeniringforchange. Κάτι που σίγουρα δεν είναι και τόσο θετικό για την αξιοπιστία της.

Συμπέρασμα

Το συμπέρασμα είναι ότι σίγουρα το ασετόν μπορεί να καθαρίσει επιφανειακή σκουριά και άλλα μικροσωματίδια. Όπως και σίγουρα το φυτικό λάδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λιπαντικό. Aλλά το πόσο αποτελεσματικό είναι το μείγμα τους και πόσο καλύτερο έναντι του WD-40, είναι κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί από την παραπάνω έρευνα.
Προσωπικά θα εξακολουθήσω να αγοράζω WD-40, καθώς πάντα τα κατάφερνε όσες φορές και να το χρησιμοποίησα.  Aλλά στην πρώτη ευκαιρία θα δοκιμάσω και το προτεινόμενο διάλυμα και ίσως καταφέρω και κάνω και κάποιο συγκριτικό τεστ, ειδικά για το κομμάτι της λιπαντικής δράσης και της αντισκωριακής προστασίας, στο οποίο δεν έγινε και τόση μνεία στην έρευνα και είναι αυτό που με κάνει πιο επιφυλακτικό απέναντί της.
Αν θέλετε να δείτε ποιος είναι ο καλύτερος χημικός τρόπος για να απομακρύνετε πλήρως την σκουριά, μπορείτε να πατήσετε εδώ.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜοναδικά έργα τέχνης με μια κόλλα χαρτί και ένα κοπίδι
Επόμενο άρθροΜίνι DIY θάλαμος βαφής με λιγότερο από 20 ευρώ
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια