Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013

Ποιο καυσόξυλο έχει τη καλύτερη απόδοση για το τζάκι η τη σόμπα

0

Ποιο ξύλο είναι το καλύτερο για καύση

Είναι γεγονός οτι φέτος είναι η χρονιά της ξυλοσομπας και του τζακιού.Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και η ταυτόχρονη μείωση των εισοδημάτων έκανε τον περισσότερο κόσμο να στραφεί σε πιο οικονομικές λύσεις.Η συνηθέστερη επιλογή ηταν η ξυλοσομπα και το τζακι.
Αρκετοί έχουν δίκια τους ξυλεία απο λιοστασια η αγροτεμάχια,κυριως στην επαρχεια,ομως η πλειοψηφία αναγκάζεται να αγοράζει ξυλα απο εμπορους.
Ομως το ξυλο δε ειναι σα το πετρελαιο.Το καθε ξυλο εχει διαφορετικο χρονο καυσης και θερμικη αποδοση.

Υπαρχουν καποια βασικα που θα πρεπει να ξερουμε πρωτα απο ολα.

Σημασία δε έχει το βάρος,αλλά ο όγκος

Στην Ελλάδα δυστυχώς μεχρι πρόσφατα οι αγοραπωλησίες καυσόξυλων γινόντουσαν με βάση το βάρος.Αυτό είχε σα αποτέλεσμα ο αγοραστής κάθε φορά να παίρνει διαφορετική ποσότητα ξύλων αναλόγως με το ποσό τα είχε βρέξει ο έμπορας,τι χημικά τα ψέκασε και ποσό πρόσφατη ήταν η κοπή τους.Γιαυτό σε ολο τον υπόλοιπο κόσμο τα ξύλα συνήθως πωλούνται βάση όγκου.Στην Αμερική η μονάδα μέτρησης είναι το Cord,το οποίο είναι περιπου 2 και κυβικα.Τα σκληρα ξύλα είναι πιο βαρια από τα μαλακα,γιαυτο πχ,ενας τονος πευκο εχει πιο μεγαλο ογκο απο ενα τονο ελια.Υπαρχουν μετρητες υγρασιας ξυλου με λιγοτερο απο 20 ευρω,και αν καποιος προμηθευεται αρκετες ποσοτητες καθε χρονο,καλο ειναι να προμηθευτει εναν μην τον κοροιδευουνε.

Το ξερο ειναι παντα καλυτερο

 Οταν αγοραζουμε ξυλα να προσπαθουμε να ειναι οσο πιο ξερα γινεται.Η καυση ειναι καλυτερη,εχει λιγοτερη καπνα και λιγοτερες σκαστρες και ειναι πιο ελαφρυα στη μεταφορα.Γιαυτο καλο ειναι να αγοραζουμε τα ξυλα απο το καλοκαιρι για να τα αφηνουμε να ξεραθουν στην ηλιο πρωτα.

Σκληρο η μαλακο ξυλο?

 Τι ειναι πιο καλο σε αποδοση?το σκληρο η το μαλακο ξυλο?Βασικα εξαρταται απο το ειδος του ξυλου.Αλλα κατα βαση το σκληρο ξυλο,εχει και καλυτερη αποδοση και αργει να καει.Σκληρο ξυλο ειναι η ελια,η βελανιδια,η οξυα,πορτοκαλια,μαλακο ειναι το πευκο,τα πυρηνοκαρπα(κερασια,βερυκοκια....).Με τα σκληρη ειδη ξυλειας,εξοικονομουμε χωρο,αφου η ποσοτητα σε ογκου που θα χρειαστουμε ειναι πολυ μικροτερη απο αυτη που θα χρειαζομαστε με μαλακα ειδη ξυλειας.Τελος γλυτωνουμε χρονο και κοπο,αφου ειτε για τζακι ειτε για σομπα ειτε για λεβητα θα κανουμε λιγοτερο γεμισματα τη μερα απο οτι θα καναμε με καποιο μαλακο ειδος ξυλειας.

Που θα το καψουμε

Κατι πολυ σημαντικο,πριν αποφασισουμε τι ξυλο να αγορασουμε ειναι το που θα γινει η καυση του.Το τζακι ειναι καταλληλο για αλλα ξυλα απο οτι ειναι η ξυλοσομπες και οι στοφες.Στο τζακι συνηθως διαλεγουμε ξυλα που εκτος απο θερμικη αποδοση να εχουν ομοιομορφη και καλαισθητη καυση.Η βελανιδια δε ειναι απο αυτα τα ξυλα.Το πευκο επισης αν δε εχει ξεραθει καλα,πεταει σκαστρες και καιγεται πολυ γρηγορα.Κανει βεβαια για προσαναμα.Συνηθως προτιμαται για τζακι η οξυα λογω της καλυτερης φλογας που δημιουργει κατα την καυση της.

Παρακατω ειναι ενας ενδεικτικος πινακας με καποια ειδη ξυλειας και τη θερμικη αποδοση τους ανα Cord(2 και κυβικα ξυλειας).

Τυπος Ξυλου       BTU
Ελια 37.3
Αμυγδαλια 32.9
Βελανιδια 28.5
Ευκαλυπτος 28.0
Αγριοκαρυδια 27.7
Ροδακινια 27.0
Κερασια 27.0
Μηλια 26.5
Pecan 26.0
Δαμασκηνια 26.0
Καρυδια 22.2
Αρκευθος 21.8
Αβοκαντο 20.7
Φικος 19.5
Πευκο 15.8
Cottonwood 13.5
Κεδρος 12.2

Βεβαια η θερμοτητα που εκλυει η καθε καυση ξυλου,δε ειναι ιδια με τη θερμοτητα που θα παρουμε στο σπιτι.Εξαρταται απο τον τροπο καυσης.Τα κλασσικα τζακια εχουν αποδοση 10-15% περιπου.Δηλαδη απο ολη τη θερμοτητα που εκλυεται απο τη καυση των ξυλων,στο σπιτι διοχετευεται το 10-15% αυτης.Οι ξυλοσομπες εχουν πολυ περισσοτερη.Τα ενεργειακα τζακια ακομα περισσοτερη.Οπως και οι συγχρονοι ξυλολεβητες που φτανουν ακομα και στο 90%.

Ετσι απο το πινακα βλεπουμε οτι αγοραζοντας ενα κυβικο μετρο καυσοξυλων ελιας ειναι σα να αγοραζουμε 3 κυβικα πευκου.


Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2013

Λαχανικά για όλο το χειμώνα με μια φύτευση

2

Λαχανικά και χορταρικά για όλη τη σεζόν με μια σπορά


Είναι κάτι το οποίο γνωρίζουν αρκετοί,ειδικά στα χόρτα οι παλιοί καλλιεργητές.
Μια μια σπορά λαχανικών και το κατάλληλο τρόπο συγκομιδής μπορούμε να βγάλουμε όλη τη σεζόν.

Το τρόπος είναι πολύ απλός.Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να μη ξεπατώνουμε τα λαχανικά και χόρτα που θέλουμε αλλά να τα κόβουμε στο σημείο που πετάει το βρώσιμο μέρος.
Δηλαδή να μη χαλάμε το ριζικό σύστημα και τον κορμό τους.
Τα λαχανικά στο οποίο γίνεται αυτό είναι:

  • Κρεμμύδια χλωρά
  • Πράσα
  • Μαρούλι
  • Σαλάτες
  • Λάχανο λευκό και κόκκινο
  • Αντίδι
  • Ρόκα
  • Σπανάκι
  • Σέσκλο
(Ίσως να ξέχασα και κάποιο άλλο)


Συν

  1. Εξοικονόμηση λεφτών.Με μια αγορά σπόρων η φυτών μπορούμε να παράγουμε αρκετά,καιρού επιτρέποντος.
  2. Εξοικονόμηση χώρου.Όσοι δε έχουν μεγάλο χώρο για φύτευση και μπορούν να φυτευθούν έτσι λίγα φυτά,μπορούν με αυτά τα φυτά και σταδιακή συγκομιδή να έχουν περισσότερα λαχανικά για συγκομιδή στο ίδιο διάστημα.
  3. Εξοικονόμηση χρόνου:Με το να αφήνουμε το ριζικό σύστημα και τον κορμό του ηδη αναπτυγμένου λαχανικού,γλιτώνουμε αρκετό χρόνο από το να το ξεπατώναμε,να σκαλίζαμε και να ξαναφυτεύομαι πάλι. Στα μαρούλια πχ,μετά από μια βδομάδα περίπου(σε καλό χώμα)έχει την ίδια ανάπτυξή που θα έχει ένα μαρούλι φυτεμένο ένα μήνα πριν.

Πλην

  • Το μόνο αρνητικό αν θα μπορούσε κανείς να το πει αρνητικό είναι οτι συνήθως από το ίδιο λαχανικό βγαίνουν πάνω από ένα νέα λαχανικά. Δηλαδή στο μαρούλι συνήθως βγαίνουν 4-5 από τις άκρες,το ίδιο και στο λάχανο.Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να κόψουμε αυτά που δε θέλουμε.


Στο μαρούλι και τις σαλάτες μπορούμε να κάνουμε και μια άλλη διαδικασία για να έχουμε πάντα συγκομιδή. Μαζεύουμε τα εξωτερικά φύλλα.Το μαρούλι κ οι σαλάτες έχουν τη ιδιότητα να μεγαλώνουν συνέχεια από το εσωτερικό. Όσο εμείς αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα που είναι και τα πιο μεγάλα,το μαρούλι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να βγάζει από τη "καρδιά" του νέα φύλλα που σιγά σιγά θα γίνονται εξωτερικα.Ετσι η ανάπτυξη γίνεται πιο γρηγορα απο το κόψιμο.

Επίσης αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και απο φυτά της αγοράς. Πολλά φυτά της αγοράς πωλούνται με τις ρίζες,όπως συνήθως το κρεμμυδάκι,το πράσο η το σέσκλο.Αν κόψουμε τις ρίζες και τις φυτεύουμε θα έχουμε ένα νέο φυτό πολύ σύντομα κ δωρεάν.
Η ακόμα και αν κόψουμε  το κάτω σκληρό μέρος και φυτών που δε έχουν ρίζες και το βάλουμε σε νερο θα αναπτύξει ριζικό σύστημα και θα είναι έτοιμο για φύτευση.

© 2013 iPRESS. All rights resevered. Designed by Templateism