Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, το αυτοκίνητο ξαφνικά να μας παρουσιάσει ένα μικρό-πρόβλημα. Συνήθως είναι κάτι απλό όπως κάποιο φως, το σύστημα ξεθαμπώματος του πίσω παρμπρίζ ή κάτι ανάλογο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο αντί να τρέξουμε στο συνεργείο, μπορούμε εύκολα να ελέγξουμε μόνοι μας να δούμε αν ευθύνεται κάποια καμμένη ασφάλεια αυτοκινήτου και να λύσουμε το πρόβλημα με λιγότερο από 1 ευρώ σε ελάχιστα λεπτά.
 
Οι λόγοι που μπορεί να καεί μια ασφάλεια στο αυτοκίνητο είναι αρκετοί. Κάποιες φορές το κάψιμο μιας ασφάλειας μπορεί να σηματοδοτεί ένα μεγαλύτερο πρόβλημα και όντως να χρειάζεται ενδελεχή έλεγχο στο συνεργείο, αλλά μπορεί απλά και να έτυχε.
 
Οι ασφάλειες στο αυτοκίνητο σχεδόν πάντα είναι σε 2 διαφορετικά μέρη. Οι ασφάλειες που ελέγχουν τα μηχανικά μέρη και τον κινητήρα βρίσκονται πάντα στο καπό κοντά. Συνήθως είναι στην μεριά του οδηγού, κοντά στη μπαταρία.
 
Οι ασφάλειες που ελέγχουν τα ηλεκτρικά μέρη και την καμπίνα, βρίσκονται και αυτές συνήθως στη πλευρά του οδηγού. Τις πιο πολλές φορές, είναι κάτω από το τιμόνι και χρειάζεται να βγάλετε κάποιο κάλυμμα για να έχετε πρόσβαση, αλλά μπορεί να είναι και στο πλάι ανάμεσα στο τιμόνι και την πόρτα.
 
Καλό είναι να ελέγξετε το εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου σας, αν δεν είστε σίγουροι που ακριβώς βρίσκεται για να μην ψάχνετε άσκοπα.
 

Αναγνώριση της πιθανής βλάβης

Πριν ξεκινήσουμε να ψάχνουμε τις ασφάλειες πρέπει να αναγνωρίσουμε την πιθανή βλάβη και να την αντιστοιχήσουμε σε κάποια ασφάλεια.
Αν λοιπόν δεν ανάβει το πίσω στοπ, ψάχνουμε στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου αν υπάρχει κάποια ασφάλεια που να αντιστοιχεί στο πίσω στοπ και ποια είναι αυτή.
 
Asfaleies_Aytokinitou_3Αν δεν έχουμε το εγχειρίδιο χρήσης μπορούμε να ελέγξουμε το πίσω μέρος από το καπάκι του κουτιού με τις ασφάλειες. Θα έχει ένα αναλυτικό σχεδιάγραμμα με τις ασφάλειες, πόσα αμπέρ είναι η καθεμία και τι σκοπό έχει.
Πλαστική τσιμπίδα για ασφάλειες
Πλαστική τσιμπίδα για ασφάλειες

Αντικατάσταση σε καμμένη ασφάλεια αυτοκινήτου

Αφού βρούμε την ασφάλεια που θέλουμε, την τραβάμε με μια τσιμπίδα. Αν δεν έχετε, το πιο πιθανό είναι σε ένα από τα δύο κουτιά με τις ασφάλειες στο αυτοκίνητο να υπάρχει μια πλαστική τσιμπίδα για ασφάλειες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
Οπτικός έλεγχος ασφάλειας
Οπτικός έλεγχος για καμμένη ασφάλεια αυτοκινήτου
 
 
Με την τσιμπίδα λοιπόν βγάζουμε την ασφάλεια και ελέγχουμε να δούμε αν είναι καμμένη. Ο έλεγχος είναι πολύ απλός και είναι οπτικός (αν και μπορεί να γίνει και με πολύμετρο αν θέλουμε). Αν είναι καμμένη η ασφάλεια θα έχει κοπεί η ένωση που έχουν.
 
Αν είναι καμμένη τότε πρέπει να την αντικαταστήσουμε. Η αντικατάσταση είναι πολύ απλή, απλώς πιέζετε με το χέρι ώσπου να κουμπώσει.
Καπάκι ασφαλειών μηχανής.Περιέχει τσιμπίδα και ένα σετ με ανταλλακτικές ασφάλειες
Καπάκι ασφαλειών μηχανής.Περιέχει τσιμπίδα και ένα σετ με ανταλλακτικές ασφάλειες
 
Συνήθως τα αυτοκίνητα έχουν από το εργοστάσιο ένα σετ με ανταλλακτικές ασφάλειες. Αν δεν έχουμε, μπορούμε να τις αγοράσουμε. Είναι εξαιρετικά φτηνές (λιγότερο από 1 ευρώ η μία). 
 
Πρέπει να την αντικαταστήσετε με μία ίδιων αμπέρ. Αν είναι 10άρα πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε 10αρα. Καλό είναι αν δεν είστε σχετικός και δεν έχει ανταλλακτικό σετάκι το ίδιο το αυτοκίνητο, να πάτε με την καμμένη σε ένα κατάστημα και να ζητήσετε μια ίδια για να μη κάνετε λάθος.
 
Αν η ασφάλεια δεν είναι καμμένη και η βλάβη επιμένει, πρέπει να ελέγξετε άλλα ενδεχόμενα (πχ καμμένος λαμπτήρας στο στοπ) και να απευθυνθείτε σε κάποιο συνεργείο ή ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων το συντομότερο δυνατόν.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview – Αεροσυμπιεστής Parkside PKO 270 A1
Επόμενο άρθροΠλήρης οδηγός αγοράς υπολογιστή. Τι πρέπει να προσέξετε!
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια