Τελευταια Αρθρα

Λαχανικά για όλο το χειμώνα με μια φύτευση


Λαχανικά και χορταρικά για όλη τη σεζόν με μια σπορά


Είναι κάτι το οποίο γνωρίζουν αρκετοί,ειδικά στα χόρτα οι παλιοί καλλιεργητές.
Μια μια σπορά λαχανικών και το κατάλληλο τρόπο συγκομιδής μπορούμε να βγάλουμε όλη τη σεζόν.

Το τρόπος είναι πολύ απλός.Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να μη ξεπατώνουμε τα λαχανικά και χόρτα που θέλουμε αλλά να τα κόβουμε στο σημείο που πετάει το βρώσιμο μέρος.
Δηλαδή να μη χαλάμε το ριζικό σύστημα και τον κορμό τους.
Τα λαχανικά στο οποίο γίνεται αυτό είναι:

 • Κρεμμύδια χλωρά
 • Πράσα
 • Μαρούλι
 • Σαλάτες
 • Λάχανο λευκό και κόκκινο
 • Αντίδι
 • Ρόκα
 • Σπανάκι
 • Σέσκλο
(Ίσως να ξέχασα και κάποιο άλλο)


Συν

 1. Εξοικονόμηση λεφτών.Με μια αγορά σπόρων η φυτών μπορούμε να παράγουμε αρκετά,καιρού επιτρέποντος.
 2. Εξοικονόμηση χώρου.Όσοι δε έχουν μεγάλο χώρο για φύτευση και μπορούν να φυτευθούν έτσι λίγα φυτά,μπορούν με αυτά τα φυτά και σταδιακή συγκομιδή να έχουν περισσότερα λαχανικά για συγκομιδή στο ίδιο διάστημα.
 3. Εξοικονόμηση χρόνου:Με το να αφήνουμε το ριζικό σύστημα και τον κορμό του ηδη αναπτυγμένου λαχανικού,γλιτώνουμε αρκετό χρόνο από το να το ξεπατώναμε,να σκαλίζαμε και να ξαναφυτεύομαι πάλι. Στα μαρούλια πχ,μετά από μια βδομάδα περίπου(σε καλό χώμα)έχει την ίδια ανάπτυξή που θα έχει ένα μαρούλι φυτεμένο ένα μήνα πριν.

Πλην

 • Το μόνο αρνητικό αν θα μπορούσε κανείς να το πει αρνητικό είναι οτι συνήθως από το ίδιο λαχανικό βγαίνουν πάνω από ένα νέα λαχανικά. Δηλαδή στο μαρούλι συνήθως βγαίνουν 4-5 από τις άκρες,το ίδιο και στο λάχανο.Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να κόψουμε αυτά που δε θέλουμε.


Στο μαρούλι και τις σαλάτες μπορούμε να κάνουμε και μια άλλη διαδικασία για να έχουμε πάντα συγκομιδή. Μαζεύουμε τα εξωτερικά φύλλα.Το μαρούλι κ οι σαλάτες έχουν τη ιδιότητα να μεγαλώνουν συνέχεια από το εσωτερικό. Όσο εμείς αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα που είναι και τα πιο μεγάλα,το μαρούλι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να βγάζει από τη "καρδιά" του νέα φύλλα που σιγά σιγά θα γίνονται εξωτερικα.Ετσι η ανάπτυξη γίνεται πιο γρηγορα απο το κόψιμο.

Επίσης αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και απο φυτά της αγοράς. Πολλά φυτά της αγοράς πωλούνται με τις ρίζες,όπως συνήθως το κρεμμυδάκι,το πράσο η το σέσκλο.Αν κόψουμε τις ρίζες και τις φυτεύουμε θα έχουμε ένα νέο φυτό πολύ σύντομα κ δωρεάν.
Η ακόμα και αν κόψουμε  το κάτω σκληρό μέρος και φυτών που δε έχουν ρίζες και το βάλουμε σε νερο θα αναπτύξει ριζικό σύστημα και θα είναι έτοιμο για φύτευση.

2 σχόλια: Leave Your Comments

 1. Τυχαία βρήκα το blog σου βρε Βαγγέλα και μπορώ να πω πως τα σπάει! Φαίνεσαι καλό μαστόρι, θα σε παρακολουθώ!

  Νικ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Στο μαρουλι και τις σαλατες μπορουμε να κανουμε και μια αλλη διαδικασια για να εχουμε παντα συγκομιδη.Μαζευουμε τα εξωτερικα φυλλα."

  Πράγματι. Αλλά αυτό δε μπορείς να το κάνεις παραπάνω από 3-4 φορές, καθώς μετά από πολύ καιρό αλλοιώνεται η γεύση του μαρουλιού. Κατα τ' άλλα και γω κόβω πρώτα γύρω γύρω και μετά από λίγο καιρό τα ξεπατώνω εντελώς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια απαιτούν έγκριση από τον διαχειριστή για να δημοσιευτούν. Αυτό μπορεί να πάρει μερικές ώρες. Όλα τα σχόλια δημοσιεύονται εκτός και αν είναι υβριστικά, περιέχουν spam ή επικίνδυνους συνδέσμους ή μπορεί να επιφέρουν κυρώσεις.
Διαβάστε τους κανόνες σχετικά με τα σχόλια εδώ

Διαβάστε επίσης

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις παλέτες

Η παλέτα τα τελευταία χρόνια από άχρηστο υλικό που σάπιζε σε σημεία με μπάζα , έχει γίνει η χαρά των DIYαδών . Πλέον έχουν γίνει δυσεύρ...