Τελευταια Αρθρα

Είδη Πρόκας


Υπάρχουν δεκάδες είδη διαφορετικών προκών.Καθεμία είναι κατάλληλη για διαφορετική εργασία.Διαφέρουν ως προς το υλικό που έχουν κατασκευαστεί και το σχήμα ή μέγεθος.Καταρχάς ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.Οι πρόκες ή τα καρφιά μπορεί να είναι από διάφορα υλικά.Οι κύριες κατηγορίες είναι
 • Απλές : Προορίζονται για εσωτερικούς χώρους που δε υπάρχει υγρασία
 • Ορειχάλκινες η με επικάλυψη ψευδάργυρου : Προορίζονται για εσωτερικούς χώρους,κυρίως για διακόσμηση η καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Γαλβάνιζε : Προορίζονται για εξωτερική χρήση,εκεί που είναι αναγκαία η προστασία από την υγρασία για τη πρόληψη σκουριάς και διάβρωσης
 • Ανοξείδωτου ατσαλιού (Inox) : Προορίζονται για εξωτερική χρήση και αυτές,αφού δε σκουριάζουν ούτε διαβρώνονται.
 • Χάλκινα : Ειδικά καρφιά,πιο ακριβά από τα κοινά.
Τα είδη είναι αυτά
 1. Στρογγυλοκέφαλη Πρόκα (Καρφοβέλονο) - Είναι μια κοινή πρόκα.Έχει στρογγυλεμένο κεφάλι,για να καρφώνεται κάτω από την επιφάνεια του ξύλου,ώστε να μην προεξέχει καθόλου και να στοκάρεται μετά για λεία επιφάνεια.Κατάλληλη για ξυλοκατασκευές.
 2. Μπετόπροκα (ατσαλόπροκα) - Είναι μια πρόκα κατάλληλη για κάρφωμα ξύλου σε μπετόν,η απλώς κάρφωμα σε μπετόν.Είναι κατασκευασμένη από ατσάλι και έχει μεγαλύτερη αντοχή από τις κοινές λόγω της ενισχυμένης κατασκευής της.Λυγίζει πάρα πολύ δύσκολα.
 3. Ξυλόπροκα - Κοινή ξυλόπροκα.Μπορούμε να τη βρούμε σε ότι μήκος θέλουμε,ακόμα και μεγάλο αρκετά.Κατάλληλη για ενώσεις ξύλου με ξύλο(καδρόνια,σανίδες...)
 4. Στουπαρολι(η πρόκα με επίπεδο κεφάλι) - Είναι και αυτή μια πολύ κοινή πρόκα με επίπεδη κεφαλή.Κατάλληλη για κάρφωμα κιβωτίων,κασών,παλετών.Η επίπεδη κεφαλή της επιτρέπει να μη εισχωρεί καθόλου στο ξύλο με το καιρό και να το συγκρατεί καλά.
 5. Ασφαλείας - Είναι μια πρόκα με ραβδώσεις η σπείρα για πολύ γερο δέσιμο μεταξύ των κομματιών.Οι ραβδώσεις η η σπείρα κάνει πάρα πολύ δύσκολη την αποκόλληση της.Κατάλληλη για ενώσεις ξύλου βαριών κατασκευών.
 6. Μοριοσανίδας - Είναι μια πρόκα κατάλληλη για μοριοσανίδες(Mdf,νοβοπαν,μελαμίνη...)Έχει ραβδώσεις για να συγκρατείται καλύτερα στις μοριοσανίδες που δε είναι τόσο συμπαγείς όσο το κανονικό ξύλο.
 7. Γυψοσανίδα - Πρόκα κατάλληλη για κάρφωμα γυψοσανίδα σε ξύλο.
 8. Σκεπής - Είναι μια πρόκα με μεγάλο κεφάλι για να συγκρατεί τα κομμάτια της σκεπής.Το μεγάλο κεφάλι προστατεύει την τρυπά που κάνει η πρόκα από τις καιρικές συνθήκες ώστε να μη εισχωρεί νερό από εκεί.
 9. Σοβατεπιών - Πρόκα κατάλληλη για κάρφωμα σοβατεπιών στο μπετόν
 10. Υποστρώματος - Για κάρφωμα τσιμεντένιου πάνελ,cardboard στο ξύλο
 11. Ταπετσαρίας - Είναι μια πρόκα με αρκετά μεγάλο κωνικό κεφάλι.Χρησιμοποιείται είτε για κάρφωμα ταπετσαρίας στο ξύλο είτε για απλή διακόσμηση είτε για κάλυψη άλλης πρόκας.
 12. Γύψου - Για κάρφωμα γύψου σε ξύλο η τοίχο.
 13. Άγκιστρο - Είναι μια πρόκα με σχήμα Ύψιλον.Κατάλληλη για στερέωση σύρματος σε ξύλο η καλωδίων.
 14. Μολύβδου - Είναι πρόκες που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον παλαιότερα σε σκεπές.Είναι πλατυκέφαλες με το κεφάλι να είναι από μόλυβδο,ο οποίος με το χτύπημα γινόταν επίπεδος και κάλυπτε τη τρύπα.Έχουν πλέον αντικατασταθεί από καινούργιου τύπου.
 15. Κυματοειδής - Είναι καρφιά που έχουν κυματοειδής σχήμα.Χρησιμοποιούνται για συγκράτηση δύο κομματιών μεταξύ τους.Συνήθης χρήση είναι στα κάδρα.

Ένας ακόμα καλός οδηγός στα αγγλικά υπάρχει εδώ

0 σχόλια.Γραψτε και εσεις ενα σχολιο: