Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014

Widgets

Filled Under: ,

Καθαρισμός Και Συντήρηση Πινέλων

Τα πινέλα είναι ένας από τους τρεις τρόπους που υπάρχουν για τη βαφή επιφανειών.
Οι άλλοι 2 είναι τα ρολά και τα πιστόλια αέρος/ηλεκτρικά.
Ο καθένας έχει τα πλεονεκτήματα του και τα μειονεκτήματά του.
Κάποια από τα πλεονεκτήματα του πινέλου είναι η τιμή τους(ξεκινάνε ακόμα και από 0,1 ευρώ)και η τεράστια ποικιλία ποιότητας και μεγεθών.
Το βασικό τους μειονέκτημα είναι ο καθαρισμός και η συντήρηση τους.
Αν πρόκειται για ακρυλικά,πλαστικά,η χρώματα με βάση το νερό ο καθαρισμός είναι σχετικά εύκολος και απλός.Λίγο σαπούνι και ζεστό νερό και γίνονται σαν καινούργια. 
Αν βάφουμε όμως με ελαιοχρώματα(λαδομπογιές και βερνίκια)  τότε η διαδικασία είναι λίγο επίπονη και χρονοβόρα.
Αν ξεχαστούμε και αφήσουμε ένα πινέλο για λίγο έξω,μη το έχοντας καθαρίσει πρώτα τότε πετρώνει σε λίγες ώρες.

Πριν το Βάψιμο

Καλό είναι αν βάφουμε με ελαιοχρώματα να βρέχουμε καλά πριν ξεκινήσουμε το βάψιμο το πινέλο με διαλυτικό χρωμάτων(αν βάφουμε με υδατοδιαλυτα χρώματα τότε με νερό).Με αυτό το τρόπο θα κάνουμε πολύ πιο εύκολο το καθάρισμα μετά,καθώς ειδικά στη βάση των τριχών του πινέλου δε θα συγκεντρώνεται χρώμα,τουλάχιστον όχι τόσο με πριν.
Αυτό γίνεται γιατί η τρίχα απορροφά κάποιο υγρό.Αν λοιπόν είναι στεγνή και το βάλουμε κατευθείαν στο χρώμα τότε θα κρατήσει αμέσως χρώμα. Αν τη βάλουμε όμως στο διαλυτικό πρώτα τότε θα απορροφήσει διαλυτικό και όχι χρώμα, κάνοντας έτσι το καθάρισμα πιο εύκολο

Τρόποι για να συντηρείς το πινέλο χωρίς καθάρισμα

Κάποιες φόρες ίσως θέλουμε να βάψουμε κάποιες επιφάνειες σταδιακά με το ίδιο χρώμα(είτε λόγω μεγέθους,είτε λόγω χρόνου,είτε λόγω καιρού είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο)
Τότε ίσως είναι καλύτερο να συντηρήσουμε το πινέλο παρά να το καθαρίσουμε εφόσον θα χρησιμοποιηθεί ακριβώς η ίδια βαφή κάθε φορά.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι,αλλά για κάθε τρόπο πρέπει πριν να καθαρίσουμε λίγο το πινέλο ώστε να μην έχει πολύ μπογιά η βερνίκι πάνω με μια εφημερίδα.

Ο πιο απλός είναι σε ένα δοχείο να βάλουμε λίγο νέφτι η white spirit η ασετον σε ένα δοχείο(καλύτερο στενό,όπως πχ το κάτω μέρος ενός πλαστικού μπουκαλιού για νερό αν το κόψουμε) με λίγο νερό.
Έτσι όσο καιρό το δοχείο έχει νερό το πινέλο δε θα ξεραθεί.Φυσικά όταν το βγάλουμε αν το διάλυμα δε έχει αρκετή αναλογία διαλυτικού τότε θα χρειαστεί λίγο καθάρισμα με εφημερίδες ώστε να φύγει το νερό από το πινέλο πριν το επαναχρησιμοποιησουμε.
Αν θέλουμε να το κάνουμε λίγο πιο καλά τότε μπορούμε να πάρουμε ένα μεταλλικό δοχείο με πλαστικό καπάκι(όπως αυτά του καφέ η γενικά των τροφίμων),χαράσσουμε ένα σταυρό πάνω στο καπάκι,ρίχνουμε διαλυτικό μέσα στο δοχείο για να καλύπτει το πινέλο εντελώς και περναμε το πινέλο στο καπάκι και το κλείνουμε.Με αυτό το τρόπο το πινέλο θα σταθεί όρθιο στο δοχείο και δε θα υπάρχει παραμόρφωση στις τρίχες που έχει καθώς και θα υπάρχει πολύ λιγότερη εξάτμιση διαλυτικού από τον αέρα,και έτσι θα μπορέσουμε με την ίδια ποσότητα διαλυτικού να το χρησιμοποιήσουμε πολλές περισσότερες φορές.
Αν θέλουμε να το κάνουμε συχνά αυτό στο ίδιο πινέλο καλό είναι οι τρίχες του να μην ακουμπάνε το πάτο του δοχείου γιατί θα παραμορφωθούν.Έτσι καλό θα ήταν να τα κρεμάμε κάπως στα δοχεία(με ένα χοντρό σύρμα είναι ένας απλός τρόπος) ώστε να μην υπάρχει καμιά επαφή και έτσι καμία παραμόρφωση.

Ένας άλλος τρόπος είναι η μέθοδος της σακούλας.Βάζουμε το πινέλο σε μια σακούλα που προσέχουμε απλώς να μην έχει τρύπα και κολλάμε με χαρτοταινία το στόμιο της σακούλας ώστε να μη μπορεί να παίρνει αέρα.Έτσι θα μπορεί να διατηρηθεί κάποιες μέρες άνετα.Αν η σακούλα δε έχει αέρα καθόλου και είναι καλά κλεισμένη θα μπορεί να διατηρηθεί για πάρα πολύ καιρό.
Αν έχετε μηχάνημα αεροστεγούς κλείσιμο με αφαίρεση του αέρα ακόμα καλύτερα.Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διατηρηθούν για αρκετό καιρό.Αφαιρείται σχεδόν όλος ο αέρας και δε ξεραίνεται το πινέλο.Απλώς δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται το μηχάνημα και για τρόφιμα χωρίς ένα καλό πλύσιμο.
Αντί για σακούλα ίσως είναι πιο εύκολο και πιο απλό να χρησιμοποιήσουμε μια μαγειρική μεμβράνη.Η μαγειρική μεμβράνη έχει η τάση να στεγανοποιείται μόνη της έτσι αν τη τυλίγουμε 2-3 φορές πάνω από το πινέλο και την πιέσουμε θα είναι μια χαρά.

Καθαρισμός Πινέλου

Όπως ανέφερα πιο πάνω αν έχουμε χρησιμοποιήσει χρώμα με βάση το νερό τότε ο καθαρισμός είναι σχετικά εύκολος και απλός.Σε ένα δοχείο με ζεστό νερό διαλυμένο σε σαπούνι (η υγρό πιάτων) ξεπλένουμε το πινέλο με κυκλικές κινήσεις.Μη το πιέζετε στο πάτο του δοχείου. Κάθε λίγο το βγάζουμε και το βάζουμε βλέποντας κάτω κάτω από μια βρύση με ζεστό νερό και το ξεπλένουμε.Έπειτα το ξαναβουταμε στο δοχείο με τη σαπουνάδα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να καθαριστεί εντελώς.

Αν είναι υπολείμματα ελαιοχρώματος ακολουθούμε την ίδια διαδικασία περίπου αλλά πολύ περισσότερες φορές.
Έχουμε ένα δοχείο με διαλυτικό χρώματος(νέφτι,γουαιτ σπιριτ,ασετον..) και ένα δοχείο με σαπουνάδα με ζεστό νερό.Αφού έχουμε καθαρίσει με μια εφημερίδα η με ένα χαρτόνι όση μπογιά μπορούμε,βουτάμε το πινέλο στο διαλυτικό και με κυκλικές κινήσεις το καθαρίζουμε μέσα στο δοχείο,έπειτα το βάζουμε κάτω από τη βρύση με τις τρίχες να βλέπουν πάντα κάτω(πότε ανάποδα)και το ξεπλένουμε,κάνουμε τη διαδικασία αυτή μερικές φορές και όταν έχει αρχίσει να καθαρίζει σχετικά το πινέλο το βάζουμε και στη σαπουνάδα και μετά το ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση μέχρι να καθαριστεί εντελώς.


Υπάρχουν και ειδικά πλυντήρια που καθαρίζουν πινέλα άλλα είναι σχετικά ακριβά και προορίζονται για επαγγελματική χρήση κυρίως.

Κάποια άλλη μέθοδος, είναι το βραστό νερό.Χρειάζεται να μην είναι νάιλον οι τρίχες του πινέλου όμως.Απλώς βάζεις το πινέλο σε ένα δοχείο με αρκετά καυτό νερό και η θερμοκρασία του νερού διαλύει τις μπογιές πολύ πιο εύκολα.

Άλλη μια αμφιλεγόμενη μέθοδος είναι το πλυντήριο ρούχων.Βάζεις στο πλυντήριο τα πινέλα μαζί με μια δόση απορρυπαντικό και μια δόση διαλυτικό και καθαρίζουν.

Μια τελευταία μέθοδος είναι αυτή του στροβιλισμού.Η λογική αυτής της μεθόδου είναι να προσάρμοσεις το πινέλο κάθετα πάνω σε ένα άξονα που στροβιλίζεται και ρίχνοντας του λίγο διαλυτικό να απομακρυνθεί η μπογιά με τις φυγόκεντρες δυνάμεις.Μπορείτε να το προσαρμόσετε στο εξάρτημα του αναδευτήρα του δράπανου και με το δράπανο να το στροβιλίζεται ή σε όποιο άλλο μηχάνημα μπορεί να το στροβιλιστεί.


Όταν έχουν φύγει πλέον όλα τα υπολείμματα χρώματος, το βουρτσίζουμε με μια μέτριας σκληρότητας βούρτσα και το χτενίζουμε με μια μικρή χτένα.Έτσι θα απομακρυνθούν όλες οι αδύναμες τρίχες,θα ξεμπερδευτουν όσες είχαν μπερδευτεί λίγο και θα είναι πάλι σαν καινούργιο.
Αποκαταστωντας Ένα Πετρωμένο Πινέλο

Αν αφήσουμε το πινέλο για κάποια ώρα έξω ακαθάριστο τότε αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να στεγνώσει το χρώμα πάνω στο πινέλο και να πετρώσει.Αν το προλάβουμε νωρίς τότε με αρκετό διαλυτικό και προσπάθεια μπορεί να καθαρίσει.Αν όμως δε το προλάβουμε θα γίνει σκληρό σαν πέτρα.
Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για την αποκατάσταση του πινέλου,και αυτός δε είναι τόσο διαδεδομένος.

Είναι το διαβρωτικό χρωμάτων (ριμουβερ).

Το μόνο που κάνουμε είναι βάζουμε το πινέλο σε ένα μεταλλικό δοχείο,και ρίχνουμε το ριμουβερ πάνω στις πετρωμένες τρίχες του(φορώντας πάντα γάντια)και το αφήνουμε 10 λεπτά.Σε 10 λεπτά θα έχει μαλακώσει το πινέλο και θα έχει γίνει παχύρρευστο.Καθαρίζουμε τη μπογιά που έχει μαλακώσει σε ένα χαρτόνι και ξαναβάζουμε ριμουβερ,το αφήνουμε πάλι 10 λεπτά και λογικά τώρα θα έχει μαλακώσει αρκετά,ξανακαθαριζουμε το πινέλο σε ένα χαρτόνι και έπειτα ακολουθούμε τη διαδικασία καθαρισμού με τα διαλυτικά κανονικά.Θα είναι πάλι σε καλή κατάσταση  και έτοιμο για βάψιμο.Μετά Το Καθάρισμα

Πάντα αφήνουμε να στεγνώσουν τα πινέλα φυσικά,ούτε στον ήλιο ούτε με μηχανικά μέσα.
Καλό είναι να αποθηκεύουμε σωστά τα πινέλα.Πρέπει να είναι πάντα κρεμασμένα και ποτέ ακουμπισμένα γιατί γίνεται παραμόρφωση με τον καιρό.
Μπορείτε επίσης ανά διαστήματα να τους βάζετε μαλακτικό ρούχων η μαλλιών αναλόγως τη σύσταση του πινέλου ώστε να παραμένουν μαλακά.
Επίσης καλό είναι να τα τυλίγουμε με μια μεμβράνη  η ένα κομμάτι ύφασμα αν πρόκειται να μην τα χρησιμοποιήσουμε για καιρό και αν βρίσκονται εξωτερικά η σε μέρος με πολύ υγρασία.

Written by

0 σχόλια.Γραψτε και εσεις ενα σχολιο:

© 2013 iPRESS. All rights resevered. Designed by Templateism